Dünya Şampiyonu Ding Liren'in 2017'deki parlak bir oyununu inceleyen video, ardından onun yaklaşan şampiyonluk maçına dair ilginç bir teori sunuyor.
2017'deki oyun
Ding siyahlarla e5 sürüşüyle taktik bir fırsat yarattı, ardından şaşırtıcı bir vezir fedası yaptı. Beyaz veziri alınca Ding'in kalesi şah çekerek oyuna girdi, beyaz şah kaçmak zorunda kaldı ve Ding rakibini bir kıskaca alıp kontrolü eline geçirdi.
Ding – Gukesh
Video, 25 Kasım'daki Ding Liren – Gukesh şampiyonluk maçını, Çin ile Hindistan arasındaki prestij rekabetinin bir yansıması olarak değerlendiriyor ve 1972 Fischer – Spassky maçıyla kıyaslıyor. Ding Liren'in son dönemdeki düşüşü (2728 Elo, dünya 23.'sü) ile Gukesh'in 2783 Elo'su (dünya 5.'si) karşılaştırılıyor.
Teori
Anlatıcı, Ding'in düşüşünün Sun Tzu'nun “güçlüyken zayıf görün” ilkesine ya da Prestij filmindeki illüzyonistin “zayıf ve kırılgan görünme” taktiğine dayanıyor olabileceğini mizahi bir teori olarak ortaya atıyor.
Bu yazı, Satranç Okulu YouTube kanalındaki “Belgesel Oyun” serisinden uyarlanmıştır.



