Yaşlı Kurtlar Unzicker Turnuvası’nda Buluştu

Yaşlı Kurtlar Unzicker Turnuvası’nda Buluştu

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Chess Classic Mainz, Almanların efsanevi oyuncusu Wolfgang Unzicker’in 80’inci yaşı şerefine düzenlenen aktif turnuva ile başladı. Karpov, Spassky, 74 yaşındaki Kortchnoi ve 80 yaşındaki Unzicker’in oynadığı turnuva oldukça heyecanlı geçti. Yıllardır birbiriyle geçinemeyen Karpov ve Kortchnoi 6’da 3.5 puan alarak turnuvayı eş birinci bitirdiler. Karpov, Kortchnoi ile yaptığı mini maçı 1.5-0.5 kazanmayı başardı.

“Tabii ki Wolfgang’ın 90’ıncı doğum gününü kutlamak için burada olacağım ve yine oynayacağız!” Boris Spassky bu fikirden oldukça hoşlanmıştı. Karpov ve Kortchnoi için ise galibiyet listelerine yeni bir turnuva eklemek için mükemmel bir fırsattı.

“Öncelikle Wolfgang’ı bu turnuvadaki güzel oyunu için tebrik etmek istiyorum. mainz’de çok iyi oyunlar sergiledi” Karpov turnuvadan sonra düşüncelerini böyle ifade ediyordu. “Bu gerçek bir turnuvaydı ve kazandığıma çok memnunum.” Boris Spassky 2 K’ nın bu turnuvayı kazanmalarına şaşırmamıştı. “Bu iki oyuncu aramızdaki yegane aktif ustalar. Wolfgang çok fazla oynamıyor ve ben de son ciddi satranç partimi 2 sene önce oynadım! Bununla berabere oyunumdan memnunum ve bu harika turnuvayı oynamaktan pişman değilim. Wolfgang gerçek bir mücadele gücü gösterdi ve beni oldukça şaşırttı. Umarım bu son turnuvam olmaz, 10 sene sonra tekrar oynamayı umuyorum.”

Son olarak Unzicker jübilesi ve oyuncular hakkında konuştu: “Karpov’un kararlılığına ve iyi oyununa hayran kaldım. Viktor ise bir kez daha mücadele gücünü sergiledi. Dünya satranç tarihinde her oyunu tüm gücüyle oynayan çok az sayıda oyuncu vardır: Pillsbury, Morphy ve Lasker. Vikyor da şüphesiz bu iyi grubun bir üyesidir.”

Anatoly Yevgenyevich Karpov (1951) Unzicker Gala’sındaki en genç oyuncu. Türkiye’de belki de hala Kasparov’dan sonra ismi en çok bilinen oyuncu. Zaman zaman isim Karpasov diye ifade edilse de! 1980’li yıllardan itibaren defalarca Türkiye’ye gelen Karpov pek çok da simultane verdi. Son yıllarda ciddi büyük turnuvalarda oynamayı azaltan Karpov okullarda satranç eğitimi konusunda önemli organizasyonlara destek vermekte. Karpov 160’dan fazla turnuvayı kazanmak gibi önemli bir başarıya da sahip. 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Wolfgang Unzicker (1925) Alman oyuncu 1945’ten 1970’e kadar ülkesinin en kuvvetli oyuncusuydu. 1950’den 1978’e kadar toplam 12 olimpiyatta oynadı. Bir hukuk adamı olarak uluslararası turnuvalarda oynamak için fazla zamanı yoktu. Önemli başarıları Sochi 1965’te Spassky ile birincilik, 1966 yılında Santa Monica’da Spassky, Fischer  ve Larsen’in ardından Portisch ile dördüncülük (o zamanın Dünya Şampiyonu Petrosian’ın önünde).

Viktor Lvovich Kortchnoi (1931). Yaşlı kurtların en tehlikelisi. İlerleyen yaşına rağmen hırsından hiçbir şey kaybetmedi. Karpov ile iki kez unvan maçı yaptı ama başarılı olamadı. 1970’li yıllarda İstanbul’a gelen Kortchnoi çok kuvvetli bir gruba simultane vermişti. Bu simultane’den hatıralar hala İSD’de anlatılmakta. Bunlardan biri İSD eski Başkanı Yavuz Taner’in hamlesini geri almak isteyen (simultanede yan masada hamle yapmadan böyle bir hak vardır) Kortchnoi’un koluna atılarak onu engellemesi ve kardeş iki satranççının simultane esnasında yer değişmesi ve yakalanması en akılda kalanlar. 

Boris Vasiliyevich Spassky (1937) Fischer-Spassky maçlarıyla hafızamızda yer eden en mutevazı şampiyonlardan. Zamanında yeteneği ile tartışmasız olan Spassky’nin belki de en büyük eksiği hep hırs olmuştur. Kendini bitmek tükenmek bilmeyen satranç çalışmaları yerine hayatı dolu dolu yaşamaya bırakan Spassky hayatından oldukça memnun. “Fischer vs Russians” isimli kitapta Fischer unvan maçına deli gibi hazırlanırken Spassky’nin bol bol tenis oynadığı net şekilde anlatılmakta. Türkiye’de böyle bir karakter olsa herhalde ben çok yetenekliyim ama çalışmaya üşeniyorum diye kendini ifade eder veya ben falanca gibi çalışsam şimdi çoktan Büyükusta olmuştum tarzı laflar edebilirdi. Ne de olsa bizde çalışmamak meziyet !


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir