Steinitz’in 10 Temel Satranç Prensibi

Steinitz’in 10 Temel Satranç Prensibi

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Wilhem Steinitz (1836 – 1900) ilk resmi Dünya Satranç Şampiyonudur. Kariyerinin ilk yıllarında atak bir stile sahip olan Steinitz daha sonraları kapalı konumlarda nasıl oynanacağına dair, fil çifti üstünlüğünün kullanılması ve savunma teknikleri üzerine pek çok konuda satranç anlayışını değiştirmiştir.

Aşağıda Steinitz’in kendi oyunlarında kullandığı 10 prensibi göreceğiz.

1) Unutmayın ki açılışın amacı aletlerinizi geliştirmek ve onları uygun yerlere yerleştirmektir. Aynı zamanda rakibinizin de bunu yapmasını engellemeye çalışabilirsiniz. Üstünlüğü iki türlü ele geçirebilirsiniz: hızlı gelişmek ve rakibin gelişmesini engellemek.

2) Sadece hızlı gelişmemeli ama aynı zamanda şahınızı da güvende tutmalısınız. Eğer rakibinizin gelişimi geri ise daha fazla tehdit yaratarak onu engellemeye devam edebilirsiniz.

Rakibinizin zayıf olduğu bölgeyi keşfedip oraya yüklenmelisiniz. Bu sebeple rakip tehditlerle uğraşacak ve gelişimde geri kalacaktır.

3) Diğer dikkat etmeniz gereken şey merkezdir. Duruma bağlı olarak merkezi piyonlarla veya aletlerle işgal etmelisiniz. Güçlü piyon merkezi alan verir. Aletlerden oluşan merkez de saldırı imkanı sağlar.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

4) Piyonları sürerken dikkatli olun. Piyonların geri gitmediğini aklınızdan çıkarmayın. Ve gereksiz piyon sürüşleri şahınızı da zayıflatabilir.

5) Aletlerinizi geliştirirken iyi bir girişim planınız olmalı. Her taşınızın rolünü bilmeli ve nerede bulunmaları gerektiğini belirlemelisiniz.

6) Avantajı olan taraf saldırmalı, aksi halde üstünlüğünü kaybetme riskine girer. Etkili bir planla gelmenin en iyi yolu rakibin konumunda bir zayıflık belirlemek ve oraya yüklenmektir.

7) Savunan taraf rakibin tehditlerini engellemeli, gelebilecek hamleleri tahmin ederek karşı saldırı fırsatları kovalamalıdır.

8) Eğer konum aşağı yukarı eşit ise taraflar aletlerinin manevra ederek avantaj elde etmeye çalışmalı ve sonra saldırmalıdır. İyi savunmayla oyun eşit kalır ve beraberliğe gider.

9) Genel üstünlük büyük avantajdan gelebilir veya ufak avantajların birikmesinden. Aynı seviyede oyuncular oynarken amaçları ufak avantajlar elde etmek ve bunu kazanca çevirmeye çalışmaktır.

10) Satrançta iki tip avantaj vardır: kalıcı ve geçici.

Kalıcı avantajlar: Materyal, zayıf kareler, geçer piyonlar, zayıf piyonlar,  açık hat, çapraz, Fil çifti.

Geçici avantajlar: Gelişim, Aletlerin yerleri, merkez, alan.

Kalıcı avantajınız varsa acele etmeden oynayıp dikkatli oyunla kazanca ulaşabilirsiniz.

Geçici avantajınız varsa en kısa sürede saldırmalısınız çünkü hızlı hareket etmezseniz rakibiniz toparlanabilir.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Kategoriler
Makaleler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir