Satranç Testi – 3

0
378
testler

1) Dünya şampiyonası maçında Bobby Fischer’i kim yenerek dünya şampiyonu oldu?
(a) Boris Spassky
(b) Anatoly Karpov
(c) Garry Kasparov
(d) Alexander Khalifman
(e) Hiç biri
Cevap:e Kandidat turnuvası’nın galibi olarak Karpov, Fischer maç yapmayı reddedince ünvanı kazandı.

 

(2) Spassky Fischer’le olan ünvan maçının ikici oyununu kaç hamlede kazandı?
(a) 41
(b) 0
(c) 37
(d) 28
(e) 63
Cevap:b Fischer oyuna gelmedi

(3) Botvinnik ünvanını korumak için yaptığı ünvan maçlarının kaç tanesini kazandı?
(a) Hiçbiri
(b) Bir
(c) İki
(d) Üç
(e) Dört
Cevap:a İki tanesini (Bronstein ve Smyslov ile) berabere yaptı üç tanesini kaybetti (Smyslov, Tal ve Petrosian’a) Ama iki rövanş maçını da kazandı! (Smyslov ve Tal’e karşı)

(4) Uzun ömürlü ABD şampiyonu Sammy Reshevsky 1911 yılında doğdu. Usta seviyesindeki ilk turnuvasını ne zaman oynadı?
(a) 1935
(b) 1933
(c) 1927
(d) 1922
(e) 1916
Cevap:d

(5) En çok beraberenin olduğu ünvan maçı hangisidir?
(a) Lasker- Schlechter
(b) Petrosian-Spassky I
(c) Petrosian-Spassky II
(d) Karpov-Kasparov I
(e) Karpov-Korchnoi I
Cevap:d 40 berabere 8 kazanç!

(6) Dünya Şampiyonası maçından önce Ficher, Spassky’den kaç oyun almıştı?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) 4
Cevap:a

(7) 1970’li yılların sonuna doğru Rus oyuncular, aşağıdaki hangi oyuncunun katıldığı turnuvaları boykot etme kararı aldılar?
(a) Bobby Fischer
(b) Boris Gulko
(c) Patrick Wolff
(d) Victor Korchnoi
(e) Jan Timman
Cevap:d Korchnoi meşhur bir ilticacıydı. Gulko’da sonradan iltica etti ama o sırada hala SSCB’de idi.

(8) Aşağıdaki dünya şampiyonlarından hangisi ünvan sahibiyken tek başına uluslararası turnuva birinciliği elde etmiştir?
(a) Machgielis (Max) Euwe
(b) Vasily Smyslov
(c) Mikhail Tal
(d) Tigran Petrosian
(e) Bobby Fischer
Cevap:a Euwe, Bad Nauheim-Stuttgart-Garmish 1937’de Alexander Alekhine’in önünde. İster inanın, ister inanmayın diğerleri ünvanı ellerinde tutarken tek bir turnuva bile kazanamadılar.

(9) Üst düzey turnuvalarda hayatı boyunca en iyi skoru kim elde etti?
(a) Alekhine
(b) Fischer
(c) Lasker
(d) Kasparov
(e) Karpov
Cevap:e Karpov yaklaşık 150 turnuva kazandı, çoğu da 1975’de dünya şampiyonu olduktan sonraki 10 yılda olmuştur.

(10) Genç bir adam olarak Smyslov iki kariyer arasında kalmıştı. O aşağıdaki dallardan hangisini devam ettirebilirdi?
(a) Matematikçi
(b) Mühendis
(c) Ressam
(d) Heykeltraş
(e) Opera sanatçısı
Cevap:e

(11) Aşağıdaki dünya şampiyonlarından hangisi dünya gençler şampiyonu olamadı?
(a) Garry Kasparov
(b) Anatoly Karpov
(c) Bobby Fischer
(d) Boris Spassky
(e) Hiç biri
Cevap:c Sanırım girmeye değer bulmadı

(12) Aşağıdakilerden hangisi doğduğu terketmek zorunda kaldı? (Veya en azından iyi bir hareket olarak gördü)
(a) Emanuel Lasker
(b) Salo Flohr
(c) Alexander Alekhine
(d) Garry Kasparov
(e) Hepsi
Cevap:e

(13) İngiltere’nin ikinci olarak ünvanı alan Büyükustası:
(a) Raymond Keene
(b) C.H.O.D Alexander
(c) Anthony Miles
(d) Michael Stean
(e)J.H.Blackburne
Cevap:c

(14)İngiltere’nin ilk Büyükustası kimdir?
(a) Wilhelm Steinitz
(b) C.H.O.D.Alexander
(c) Harry Golombek
(d) Jacques Mieses
(e) Anthony Miles
Cevap:d Bu cevap şaşırtıcıdır. Mieses’in ilk ismi Fransız soyadı Avusturya soyadı, kendisi Almanya’da yaşadı ve İngiliz vatandaşı oldu.

(15) Aşağıdaki dünya şampiyonlarından hangisi karşısına ilk çıkan rakibi yendi?
(a) Capablanca
(b) Tal
(c) Fischer
(d) Smyslov
(e) Petrosian
Cevap:e

(16) Euwe hangi yılda dünya şampiyonu oldu?
(a) 1900
(b) 1933
(c) 1935
(d) 1937
(e) Euwe dünya şampiyonu olmadı
Cevap:c

(17) Geller hangi yılda dünya şampiyonu oldu?
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1953
(d) 1962
(e) Geller hiç dünya şampiyonu olmadı
Cevap:e Sadece uyanık mısınız onu kontrol ediyorduk! Geller hiç ünvan maçı oynamamış olsa da neredeyse karşılaştığı tüm dünya şampiyonlarına karşı skoru artıydı.

(18) 1866’lardan 1993’e kadar kaç kişi dünya şampiyonu oldu?
(a) 6
(b) 13
(c) 15
(d) 9
(e) 47
Cevap:b 1.Steinitz 2.Lasker 3.Capablanca 4.Alekhine 5.Euwe 6.Botvinnik 7.Smyslov 8.Tal 9.Petrosian 10.Spassky 11.Fischer 12.Karpov 13.Kasparov

(19) Ruben Fine ABD şampiyonluğunu hangi yılda kazanmıştır?
(a) 1936
(b) 1948
(c) 1950
(d) 1952
(e) Ruben Fine hiç ABD şampiyonluğunu kazanmamıştır
Cevap:e Yine şaşırtıcı bir cevap zamanında dünyanın en iyi 2-3 satranççıları arasına girmesine rağmen genelde Reshevsky tarafından engellenmiştir.

(20) Dünya şampiyonluğunu kazanan en genç kişi kimdir?
(a) Tal
(b) Smyslov
(c) Capablanca
(d) Kasparov
(e) Rubinstein
Cevap:d 22 yaşındayken

(21) Dünya şampiyonuyken en az oyun kazanan kimdir?
(a) Petrosian
(b) Euwe
(c) Capablanca
(d) Fischer
(e) Smyslov
Cevap:d Sıfır oyun! Fischer 1972 yılında ünvanı kazandığı tarihten 1975 yılına kadar tek bir oyun bile oynamamıştır.

(22) FIDE şemsiyesi altında bir Rus GM yenen ilk Avrupalı oyuncu kimdir?
(a) Euwe
(b) Fischer
(c) Reshevsky
(d) Fine
(e) Larsen
Cevap:e Geller’e karşı

(23)Korchnoi kariyerinde kaç kez kandidat finallerine yükselebilmiştir?
(a) Bir kez
(b) İki kez
(c) Üç kez
(d) Dört kez
(e) Beş kez
Cevap:d İnanılmaz. 1968 (Spassky’ye kaybetti), 1974( Karpov’a kaybetti) ve iki tane kazandı.

(24) Dünya şampiyonluğu için oynayan ilk İngiliz vatandaşı kimdir?
(a) Mikhail Tchigorin
(b) J.H.Blackburne
(c) Henry Bird
(d) Isidor Gunsberg
(e) Nigel Short
Cevap:d Genç yaşta yerleşti ve vatandaş oldu

(25) Botvinnik dünya şampiyonluğu için ilk maçını ne zaman yaptı?
(a) 1947
(b) 1938
(c) 1962
(d) 1954
(e) 1951
Cevap:e David Bronstein’a karşı.

(26) Fischer (1943’de doğdu) ilk Adaylar Turnuvası’nı ne zaman oynadı?
(a) 1953
(b) 1956
(c) 1959
(d) 1962
(e) 1965
Cevap:c

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here