Korchnoi: Kramnik’in yerinde olsaydım yürüyüp giderdim

Korchnoi: Kramnik’in yerinde olsaydım yürüyüp giderdim

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

3 dünya şampiyonluğu maçı yapmış, tüm zamanların en kuvvetli oyuncuları arasında kendine has bir yer sahip olan Victor Korchnoi ile e3e5.com sitesi için yapılmış röportajı sunuyoruz. 

Victor Lvoviç, lütfen bizimle Kramnik-Topalov maçı hakkındaki görüşlerinizi paylaşınız

Korchnoi: Maç garip izlenimler uyandırıyor. Topalov’un genelde ne kadar iyi oynadığını gözlemledim. Her turnuvada, başta geriye düşüyor, neredeyse sanki kötü oynamaya çalışıyormuş gibi, ve sonra sona doğru, her oyunu kazanıyor. Bu sebeple maçın sonu için korkularım var.

 

Masadışındaki tartışmayla ilgili ne düşünüyorsunuz?



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Korchnoi: Bütün bu yazıların altındaki sebep, Topalov’un oyun sırasında bilgisayar yardımı almış olduğuna ve [hala] aldığına dair basında çıkan haberler. Ve sonra, Ilyumzhinov krallğından ayrılınca, Topalov’un takımı inisiyatifi ele aldı ve Kramnik’i şike yapmakla suçladı.

Kramnik’e destek mektubu imzaladığınız sır değil. Sizce Kramnik bu zor durumu nasıl idare etmeli, hangi adımları atmalı?

Korchnoi: Anatoly Karpov ile tamamen hemfikir olduğum nadirdir. Kramnik’in yerinde olsaydım [maçı bırakıp] yürüyüp giderdim.

 

kortchnoivskarpov

Karpov – Korchnoi 1978 maçından.

 

Topalov’un bu kurnazlıkların içinde yer aldığını düşünüyor musunuz, yoksa sadece etrafındaki insanlar mı?

Korchnoi: Diğerlerinin onun onayı olmadan bir şey yapabileceğini düşünmüyorum.

Dünya şampiyonluğu maçlarına gelecekte ne olacak?

Korchnoi: Biri yada diğerinin şike yaptığına dair bütün bu konuşulanlar satrançta, ahlaki bütünlüğünde ve samimiyetinde, bir iz bırakıyor ve bu çok kötü. Ama umuyorum ki bilginin iletimine engeller bulunacak, ve böyle satrancı olduğu gibi muhafaza edebileceğiz.

Ama gerçekten bu kadar kötü mü? Herşeye rağmen, Elista’daki skandal sayesinde, satranç gazetelerin önsayfalarına taşındı. Belki de oyun, popülerlikteki bu artıştan faydalanabilir?

Korchnoi: Tuvaletler hakkında bütün bu konuşulanların sponsorlarda bir artışa yol açacağına inanmakta güçlük çekiyorum – ne de olsa oldukça kötü bir reklam.

Vladimir Kramnik’e ne söylemek isterdiniz?

Korchnoi: [Maçı bırakıp] Yürüyüp gitmesi gerektiğini!


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir