Kulüpler Arası Körler Satranç Takım Birinciliği

Kulüpler Arası Körler Satranç Takım Birinciliği

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

2006 yılı Kulüpler arası körler satranç takım şampiyonası 3,4, 5 şubat günlerinde Mersin Üniversitesi Yenişehir Kampüsü’nde oynandı. Akdenizin kıyısında, mavinin yeşille buluştuğu bir ortamda  ve Türkiye geneli düşünüldüğünde nispeten ılık bir iklimde yapılan turnuvaya, ülkenin değişik yörelerinden 24 kulüp katıldı. Müsabakalarda kulüpler 5 oyuncu ile mücadele etti. Toplam katılımcı sayısı 120 idi. Takım turnuvası olmakla birlikte, oyuncular bireysel olarak yarıştılar. Ancak aynı kulüp oyuncuları kendi aralarında oynamadılar. Sonuçta her kulübün beş oyuncusunun aldıkları puanlar toplanarak derecelendirme yapıldı. 

Turnuva 7 tur üzerinden İsviçre yöntemiyle oynandı. Oyunculara her maç için birer saat düşünme süresi verildi. Baş hakem, Uğur Tülüce, gözlemci ise TSF As Başkanı, Tahsin Aktar’dı.
 
Karşılaşmalar sonunda İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü (IGE Spor) 31 puanla en yakın rakibinin 4.5 puan önünde birinciliği kazandı. İkinci sırayı Ankara Altı Nokta Spor Kulübü 26.5 puanla, üçüncülüğü ise Ankara Aktif Gençlik Spor Kulübü 24 puanla elde ettiler.
 
İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübü turnuvada şu oyuncularla yer aldı:
 
Kerim Altınok, Selim Altınok, Uğur Yuvarlak, Remzi Çolak ve Levent Aclan.
 
Turnuva sonunda bireysel sıralamada yine İGE Spor büyük bir üstünlük sağladı.
 
1. Kerim Altınok (İGE Spor) 7 P.
 
2. Selim Altınok (İGE Spor) 7 P.
 
3. Uğur Yuvarlak (İGE Spor) 6.5 P.
 
4. Şefik Karaköseli (Ankara Altı Nokta) 6 P.
 
5. Remzi Çolak (İGE Spor) 6 P.
 
İlk beş sıra içinde İGE Spor’un dört oyuncu ile yer alması dikkate değer bir başarıydı. Turnuvanın genç isimlerinden Uğur Yuvarlak 6.5 puan ile bireysel sıralamada üçüncülüğü yakalarken, gelecek için olumlu sinyaller verdi. İge Spor antrenörleri Tarık Kumlalı ve Mehmet Özkeçeli takımlarının başındaydılar ve satrancın ötesinde sıcak davranışları ile yalnız kendi oyuncularının değil, diğer kulüplerin de sevgisini kazandılar. İge Spor oyuncuları son dönemde internet üzerinde kendi oluşturdukları sesli satranç semineri odasında hocaları Tarık Kumlalı ile yürüttükleri derslerin semeresini böylelikle elde etmiş oldular. İGE Spor Kulüp başkanı Ahmet Ünüvar da satrancın gelişimi için yeni projelere hazırlanıyor. Milli sporcularımızdan Mümin Aksunun takımı Bursa Görme Engelliler Spor Kulübü ise ilk on ekip içine giremeyerek her kesi şaşırttı. Bu sonucun alınmasında  Bursa’da yeni kulüpler kurulması ve bazı oyuncuların bu kulüplere dağılması da rol oynadı. Çanakkale’den Abdullah Yakın ve Ankara Aktif Gençler’den Sadi Şahin ise gelecek için umut vaadeden sporculardı. Ancak bu oyuncuların gerekli eğitim materyaline ve hocalara ihtiyacı var.
 
Turnuva baştan sona centilmence bir havada geçti. Hakemler canla başla iyi bir yönetim göstermek için gayret sarfettiler. Maçlarda verilen düşünme süresinin bir saat olması bizce organizasyonun eksikliklerinden biriydi. Daha kaliteli oyunların çıkması açısından bu sürenin en az 1.5 saat olması gerekir. Turnuva salonu da 120 kişi için yeterli değildi. Aynı ortamda körler okulları öğrencileri arasında küçükler maçları da oynandı ki, bu durum salonda yoğun bir uğultunun oluşmasını kaçınılmaz kıldı.
 
Arzumuz bundan böyle körler arası Türkiye birinciliklerinin gören oyuncuların katıldığı yaş grubu şampiyonaları ile birlikte aynı ortamda düzenlenmesidir. Böyle bir birlikteliğin sağlayacağı kaynaşma hepimiz için yarar sağlayacaktır.
 
Av.Dr. Selim Altınok
 
Milli satranççı ve İGE Spor oyuncusu

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir