Satrançta Başarılı Olmanın 4 Yolu

Satrançta Başarılı Olmanın 4 Yolu

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Pek çok satranççı elbette satrançta ilerlemenin hayalini kurar. Kahve köşesinde satranç oynayan yaşlı amcalardan biri değilseniz ve satrancın tavladan farklı olduğunun bilincindeyseniz ilerleyebileceğinizi de bilirsiniz. Mesele şu ki nasıl ilerleyeceksiniz?

1) Hedef Belirleyin

Hedef sahibi olmak önemlidir. Hedefiniz ne olursa olsun bunu bir yere yazın ve unutmayın! Ve her gün bu hedefi görebileceğinizden emin olun. Sırf bu hedefinizi yazdığınız için başarı şansınız aratacaktır. Çünkü hedefinizi gördükçe harekete geçme gereğini hissedeceksiniz.

Gerçekçi hedefler seçmelisiniz. Örneğin “4 ayda 100 UKD artıracağım” bir hedef olabilir ama “1 sene içerisinde Büyükusta olacağım” demek hayaldir. Satrançta ilerlemeyi tespit etmek kolay değil ama bu hedefleri online satrançta da koyabilirsiniz. Online puanınızı yükseltmek de hedefiniz olabilie ve ölçmek çok daha kolaydır.

2) Çalışma planı belirleyin

Hedefinizi belirledikten sonra harekete geçmeniz gerekir. Aşağıdaki konularda kendinizi geliştirmelisiniz.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Taktikler
– Konumsal anlayış
– Oyunsonu Anlayışı
– Açılış Hazırlığı

Çalışmanızı Satranç Okulu Eğitim cdleri ile de yapabilirsiniz, kitaplarla da. Kitaplar satrancı vazgeçilmezi ama eğitim videolarını takip etmek bir satranç sınıfına devam etmek gibi olduğundan kendine has avantajları vardır.

Bunun dışında özel bir satranç öğretmeni tutabilir veya satranç merkezine de devam edebilirsiniz. Satranç merkezlerinin genelde çocuklara yönelik olduğunu hatırlatalım.

3) Bol bol oynayın

Dünya Şampiyonu Anand’a “Genç satranççılara ne önerirsiniz?” diye sorulunca cevabı “Bol bol oynasınlar çünkü bazı şeyler ancak oynayınca oturur.” olmuştur. Sadece çalışarak satrancınızı ilerletemezsiniz. Olabikldiğince çok oynamalısınız ve de en az 15 dakikalık oyunlar tercih edilmelidir.

1300 puanınız varsa 1200 – 1400 aralığında rakipleri tercih edin. Benzer şekilde ratinginiz arttıkça -+ 100 olarak rating aralığını belirlemeye çalışın. Bilgisayara karşı oynamak için DAEM Chess Studio çok uygundur.

DAEM Chess

4) Oyunlarınızı analiz edin

Satrançta ilerlemek için bol bol oyun kaybetmeli ve bu kayıplardan dersler çıkarmalısınız. Oyunlarınızı masa başında kendiniz analiz edebilir veya bilgisayarlardan yardım alabilirsiniz. Yine DAEM Chess Studio bu konuda size yardımcı olacaktır.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir