Tur 9: Aronian tökezledi, Carlsen lider

Tur 9: Aronian tökezledi, Carlsen lider

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Londra’da oynanmakta olan Adaylar Turnuvası’nın 9’uncu turunda Aronian, Boris Gelfand’a kaybetti. Zorlu bir konumu Kramnik karşısında savunarak berabere kalan Carlsen ise tek başına lider. Carlsen bu oyun ile savunma konusundaki becerisini bir kez daha gösterdi. Turnuvada iyi performans göstermeyen Ivanchuk rakibi Radjabov’u yenerek sonunculuktan kurtuldu.  

Adaylar Turnuvası’nda Carlsen 9 turda 6 puan ile tek başına lider durumda. Kramnik eğer Carlsen’i yenebilse birincili için iddialı olabilecekti ama Carlsen’in savunmasını aşamadı. Diğer lider Aronian ise Gelfand’a kaybedince Carlsen’in 0.5 puan gerisine düştü.

9 Tur Sonunda Sıralama

tablo09

 

phpqvtpSn



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

Vladimir Kramnik sık kullandığı Katalan Açılışı’ndaki hazırlığıyla açılışta üstün konuma geçti. Aktif oyun için piyon vermeyi tercih eden Carlsen oyunu ters renkli fil konumuna ulaştırarak savunma yapmayı başardı. Oyun sonrasında Kramnik “Bir yerlerde kazanç olduğundan emindim” diye hayal kırıklığını dile getirdi. Carlsen ise “Pek çok yerde tek hanle yapmak zorundaydım” diyerek konumun zorluğunu ifade etti.

Chessbase sitesindeki analizde Kramnik’in kazancı kaçırdığı iddia ediliyor. Oysa anazlilerde Kramnik’in en fazla hafif üstün olduğu gösterilmekte. Eskiden beyazların hafif üstün olması normal kabul edilirdi. Günümüzdeyse dayanılmaz birşeymiş gibi kabul edilmekte.

 

 

php7Xvvtk

 

Levon Aronian hayranlarını üzdü. Gelfand’a kaba bir hatayla piyon veren Aronian’ın neyi es geçtiği merak konusu ama klasına yakışmayan bir oyun oynadığı kesin. Aronian şüphesiz birincilik iddiasını sürdürecek ama işi zorlaştı.

 

ivanchuk-radjabov

Turnuvada 3 kez bayrağı düşerek kaybeden Ivanchuk bu sefer Azeri Büyükusta Radjabov’u kale oyunsonunda yendi. 9 oyunda 3 puan ile sonunculuğa yerleşen 2793 ratingli Radjabov oldukça kötü bir performans gösteriyor.

grishchuk-svidler

Svidler ve Grishchuk belki de turnuvanın en keskin oyununu oynadılar. Svidler vezirini 3 hafif alete karşı verdi. Böyle bir oyunun berabere bitmesi ilginç


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir