Karpov’un Sıra Dışı Fikri

Karpov’un Sıra Dışı Fikri

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

1975 yılında Fischer ile maç yapamadan Dünya Şampiyonu olan Karpov unvanını iki kez Korchnoi’a koruyarak ve güçlü turnuvaların hemen hemen hepsini inandırıcı şekilde kazanarak değerli bir şampiyon olduğunu ispatladı. Elbette Kasparov’a kaybettiği için belki bazı satrançseverler tarafından daha az değerli sayılmakta ama uzmanlara göre kendisi Capablanca ekolünün devamı kabul edilir. Stili en ufak üstünlüklerin en ince şekilde değerlendirilmesine dayanır. Bu tür bir stil yüksek bir oyunsonu tekniği de gerektirmekte. Günümüzde bu ekolün devamı olarak elbette Carlsen’i gösteririz. Hatta Kasparov, Carlsen için “Streoidli Karpov” bile demiştir. Yandaki konum Karpov – Browne oyunundan. Acaba Karpov bu durumda ne oynuyor?

Karpov 1975 yılında Fischer ile oynamaya hak kazandı. Fischer’in karşısına çıkmadan önce de Spassky ve Korchnoi’u elemişti. Dünya büyük bir kapışma bekliyordu. Spassky’yi etkili biçimde saf dışı bırakan bu genç yetenek satranç tacını SSCB’ye döndürebilek miydi? Ne var ki bu maç asla gerçekleşmedi.

Maçı hikayesini “Hiç Oynanmayan Maç” yazısından okuyabilirsiniz.

Fischer-karpov

Karpov’un kendine has çok ilginç bir stili vardı. Gençlik yılları hariç genelde açılışta çok iddialı olmazdı. Keskin teorik mücadelelere girmez ve açılıştan edeceği ufak bir üstünlük onu fazlasıyla memnun ederdi. Karpov’un pek çok güzel galibiyeti var ama aşğıdaki örnek belki de onun stilini çok iyi ifade eder.

Oyunu ilk kez 25 sene önce Yugoslavların periyodik yayını İnformatör’de görmüştüm. En iyi oyun ödülünü alan bu karşılaşmanın açılış kısmında Karpov “beyazlar hafif üstün” der. Sonrasında Karpov üstünlüğü yavaş yavaş artırır ve oyunu kazanır. İşin ilginç yanı Karpov’un analizlerine göre Adorjan hiçbir yerde soru çekmemiştir!



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Belki de bu sebepten Kasparov, onun oyun stili hakkında “Öğretici olamaz” demiştir. Çünkü Karpov gibi ancak Karpov oynayabilir! O oynar ve bir şekilde kazanır. Adorjan oyununda olduğu gibi çok da neden kazandığını sorgulamaz. Kendisi bile bazen neden kazandığını izah edemezken onun oyunundan bir şeyler öğrenmeyi nasıl beklersiniz ki!

Buyrun o ünlü oyun aşağıda.

Nihayet gelelim Karpov – Browne oyununa.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Soru Karpov
Kategoriler
Karpov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir