Asrın Hatası

Asrın Hatası

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Büyük Usta öğrencilerine döner ve “Eğer o oyunu kazansaydım, şimdi beni çok daha iyi dinliyor olacaktınız!” der. Gerçekten de usta o oyunda sadece bir hamleyi daha doğru yapsa oyunu berabere bitirecek ve büyük olasılıkla maçı kazanarak Dünya Satranç Şampiyonu olacaktı. Resimde gördüğünüz Rus ustayı tanımıyorsanız satranç tarihini iyi bilmiyorsunuz demektir. Sizi dünya şampiyonluğuna mal olan “Asrın hatası”na bakmaya davet edelim.

Bu isim David Bronstein’dı. (1924 – 2006) Ukrayna doğumlu Bronstein eski SSCB vatandaşı idi.

İlk uluslararası turnuvasını Stockholm’de 1948 yılında kazanır. Hızla yükselir ve 1951 yılında Dünya Şampiyonu Mikhail Botvinnik ile oynayacaktır.

FIDE’nin organize ettiği bu ilk maçta Botvinnik 3 senedir hiçbir turnuvada oynamamış idi. Bronstein 13 yaş da gençti ama Botvinnik’in tecrübesi de şüphesiz yadsınamazdı.

İlk 4 oyun berabere bitti ve 5’inci oyunu kazanan Bronstein psikolojik üstünlüğü elde etti. Sonuçta maç 12-12 berabere bitti. Kurallara göre Botvinnik unvanını korumuş oldu.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Altıncı oyun belki de maçın kaderini belirleyen oyundu. 56’ıncı hamlede sıra beyazda olmak üzere aşağıdaki konum oluştu.

 

 

Burada Bronstein 45 dakika boyunca düşündü ve 57.Şc2?? hamlesi geldi. Botvinnik 57…Şg3! oynayınca artık e piyonu vezire çıkabilirdi. Oyun ve daha sonra şampiyonluk maçı kaybedildi.

Acaba ne olmuştu? 1976 yılında Bronstein olanları açıkladı. 57.Ae6+ berabereydi basitçe ama Bronstein garip bir şekilde oyunun açılışını düşünmeye başladı, dikkati dağıldı ve bir anda şaha dokundu. Artık şahla oynamak zorundaydı!

 

 

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir