Troya Turnuvası’nın Olağan Şüphelileri

Troya Turnuvası’nın Olağan Şüphelileri

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Casablanca filminin son sahnesinde Rick, çok sevdiği kadının Nazi Almanyası tarafından çok tehlikeli bulunan adamla, kendi yerine Fas dışına kaçmasına yardımcı olur. Bu durumu keşfeden Gestapo görevlisini de öldürmek zorunda kalır. Casablanca'daki tarafsız bölgenin fırsatçı komiseri  olayı astına vereceği şu talimatla görmezden gelecektir: "Olağan şüphelileri toplayın!" Yıllar sonra belleklerden silinmeyen bu replik "Olağan Şüpheliler" filmine kaynak olur. 

Türk Satrancının en uzun soluklu ikinci turnuvası olmayı başaran Troya Turnuvası'nın o­nikincisi 5-15 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale'de yapıldı. Her zamanki gibi satranççıların büyük katılım gösterdiği turnuva, satranççılar için hem tatil, hem de yarışma imkanı verdi.

Olağan Şüpheliler
Casablanca filminin son sahnesinde Rick, çok sevdiği kadının Nazi Almanyası tarafından çok tehlikeli bulunan adamla, kendi yerine Fas dışına kaçmasına yardımcı olur. Bu durumu keşfeden Gestapo görevlisini de öldürmek zorunda kalır. Casablanca'daki tarafsız bölgenin fırsatçı komiseri  olayı astına vereceği şu talimatla görmezden gelecektir: "Olağan şüphelileri toplayın!"

Yıllar sonra belleklerden silinmeyen bu replik "Olağan Şüpheliler" filmine kaynak olur. Filmde Keyzer Soze'nin gizli eliyle Amerika'nın en azılı haydutları aşağıdaki gibi "Olağan şüpheliler" olarak polis merkezinde bir tanığın önünde görücüye çıkarlar! Neyseki aşağıdaki satranççılar ödül için podyumdalar.

Daha önce Troya Turnuvası'nı kazanmış üç olağan isim sahnede; IM Mert Erdoğdu, IM Turhan Yılmaz ve Armen Grigoriev. Bu üç oyuncu Annaberdiev ile birinciliği paylaştı. En sağda 4-7 derecelerini paylaşan Alper Olcayöz gözükmekte.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Olağan Şampiyonlar
Olağan şampiyonlar Çanakkale Turnuvasının önemli mimarlarından biri olan Turgut Tunca'nın takdimiyle kupalarını alırken görülüyor. Bu isimlerin hepsi de daha önce Troya Turnuvası'nda birinci olmuştu. 

 

Vokri sahnede
Satranç Okulu'nun hızlı muhabiri Vokri lakaplı Volkan Yirik, Hakan Han ile oynarken görülüyor. Yirik bu oyunu güzel bir şekilde kazandı. Arka planda ise Ateş Ülker derin düşüncelere dalmış gibi. Otobüste varyant refütesi bulmakta usta olan Ülker belki o an oyun oynarken forum sayfalarına neler yazacağını düşünüyordu.

Büyükusta Hakan Erdoğan
Türkiye Şampiyonu Erdoğan bu pozu Yirik'e verirken "Aman bu fotoğrafı Büyükusta Hakan Erdoğan yazarak yayınlayın" diye tembih etmiş. Bu isteğini yerine getiriyoruz! Arka planda İzak Romi i talihsiz bir gününde görülmekte. Armen Grigoriev'e karşı oynayan Romi bilgisayar analizine göre artı 10 benzeri bir konumda oyunu zaman azlığında kaybetti. Maçı izleyen Bütün Dünya dergii satranç köşesi yazarı Mustafa Yıldız.

"Şortla oynadı, yüzde elli yaptı"
Türkiye Şampiyonu Ali İpek satranç camiasının en esprili kişiliklerinden biridir. Bir Türkiye Birinciliğinde tüm turlarda şortla oynayan ve yüzde elli yapan Hakan Han'a yaptığı "En başarılımız Hakan Han. Şortla (Niegel Short'u çağrıştırarak) oynadı, yüzde elli yaptı" esprisi klasikleşmiştir. o­nu örnek alan gençler de aşağıda kalır mı? o­nlar da İpek'in hoşgörüsüne güvenerek şu espriyi kaçırmazlar: "Ali abi, sen görmüşsündür. Dinazorlar nasıl yok oldu anlatır mısın bize!" Resimde Ali İpek genç Selim Çıtak ile oynarken görülüyor.

Toronaga Kocho'ya karşı
ICC'de Toranaga lakaplı Turhan Yılmaz, Kocho lakaplı Alper Olcayöz'le oynuyor. Dışarı çıkmaktan pek hoşlanmayan Olcayöz'ün "Dışarı çıkıp halka karışalım bugün" lafı ve Yılmaz'ın gereksiz bir er fedası ile ilgili "Hiç önemi yok benim ismim bir piyon eder zaten" beyanatları unutulmazlar arasındadır. Turhan Yılmaz'ın bakışlarına da dikkat etmenizi tavsiye ederiz.


"Beresiz çıkmam abi!"
Çanakkale'nin tüm sıcağına rağmen Armen Grigoriev beresiz maçlara çıkmadı.

Gaz Odası
Bulanıklık çekimden değil, görüntü zaten bulanık! Turnuvanın gaz odasından bir sahne. Gönüllü zehirlenenler ise Yakup Çeliker, Annaberdiev ve turnuva organizasyon komitesinden Ulaş Önder.

Propaganda Filminin Delisi
Sinan Çetin'in yönettiği ve Kemal Sunal'ın baş rolünü oynadığı Propaganda filmini hatırlarsınız. Filmde bir de davul çalan bir deli vardı. Resimde gördüğünüz ve Troya Turnuvalarının hepsine katılmış olan Zaven Çiğdemoğlu işte o deliyi oynuyordu. Sinan Çetin'in arkadaşı olan Çiğdemoğlu pek çok film ve reklam filminde rol almıştır.



Teşekkürler Çanakkale
12. Troya Turnuvası'nın başarılı organizayonunda emeği geçen tüm isimlere ve Çanakkale Satranç Derneği'ne tüm satranççılar adına teşekkür ederiz. Gelecek sene buluşmak dileğiyle!


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir