Kasparov ve Karpov Basın Toplantısında

Kasparov ve Karpov Basın Toplantısında

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Yakında başlayacak Süper Rusya Şampiyonası öncesinde Kasparov ve Karpov biraraya gelerek turnuvayı değerlendirdiler. Fotoğraftan da görüleceği gibi epey samimi bir havada geçen basın toplantısında Kasparov, Kramnik ve Leko’yu eleştirmekten de geri kalmadı.

Karpov ve Kasparov’un beraber oynadığı 55’inci Rusya Şampiyonası’nın üzerinden 16 sene geçti. Bir daha Rusya’da o­nları berabere oynarken görmek için daha ne kadar beklememiz gerekli?

Anatoly Karpov: 16 yıl daha! Buna Garry Kimovich cevap versin isterseniz.
Garry Kasparov: Cevap vermek zor. Kim bilir benzer bir organizasyon bir daha ne zaman yapılır. Bu turnuva pek çok açıdan 1988 yılında olana hiç benzemiyor. Ve en önemlisi o zaman kimse turnuvada oynamayı reddetmemişti. 55’inci Rusya Şampiyonası çok önemliydi. Ve tekrar ediyorum: Herkes oynamıştı!

O Şampiyona’dan altın madalya aldınız mı?
G.K.: Hayır, madalya almadım. Büyük olasılıkla hala Spor Komitesi’nde bir köşededir.
A.K.: Herhalde benim de almadığım madalyanın yanındadır!

Şampiyonadaki berabereliklerin sayısının ne olacağını düşünüyorsunuz? Bu sayı azaltılabilir mi?
G.K.: Büyük olasılıkla kısa berabere bitecek bazı oyunları engellemek mümkün olmayacak. Kişisel olarak bunun büyük bir günah olduğunu düşünmüyorum.  Şampiyona çok gerilimli geçecek çünkü turnuva “karışık” (turnuvada farklı güçlerde oyuncular olduğunu kasdediyor. S.O.). Mücadeleci bir grup var. Herkes oynayacak! Bitişe 11 tur var ve doğaçlama boş günlerin yaratılması kaçınılmaz.

Brüksel’dekinden az olur ama herhalde?
G.K.:
Bana göre bu soru yanlış. Maç ve turnuvalar farklıdır. Maçlarda bu kadar çok berabere yüksek gerilimden dolayı olur.

Kasdedilen mücadelesiz beraberelerdi!
G.K.: Tabii bizde daha az kısa berabere olacaktır. Maçın bir mantığı vardır ve Kramnik ve Leko’yu bu sebepten suçlayacak değilim. Bununla beraber şunu da belirtmeliyim ki Leko maçta çok önemli stratejik bir hata yaptı. Öne geçtikten sonra maçı beraberelerle kazanmak istedi ve kötü şekilde cezalandırıldı.

A.K.: Sanırım kısa berabereler az olacaktır. Genel olarak berabere bir satranç oyununun normal sonucudur. Bana göre turnuvada kazanç yüzdesi 30 olursa harikadır, yüzde 40 ise muazzam olur. Bunun üzerine çıkmak ise çok zor…


Birinciliği almak için kaç puan gerekli?
G.K.:
Turnuva için “Karışık” yorumum belki tam anlaşılmaımş olabilir. Bu şampiyona Wijk aan Zee veya Linares ile mukayese edilemez. Burada oynayan pek çok oyuncunun ratingleri bu turnuvalar için yeterli değil. o­nlar buraya turnuvalardan hak elde ederek geldiler. Bu tür oyuncular elit oyuncular için hep tehlike teşkil ederler. Mücadele çok farklı gelişebilir ve belki kazanç oranı yüzde 30’u da geçebilir.
Turnuvayı kazanmak için en az +4 gerektiğini düşünüyorum. En az böyle olmasını bekliyorum çünkü bu başarı oranı da benim ratingimi korumamı sağlayacak bir başarı.

Anahtar Kelimeler
Kasparov Karpov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir