Büyükusta Kotov’un Antrenman Yöntemi

Büyükusta Kotov’un Antrenman Yöntemi

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Alexander Kotov hem bir Büyükusta hem de “Büyükusta gibi düşün” ve “Büyükusta gibi oyna” gibi ünlü kitaplarıyla tanınan önemli bir satranç yazarıydı. “Büyükusta gibi düşün” kitabında satrançta nasıl düşünüleceğini, ne zaman analiz yapılacağını, kaba hataların nasıl azaltılacağı ve başka pek çok konuyu anlatmıştır. Ne şanslıyız ki bu kitap da Türkçeye çevrilmiş durumda!

“Büyükusta gibi düşün” kitabında Kotov oyun gücünü büyük ölçüde artıran antrenman metodunu da anlatmıştır. Temelde çalışma konum analizi üzerinedir.

Çalışma yöntemi şu şekilde:

  • Önce bir satranç kitabından analiz edilecek bir konum bulunuz ve elbet hamleleri görmeyecek şekilde kitabı kapatınız. Bu açılıştan sonra karışık veya sakin bir oyunortası veya oyunsonu konumu olabilir.
  • Belli bir süre boyunca o konumu analiz edin. Ayırdığınız zaman 20/30/60 dakika olabilir. Kesinlikle taşlara dokunmayın. Düşüncelerinizi mümkün olduğunca analizlerle birlikte yazınız.
  • Her devamyolunun sonunda bir değerlendirme yapınız. Örneğin beyaz üstün veya siyahın geçer piyonu sayesinde kazanç konumu var gibi. Veya +2 gibi bilgisayar değerlendirmesi de yazabilirsiniz.
  • Analiz zamanı dolunca tuttuğunuz notları kitaptakilerle karşılaştırın. Bu karşılaştırma ile hangi analizlerinizde hatalı olduğunuzu ve değerlendirme konusunda nerelerde eksik kaldığınızı görebileceksiniz.

buyukusta dusun

Kotov’un “Büyükusta gibi düşün” kitabı bilgisayar döneminden önce yazılmıştı. Siz ayrıca analizlerinizi bilgisayar ile de kontrol edebilirsiniz. Elbette kitaptaki gibi size bilgisayar fikirleri anlatamayacaktır ama yine de fayda görebilirsiniz.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Aşağıdaki konum Kasparov – Kramnik oyunundan. Hamle sırası siyahta ve çalışma için kullanılabilecek bir konum

KaspKram

 

Satranç Okulu tarafından çıkartılan 25 CD’lik Okul ve Kulüp Seti hem öğrenciler hem de öğretmenler için rehber niteliğinde. Bu set ile hiç bilmeyen bir oyuncu tüm incelikleriyle satranç oynamayı öğrenebilir ve turnuvalarda başarıyla oynayabilecek seviyelere kadar yükselebilir. 7’li Satranç Öğreniyorum, açılış, oyunortası ve oyunsonu cd’lerinden oluşan bu seti indirimli fiyatla alabilirsiniz.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Satranç Eğitimi
Kategoriler
Orta Seviye
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir