Topalov ve Korchnoi, Carlsen'in Üstünlüğünü Nasıl Yorumladı? (Hipnoz İddiası)

Veselin Topalov ve Viktor Korchnoi'nin Magnus Carlsen hakkındaki değerlendirmeleri, videoda iki ayrı röportaj üzerinden aktarılıyor.

Topalov: Dayanıklı beyin

Topalov'a göre Carlsen'in en büyük avantajı açılış tercihleri değil, beyninin olağanüstü dayanıklılığı: 6. ya da 7. saatten sonra bile ilk saatteki kadar verimli düşünebiliyor ve bu durum rakiplerini yoruyor. Topalov, Capablanca'nın beyninin ölümünden sonra incelenmesine benzer biçimde Carlsen'in zihninin de bilimsel olarak araştırılabileceğini söylüyor ve Carlsen'in 35-40 yaşına kadar şampiyonluğu koruyabileceğini düşünüyor.

Korchnoi: Hipnoz iddiası

2011'de verdiği bir röportajda Korchnoi, yükselişteki Carlsen'in başarısının yalnızca satranç yeteneğiyle açıklanamayacağını, rakiplerini adeta hipnotize ettiğini öne sürdü. Korchnoi'ye göre tarihte rakibin düşüncelerini okuma ya da hipnotik etki bırakma yeteneği olan üç kişi vardı: Tal, Kasparov ve Carlsen.

Tal ve güneş gözlüğü

Video, Benko'nun Tal'a karşı güneş gözlüğüyle oturması ve Nakamura'nın Carlsen karşısında benzer biçimde gözlükle gelmesi gibi anekdotları, bu "bakıştan korunma" çabasının örnekleri olarak anlatıyor. Bunlar elbette ciddi bilimsel iddialardan çok satranç dünyasının renkli folkloru.

Bu yazı, Satranç Okulu YouTube kanalındaki “Belgesel Oyun” serisinden uyarlanmıştır.

Önceki İçerikMamedyarov - Vahap Şanal: Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası Kapışması
Sonraki İçerik15 Yaşındaki Mamedyarov, 2600’lük Dolmatov’a Karşı
FM Selim Gürcan
1994, 1998 ve 2000 yıllarında A Milli Takımında oynamıştır. Hazırladığı pek çok eğitim videolarının yanı sıra "Satrançta Ustalık Kursu" ve "Satrançta Açılış Kursu" gibi çok satan kitapların da yazarıdır