Satranç Testi – 1

0
473
testler

 (1) 1880 yıllarında bir süre Emanuel ve Berthold Lasker aynı anda satranç kafesinde (paralarının önemli bir kısmını kazandıkları) gözükmüyorlardı. Çünkü:  (a) Birbirlerinden nefret ediyorlardı.
(b) İkisinin de giyebileceği toplam bir pantalonları vardı.
(c) Tıp öğrencisi olarak Berthold gündüzleri okula gidiyordu.
(d) Kulüp yöneticisi “Aynı anda iki Lasker burada çok fazla” dedi.
(e) Hepsi
Cevap:b, kaynak Harnack’ın Lasker biografisi

 

(2) Botvinnik, Vidmar’ı aşağıdaki hangi özelliği yüzünden kıskandığını söylemiştir.
(a) Uzun boylu olması
(b) SSCB’nin dışıda yaşaması
(c) Mühendislik yeteneği
(d) Oyunsonu yeteneği
(e) İngilizceye hakimiyeti
Cevap:c

(3)Aşağıdakilerden hangileri aktif satranççılardı?
(a) Stanley Kubrick
(b) William Windon
(c) Humprey Bogart
(d) Alan Turing
(e) Hepsi
Cevap:e

(4) Pek çok satranç ustası, İkinci Dünya savaşında Almanların “Enigma” makinelerini deşifre etmeye çalıştı. Bunlardan ikisi:
(a) Max Euwe ve Ruben Fine
(b) C.H.O.D. Alexander ve Harry Golombek
(c) William Winter ve Ruben Fine
(d) Charles Kalme ve F.D. Yates
(e) Sir George Thomas ve R.H.V.Scott
Cevap:b

(5) Efim Bogoljubov Nottingham 1936 turnuvasında oteline vardığı ve ona rezervasyonu sorulduğunda ne cevap vermiştir?
(a) 204
(b) Benim adım Bogoljubov, rezervasyona gerek yok!
(c) Rezervasyon ne demek?
(d) Bira
(e) e4
Cevap:d

(6) 1950’lerin başlarında Spassky oyun kaybettikten sonra bir daha yapmayacağına yemin ettiği şey şuydu:
(a) Ağlamak
(b) Rakibine küfretmek
(c) Sarhoş olmak
(d) Uykusuz kalmak
(e) Bir sonraki oyunda riskli bir şekilde oynamak
Cevap:a

(7) Satranç Keres’in tek uzmanlık alanu değildi.Aynı zamanda usta bir
(a) Matematikçiydi
(b) Pokerciydi
(c) Oto Mekanikçisiydi
(d) Mühendisdi
(e) Oduncuydu
Cevap:c Tal’e göre

(8) Şehir başına en çok yerli oyuncuya sahip ülke hangisidir?
(a) Rusya
(b) Ermenistan
(c) İngiltere
(d) İzlanda
(e) Monaco
Cevap (d)

(9) Sadece bir oyuncu hem SSCB Hem de Almanya şampiyonu olmuştur. Bu kimdir?
(a) Yusupov
(b) Karpov
(c) Khalifman
(d) Gulko
(e) Bogoljubov
Cevap:e

(10) Hem SSCB hem de ABD şampiyonu olan tek kişi şudur:
(a) Bogoljubov
(b) Yermolinsky
(c) Gulko
(d) Dzindzihashvilli
(e) Alburt
Cevap:c

(11) Norveçli GM Simen Agdestein profesyonel bir futbolcuydu. Uluslararası düzeyde başarılı sporcu olan diğer güçlü satranççı kimdir?
(a) Capablanca
(b) Sultan Han
(c) Edward Lasker
(d) Hiç biri
Cevap:b Sir George Thomas tenis ve badmintonda

(12) Efsaneye göre, J.H. Blackburne bir defasında oyunu şöyle kazandı.
(a) Rakibini tehdit ederek
(b) Rakibe rakibin filiyle şah çekerek
(c) Rakibinin içeceğini çalarak
(d) Yukarıdakilerin hepsi
(e) hem (b) hem de (c)
Cevap:e

(13) Edward Lasker’ e göre, Master Schottlander karısına bir kez şöyle dedi:
(a) Bırak kek yesinler
(b) Honi soit qui mal y pense
(c) Korkudan başka korkmamız gereken bir şey yok
(d) Steinitz aceminin teki
(e) İkimizden biri ölürse Berlin’e taşınacağım
Cevap:e

(14) Yüzyılın başında, GM Kurt von Bardeleben geçimini şu şekilde kazanıyordu.
(a) Turnuvalardaki ödüllerden
(b) Simultane gösterilerden
(c) Gazetecilikten
(d) Sık sık yaptığı evliliklerden
(e) Özel satranç dersleri vererek
Cevap:d Edward Lasker’e göre

(15) 40 yıllık profesyonel satranç yaşamından sonra Blackburne yaklaşık ne kadar oyun oynadığını iddia etti?
(a) 2.500
(b) 5.000
(c) 50.000
(d) 100.000
(e) Blackburne 40 sene oynamadı
Cevap:c

(16) Tartokower New York,1924 turnuvasında ilk kez Maroczy’ye karşı 1.b4 oynamıştır. İlhamı nereden almıştır?
(a) Bir rüyadan
(b) Bir Hollanda dergisinde gördüğü bir şeyden
(c) Hayvanat bahçesindeki bir primatla yaptığı sohbetten
(d) c4 oynamak istedi ama b piyonuna dokundu
(e) Tartakower hiç 1.b4 oynamadı
Cevap:c Bu sebeple 1.b4′ “Orangutan Açılışı” ismi verilmiştir

(17) Kim “Küçük Capablanca” olarak anılırdı?
(a) Jose Capablanca, Jr
(b) Alexander Alekhine
(c) Carlos Torre
(d) Isaac Kashdan
(e) Ruben Fine
Cevap:d

(18) Pek çok büyük satranççı hayatını sanatçı, yazar, bilim adamı ve avukat olarak kazanmıştır. aşağıdakilerden hangisi aynı zamanda politikacıydı?
(a) Lord Randolph Churchill
(b) Ernst Falkbeer
(c) Pierre Charles Fournier de Saint-Amant
(d) Marmaduke Wyvill
(e) Erdal İnönü
Cevap:d

(19) Fischer’in Taimanov’u ve Larsen’i 6-0 yenmesi meşhurdur. İkili maçta rakiplerini kesin skorla yenen iki dünya şampiyonu kimlerdir?
(a) Tal ve Kasparov
(b) Capablanca ve Steinitz
(c) Tal ve Alekhine
(d) Lasker ve Smyslov
(e) Karpov ve Korchnoi
Cevap:b Capablanca Kostic’e , Steinitz Blackburne’e karşı

(20) John Grefe ABD şampiyonasını sürpriz bir şekilde kazanmasını aşağidakilerden hangisine bağladı?
(a) Guru Mahara’nın düşünceleri üzerine meditasyon yapmak
(b) Derin açılış çalışması
(c) Şans
(d) Oyunsonlarındaki gelişme
(e) Rakiplerin onu ciddiye almaması
Cevap:a

(21) ABD şampiyonalarında, Walter Browne şu şikayetiyle ünlüdür
(a) Kötü ışıklandırma
(b) Kötü ışıklandırma
(c) Kötü ışıklandırma
(d) Kötü ışıklandırma
(e) Hepsi
Cevap:herhangi birisi

(22) Bobby Fischer ABD şampiyonasını kaç kez kazandı?
(a) 6 kez
(b) 7 kez
(c) Ne zaman oynasa kazandı
(d) 14 yaşındaki ilk denemesi hariç oynadığı her zaman
(e) 10 kez
Cevap:c

(23) Amerikalı ilk resmi dünya şampiyonu kimdir?
(a) Bobby Fischer
(b) Jose Capablanca
(c) Harry Nelson Pillsbury
(d) Wilhelm Steinitz
(e) Emanuel Lasker
cevap:d

(24) İlk SSCB şampiyonu kimdir?
(a) Botvinnik
(b) Alekhine
(c) Bogoljubov
(d) Romanovsky
(e) Levenfish
Cevap:b

(25) Aşağıdakilerden hangisi en çok sayıda interzonal turnuvası kazanmıştır?
(a) Fischer
(b) Bronstein
(c) Larsen
(d) Korchnoi
(e) Spassky
Cevap:c Tal’de aynı şekilde üç kez kazanmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here