Satranç Testi – 2

0
376
testler

1) Hangi oyuncu matematiksel olarak şansı olmasına rağmen “Adaylar Turnuvası” finallerini terketti?

(a) Portisch
(b) Hubner
(c) Smyslov
(d) Sokolov
(e) Hiç biri
Cevap:b


(2) Matematiksel olarak şansı olmasına rağmen dünya şampiyonluğunu bırakan oyuncu kimdir?

(a) Timman
(b) Zukertort
(c) Tchigorin
(d) Lasker
(e) Janowski
Cevap:d

(3) 1946 yılının sonlarında dünya şampiyonu kimdi?
(a) Botvinnik
(b) Keres
(c) Alekhine
(d) Euwe
(e) Hiç biri
Cevap:e (Alekhine yeni ölmüştü)

(4) aşağıdakilerden hangisi bir drama filminde rol almıştır? (dökümanter değil)
(a) Jose Capablanca
(b) Marmaduke Wyvill
(c) Samuel Reshevsky
(d) Bobby Fischer
(e) Anotoly Karpov
Cevap:e

(5) Aralarında en çok dünya şampiyonluğu yapılan oyuncular…
(a) Euwe-Alekhine
(b) Alekhine-Bogoljubov
(c) Karpov-Kasparov
(d) Steinitz-Chigorin
(e) Lasker-Janowski
Cevap:c

(6) Aşağıdakilerden hangisi kendilerine ünvanı getiren maçta en çok galibiyeti almıştır?

(a) Tal
(b) Spassky
(c) Capablanca
(d) Kasparov
(e) Euwe
Cevap:e Euwe 1935 yılındaki maçta 9 oyun kazanmıştır.

(7) Aşağıdakilerden hangisi kaybettikleri maçta en çok galibiyeti almıştır?
(a) Lasker
(b) Fischer
(c) Alekhine
(d) Smyslov
(e) Botvinnik
Cevap:c Alekhine aynı maçta 8 galibiyet almıştır

(8) 1970 yılındaki “SSCB Dünyanın Geri Kalanına Karşı Maçı”nda dünyanın birinci masasında kim oynamıştır?
(a) Gligorich
(b) Reshevsky
(c) Fischer
(d) Hort
(e) Larsen
Cevap:e

(9) Pek çok satranççı “Vezir Gambitini Anlamak” benzeri isimlerde kitaplar yazmıştır. Hangi oyuncu “Evreni Anlamak ” isimli bir kitap yazmıştır?
(a) Dr. Siegbert Tarrasch
(b) Henry Buckle
(c) Pierre Charles Founier de St Amant
(d) Dr. Arpad Elo
(e) Dr. Emanuel Lasker
Cevap:e Orijinal adı “Das Begreifen der welt”dir

(10) Raymond Keene bir defasında aşağıdaki sürelerden hangisi boyunca kitap yazmakla övünmüştür?
(a) 1 yıl
(b) 1 ay
(c) 1 hafta
(d) 1 hafta sonu
(e) 1 telefon görüşmesi esnasında
Cevap:d

(11) Aşağıdaki ülkelerden hangisi resmi bir dünya şampiyonası maçına ev sahipliği etmemiştir?
(a) İzlanda
(b) Filipinler
(c) Kanada
(d) İtalya
(e) Fransa
Cevap:d
Lasker-Stenitz maçının Montreal’de oynandığını pek az kişi hatırlar.

(12) 1972 yılındaki maçtan sonra Fischer’e bir ürünü desteklemesi için para önerilir. Ne diyerek reddeder?
(a) Bu malzeme iyi değil
(b) Yeterince para vermiyorsunuz
(c) Jim Slater’dan aldığım 125 000 doları afiyetle yemeyi bekliyorum
(d) Bu işi ancak kameralar yoksa yaparım
(e) Yapamam, çünkü bu ürünü kullanmıyorum
Cevap:e

(13) Howard Staunton bir keresinde Sicilya Savunması için şöyle demiştir:
(a) 1…e5’e göre kötüdür
(b) Kayıp
(c) Bu açılış bayağı iyi
(d) Uçuk tiplere göre bir açılış
(e) Saçma
Cevap:c

(14) Siegbert Tarrasch Sicilya Savunması için şöyle demiştir:
(a) 1…e5’e göre kötüdür
(b) Kayıp
(c) Bu açılış bayağı iyi
(d)Uçuk tiplere göre bir açılış
(e) Saçma
Cevap:a

(15) Ondokuzuncu yüzyılın başlarında,kuvvetli İngiliz oyuncu Amos Burn şöyle demiştir: “Hayatım boyunca ….. karşısında oyun kazanamadım” Bu kimdir?
(a) Emanuel Lasker
(b) Petrof Savunması
(c) Siegbert Tarrasch
(d) Sağlıklı bir adam
(e) Değişmeli Fransız
Cevap:d

(16) Sir George Thomas, Edward Lasker’e tarihe geçecek oyunu kaybettiğinde ne demiştir?
(a) Harika bir oyundu
(b) Bu aptala nasıl kaybedebilirim!
(c) 13..gf oynasaydım, kaybedecektin
(d) Kendimi pek iyi hissetmiyordum
(e) Hiç biri
Cevap:a

(17) Fransız ressam Marcel Duchamp bir keresinde satranca eşinden çok zaman harcıyordu. Eşi nasıl intikam aldı?
(a) Satranç kitaplığını dağıttı
(b) Her gün bir hamle yapmak kaydıyla onu oyuna davet etti ve Alekhine’den yardım aldı
(c) Satranç taşlarını tahtaya yapıştırdı
(d) Takıntılı bir biçimde brice merak saldı
(e) Akşam yemeğini satranç tahtasında sundu
Cevap:c

(18) Fischer 1963-1954 ABD şampiyonasındaki tüm oyunlarını kazandı.Turnuva direktörü
(a) Ficher’i turnavayı kazanmasından ötürü kutladı
(b) İkinci olan Evans’ı turnuvayı kazandığı Fischer’i de gösteri maçını kazandığı için kutladı
(c) Reshevsky’yi kutladı
(d) Fischer’in tüm zamanların en iyi oyuncusu olduğunu söyledi
(e) Bir şey demeden kupaları verdi
Cevap:b

(19) Pek çok ustanın askerlik kariyeri olmasına rağmen aşağıdakilerden hangisi hiç askerlik yapmadı?
(a) Alexander Alekhine
(b) Jackson Whipps Showalter
(c) Savielly Tartakower
(d) Bent Larsen
(e) Alexandre Louis Honore Lebreton Deschapelles
Cevap:b Showalter iç savaş için çok genç, Birinci Dünya Savaşı içinse çok yaşlıydı

(20) Yukarıda bahsedilen iki satranççı aslında iki değişik ülkede birden askerlik yaptılar. Kimdirler?
(a) Alekhine ve Showalter
(b) Showalter ve Deschapelles
(c) Larsen ve Tartakower
(d) Deschapelles ve Showalter
(e) Alekhine ve Tartakower
Cevap:e Alekhine çok fazla görev almadı ama Birinci Dünya Savaşı’nda az bir süre Rusya’da daha sonra da İkinci Dünya Savaşı’nda daha kısa bir süre Fransa’da görev aldı Tartakower o yıllarda Avusturya ve Fransa’da çarpışıyordu.

(21)Garry Kasparov ilk oyununu ne zaman oynadı?
(a) Beş yaşında
(b) Dokuz yaşında
(c) On yaşında
(d) Onüç yaşında
(e) Ondört yaşında
Cevap:d Bu yaş ismini Garry Weinstein’dan Garry Kasparov’a değiştirdiği yaştır.

(22) Eşit bir oyunsonuna girmenin neredeyse ona karşı kayıp olduğu iddia edilen oyuncu kimdir?
(a) Capablanca
(b) Karpov
(c) Andersson
(d) Rubinstein
(e) Fine
Cevap:d

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here