Satrançta Hile Skandalı

Satrançta Hile Skandalı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Alman Satranç Ligi’nde GM Falko Bindrich oyun esnasında cep telefonu kullandığı için diskalifiye edildi. Hakemler şikayet üzerine lig kurallarına uygun olarak , oyuncudan cep telefonunu kontrol edilmek üzere teslim etmesini istedi. Falko Bindrich bu talebi reddedince oyunu 10 hamlede kaybetmiş oldu. Satrançta hile hem bir paranoya hem de tehlike olarak oyuncuları rahatsız etmeye devam ediyor.

Satrançta Hile

Oyunun henüz açılış aşamasındayken GM Falko Bindrich hakemin talebini redderek cep telefonunu teslim etmedi. Bunu açık bir kural ihlali ve hile belirtisi olarak gören hakem Bindrich’i diskalifiye etti.

satrancta hile 1

satrancta hile 2



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Oyunu hükmen kaybeden Falko Bindrich özetle şunları söyled:

” Şunu belirtmeliyim ki cep telefonu ile hile yapmaktan değil ama hakemin cep telefonumu incelemesine izin vermediğim için hükmen yenik ilan edildim. Telefonumu teslim etmememin sebepleri çeşitli. Öncelikle bu benim özelime saldırıdır.Herhangi birisinin cep telefonumu incelemesine izin vermem. Cep telefonumda özel bilgiler (özel resimler, mesajlar) ve hassas iş bilgilerim var. Bunları korumam lazım. Bu bilgiyi açığa çıkarmak işime ve ilişkilerime mal olabilirdi. Evet diğer satranç oyuncularında olduğu gibi telefonumda satranç programı var ve Tregubov’la oynadığım ve sonradan otel odasında analiz ettiğim önceki konum kayıtlı. Bildiğim kadarıyla kapalı olduğu sürece oyuncu cep telefonu taşımakta serbest ki benimki de sürekli kapalıydı.”

“İnsani açıdan ne noktaya geldik? Takip ve casusluk, tuvaletteki oyuncuyu dinlemek… Rakibin Sebastian Siebrecht tuvaletin zeminine bile uzanmış. Bu hangi noktada son bulacak. Cepler, cüzdanlar, bavul derken oyuncuları soyarak mı arayacağız?”

GM Falko Bindrich’in söylediklerinde şüphesiz haklılık yanı var ama yine de sadece satranç programının kontrol edileceği bir incelemeden kaçınması büyük şüphe uyandırmakta ve kuralları ihlal etmekte.

Yıllar önce Mamedyarov – Kurnosov maçında Mamedyarov rakibini yardım almakla suçlamış ve sonrasında turnuvayı terk etmişti. Zamanında rakibini delilsiz suçlamakla eleştirilen Mamedyarov bu olaydan zararlı çıktı ama FIDE yıllar içerisinde bekleneni yaptı. Daha doğrusu hiçbirşey yapmadı. 2012 İstanbul Olimpiyatları’nda salona cep telefonu sokulmadı ama turnuvalarda cep telefonu taşımak hala serbest. Oysa ki turnuvada elektronik aletleri taşımayı yasaklamak ve elektronik aletler için hakem masasında bir emanet noktası açmak dünyanın en kolay işlerinden birisi. Turnuva esnasında kalkıp başkalarıyla konuşmak da serbest. Bunun da yasaklanması sadece bir maddeden ibarettir.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Satrançta Hile
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir