Birgün Gazetesi’nde Satranç

Birgün Gazetesi’nde Satranç

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Ülkemiz satrancının yaşadığı gelişmeleri sevinçle izlememize karşın, süreli yayınlarımızdaki satranç köşelerinin sayısının iki elimizin parmakları sayısını fazla geçemiyor olması biz satrançseverler arasında şaşkınlıkla, biraz da sitemle karşılanır. Fakat bu durumda da değişim gözlemlemeye başlıyor gibiyiz. Son dönemde çeşitli süreli yayınlarda aktif satranç köşe yazarlığı yapan Ilgaz Gümüştaş?ın kısa süre önce Birgün Gazetesi ?Kitap? ekinde Zamansız Hamleler isimli köşesi yayınlanmaya başladı. Yazının devamında genç satrançseverimizin örnek bir köşesi.

Bugün Siyah Kazanacak

“Satranç problemini inceledi,taşları yerleştirdi.İlginç bir bitişi vardı, iki At hareketiyle sonuçlanacaktı.”Beyazlar oynar,iki hamlede mat.”Winston Büyük Birader’in posterine baktı.Bulutlu bir gizemcilikle,”Beyaz her zaman mat eder.”diye düşündü.Her zaman ,istinasız,satranç problemlerinde siyahların kazandığı hiç görülmemiştir.Bu,iyinin kötü üzerindeki değişmez,sonsuz zaferinin imgesi miydi?Kocaman yüz,dingin bir güçle dolu,ona bakmaktaydı.Beyaz her zaman mat eder.”



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

George Orwell 1984 adlı kitabında totaliter rejimlerisorgularkenkitabın bir yerinde satrançtan da bu şekilde bahseder.Biz de bugün bütün örneklerimizde Siyah?ı kazandıracağız.Bu güzel kitaba selam olsun yazdıklarımız

Bu hafta 11 yaşında bir çocuğun müthiş yaratıcılığını hamlelerinde gösterdiği bir maça bakacağız.

Passov ? J. Zamora, New York 1991

1 e4 e5 2 Af3 Ac6 3 Fc4 Af6 4 Ag5 d5 5 exd5 Aa5 6 d3 h6 7 Af3 e4 8 Ve2 Axc4 9 dxc4 Fc5 10 Afd2 Fg4 11 Vf1

Siyahlar taşlarını en hızlı şekilde geliştirirken Beyaz’ın Veziri f1 karesine gitmek zorunda kaldı.Şimdi Beyaz rok atamıyor

11…0-0 12 h3 Fh5 13 Ab3 Fe7 14 Fe3 b5!?

Gerçekten çok garip bir yaratıcılık.Akla gelmeyecek bir hamle b5.

15 g4 bxc4 16 Vxc4 Axd5!!

İşte bu hamle üstün yaratıcığın ilk hamlesi. Siyah filini feda ederek şah avına çıkacak. Bu hamle Siyah’ın cesaretininsembolü olabilir.

17 gxh5 Axe3 18 fxe3 Fh4+ 19 Şe2 Vg5 20 Vxe4 Kae8 21 Vf3 Kxe3+!!

Müthiş bir feda daha. Bu seferde kalesini feda etti.

22 Vxe3 Vg2+ 23 Şd3 Kd8 24 Şc4 Vd5+ 25 Şb4 Kb8 26 Şa3 Fe7+!!

Bu oyuna hayran olmamak elde değil.

27 Vxe7 Kxb3+!!

Beyaz hangi piyonla alırsa alsın mattan kurtulamıyor.

28 Terk (28…Va5 mat var ) 0-1

Ilgaz Gümüştaş (j_timman@hotmail.com)

1982 İstanbul doğumlu.1999 yılında Liselerarası Karşıyaka 3.sü olarak satrançta ilk başarısınıkazandı. Daha sonra çeşitli turnuvalarda aldığı derecelerle devam etti. Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji bölümünü terk ederek satranç öğretmenliği yapmaya başladı. Satranç ve edebiyatla ilgilenen oyuncu, çeşitli edebiyat dergilerine öykülerini gönderiyor. Manisa ve Satranç Gazetesi?nde yazmaya başlayan satranç oyuncusu şu anda 3 ayrı dergide (İsem Çocuk Satranç Dergisi, Birgün Gazetesi Kitap eki, Mavişehir Yaşam Dergisi) satranç yazıları yazıyor. Aynı zamanda profesyonel satranç oyunculuğunu devam ettiriyor.

Genç köşe yazarımıza başarılar diler, diğer satrançseverlerimizden de bu gibi üretkenlikleri beklediğimizi bildiririz.

Haber: FM Alper Efe Ataman


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir