04282017Cu
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

carlsen wins

Carlsen Olimpiyatların dördüncü turunda rakibi GM Wojtaszek'i (düzgün okuyabilene bravo) etkileyici biçimde yendi. Wojtaszek 2725 eloya sahip kuvvetli bir oyuncu. Bir başka özelliği ise Anand'ın yardımcısı olması. Bir anlamda Carlsen bu oyuncuyu yenerek Anand'a bir mesaj yollamış da diyebiliriz. Oyundan sonra Carlsen'in" Rakibim açılışta ne yaptığını biliyordu ama sonrası için aynı şeyi söyleyemem" beyanatı da ilginç.

 carlsen-girisDünya Şampiyonu Carlsen hem taktik hem de sakin oyunlarda aynı ölçüde başarılı olan bir şampiyon. Bununla beraber oyunsonlarındaki becerisi diğer hiç bir oyuncunun yaklaşamayacağı yükseklikte. Ölü berabere gibi gözüken konumlar onun elinde kazanca bir anda dönüşebiliyor. Carlsen'in oyunsonlarında nasıl düşündüğünü ve ne kadar ilerisini hesaplayabildiğini onun ağzından dinlemek istemez misiniz? 2012 yılında oynanan Carlsen - Gashimov oyunu onun analizleriyle çok daha ilginç. Kısa bir süre önce 27 yaşında vefat eden Azeri Büyükusta Vugar Gashimov'u da bu vesile ile anıyoruz. Gashimov Türkiye'deki liglerde de oynayan sevilen bir oyuncuydu.

grunfeld-h4-fikri

Rakibin filini şah kanadından fianchetto olarak geliştirdiği durumlarda h4 veya h5 sürüşleri tipik bir fikirdir. Rakip kısa rok attıysa h4-h5 piyon fedası ile h hattını açmak çok iyi imkanlar verebilir. Özellikle ters kanatlara rok atıldığında açık h hattı verilen piyondan çok daha değerlidir. Yandaki konum Grünfeld Savunması ve beyazlar şaşırtıcı bir şekilde erkenden h4-h5 fikrini uygulamaya çalışıyor. Oldukça yeni ve moda olan bu fikri Büyükusta Mamedyarov rakibi Karjakin'i yenerken kullandı. Vedat Aksu'nun derledği oyun ufkunuzu açabilir.

korchnoy sim_ufakDünya Şampiyonluğu'nu 5-5 iken bir yenilgi ile kaybeden gücünün zirvesindeki Korchnoy  şamğiyonluk maçından önce 1977 yılında İstanbul'u ziyaret etti ve bir simultane gösterisi organize edildi. Pek çok güçlü satranççının katıldığı simultane adeta bir bayram havasındaydı. İstanbul'lu satranççıların akın ettiği gösteride her oyuncunun arkasında destekçileri de vardı. Oldukça samimi geçen karşılaşmalarda bir oyun vardı ki Korkunç Korchnoy'un satranç tahtasında nasıl yırtıcı bir oyuncu olduğunun da göstergesiydi. Böyle bir oyunun simultane gösterisinde oynandığına inanamayacaksınız.

carlsen kucuk_kucukHer büyük oyuncunun diğerleri tarafından dikkatle fark edildiği bir oyunu muhakkak vardır. 13 yaşındayken Fischer rakibi Byrne'i inanılmaz bir şekilde yenince Ruslar hemen onu takip etmeye başlamışlardı. Carlsen içinse bu an Büyükusta Dolmatov'u yine 13 yaşındayken 19 hamlede inandırıcı bir şekilde saf dışı etmesiydi. Bu oyundan sonra Karpov'un senelerce sekundantlığını yapmış olan GM Vasiukov turnuva salonunda "İnanılmaz bir yetenek!" diye dolaşıyordu.

ipatov-kramnik-1

"Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha fazla macera vardır." demişler yıllar önce. Gerçekten de satranç bilmeyenler için tahtada yapılan hamleler pek birşey ifade etmeyebilir ama oyuncular bilinmezliklerle dolu bu denizde sık sık imkansız görünenin peşinden koşarlar. Antalya'da oynanmakta olan Dünya Takımlar Şampiyonası'nda Kramnik Türk Milli Takımı'nın birincisi masası olan Ipatov'a karşı 29...e5!! hamlesini yapıyor. Devamı ise 30.dxe5 Axe5 ile alet fedası.

naiditsch guzel_oyun İyi bir Fransız Savunması oyuncusu olabilmek için çok oyun kaybetmek gerekir. Fransız Savunması genelde kapalı yapısıyla siyahla oynayanların hoşuna gidebilir ama kendinizi bir anda kramp vaziyette ve kötü c8 filiyla kalakalmış bulabilirsiniz. Veya bir anda mat ağına girmek de diğer bir senaryodur. Vedat Aksu'nun analizlerini derlediği Naiditsch - Vallejo Pons oyunu bu bahsettiklerimizden ikincisine giriyor. Bu güzel taktik oyun haberin devamında.

carlsen-aronianMagnus Carlsen etkileyici biçimde Sinquefield Turnuvası'nı kazandı. Carlsen bu turnuvada elo çıkarsa 2966 gibi inanılmaz bir ratinge sahip olacaktı. Carlsen'in inanılmaz başarısını mercek altına aldık ve berabere olmasına rağmen Carlsen'in oyun anlayışını yansıtan Aronian - Carlsen oyununu inceledik.

kramnik-fressi-3-ufak

Vladimir Kramnik'in son yıllardaki değişimi ilginç. Gençlerle baş edebilmek için adeta stilini değiştiren Kramnik daha saldırgan bir oyun sergiliyor. Şüphesiz saldırgan oynamanın riskleri de var. Alekhine Anı Turnuvası'nda Fressinet'ye karşı beyaz taşla kötü bir şekilde kaybetti. Analizleri derleyen Vedat Aksu. Yandaki konum Kramnik'in terk ettiği an.

ding-aronian-vedatParis'te düzenlenen Alekhine Anı Turnuvası'nı 9 turda 5.5'ar puan alan Aronian ve Gelfand kazandı. Anand 5 puan ile üçüncü oldu. Turnuvanın en ilginç oyunlarından birisi ise Ding Liren - Aronian oyunuydu. Sizce yandaki konumda Ding Liren hangi hamleyi tercih ediyor. Oyunu analizli olarak inceleyebilirsiniz. Analizleri derleyen Vedat Aksu.