10 Dakikada Ders 1: Aa O Hamle Mi Vardı?

10 Dakikada Ders 1: Aa O Hamle Mi Vardı?

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Bir satranç antrenörü olarak 1400-1800 arası bir öğrenciye sadece 10 dakika birşeyler anlatabilme şansım olsa ne anlatırdım? Açılış kesinlikle anlatmam. Oyunsonu önemli ama 10 dakika yeterli değil! Ben daha iyi düşünmesini sağlayacak ve kaba hatalar yapmasını önleyecek bir yöntemi anlatırdım. Şu  cümle rakibin hamlesini görüp hata yaptığınızı anladığınızda aklınızda geçiyordur eminim  “Aa o hamle mi vardı? Bu basit hamleyi nasıl görmedim!”   Bu 10 dakikalık derste amacım bu lafı size mümkün olduğunca az söyletmek.

Bir satranç oyununda umutlarla dolu oluruz. Kazanmak, güzel hamleler bulmak isteriz. Oynadığımız hamleler konusunda iyimserizdir. Zaten beğenmesek o hamleleri oynamayız.

Yalnız unutmayın ki rakipleriniz bir boksörün idman yaptığı kum çuvalı değil. Onlar da size yumruk atar ve onların da iyi hamleler yapma hakkı var.

Hemen basit bir örnek gösterelim.

g6 hamlesi

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

 

 

 

 
Siyah Çoban Matı girişimine 2…g6 ile cevap vermiş. 2…g6 sürmeden önce hesapladığı tek şey …g6 sürdüğü! Hatta şöyle düşünmüş de olabilir: “Rakip vezirini oyuna erken çıktı. Şimdi onu tehdit edeyim. Vezirini kaçma zorunda. Yapacağım hamle çok iyi çünkü vezirini kaçınca zaman kaybedecek ve ben de gelişime devam edeceğim. evet, evet rakip vezirini erken çıkarak hata yaptı.”

Sonra beyaz 3.Vxe5 yaparak kale kazanır. Bu hamleye siyah içinden “Aa o hamle mi vardı!” demez mi? Kesinlikle der ve başka şeyler de söyler 🙂

Sorun düşünce sistemi. Siyah sadece kendi hamlelerine odaklandı. Birhamle ilerisini bile düşünmedi! Düşünce derinliği 1 hamle olsa, beyaz vezirini tam olarak nereye gidebilir diye dikkatlice düşünse en acemi oyuncu bile tehlikeyi en fazla 3-5 saniyede görürdü. Oysa ki siyah zamanını gereksiz düşüncelerle harcadı, analizle değil!

Önemli Kural – 1 : Satranç tahtasında rakibe hamle düşünmeden asla hamle yapma!

ohamlemi

 

 

 

 

 

 

 

Siyah son hamlesinde 11…f5 yapmış ve veziri bırakmış. Beyaz da “Veziri kazanıyorum ne güzel. Rakip demek ki açmazı görmedi. Vezir fazla ne güzel kazanırım. Aferin bana” tarzı gittikçe uzatabileceğiniz gereksiz, hesap içermeyen düşüncelerle vakit kaybediyor. Ve 12.Fxd8 Kg8 13.Şh1 Fg2 14.Şg1 Fxf3 sonrasında mat oluyor. Boşa harcadığı zamanı rakibim acaba hamleme ne yapar diye düşünmeye harcasaydı bunlar başına gelmezdi!

Size uygulanması zor bir yöntem önermiyorum. Elbette hesap hatalarından dolayı bir sürü kaybınız olacak ama en çok hatanın da rakip ne yapar diye düşünmeden oynadığınız için olduğunu unutmayın.

Anlatan FM Selim Gürcan   selimgurcan@satrancokulu.com


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Satranç Psikolojisi
Kategoriler
10 Dakikada Ders
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir