Ponomariov ile Basın Toplantısı

Ponomariov ile Basın Toplantısı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Avrupa Takımlar Şampiyonasının boş gününde Ukrayna takımının birinci masasında oynamakta olan Ponomariov bir basın toplantısı düzenledi ve  iptal edilen Kasparov-Ponomariov maçı hakkında soruları yanıtladı.

Ruslan Olegovich FIDE’nin siz ve Kasparov arasındaki maç ile ilgili arabuluculuğu konusundaki değerlendirmeniz nedir? (“Haftalık Satranç” Moskova)

Bana göre FIDE’nin görevi Dünya Şampiyonluğu maçlarını sürdürmek ve bunun devamını sağlamaktır. Ne yazık ki bu sefer tersi oldu. FIDE maçı gerçekleştiremedi. Önce Buenos Aires de yapılması planlandı ama finansal sebeplerden gerçekleşmedi. Daha sonra Yalta’da olacaktı ama ortak zemin bulunamadı. Avrupa Takımlar Şampiyonası’nın boş gününde Dünya Şampiyonu Ruslan Ponomariov bir basın toplantısı düzenledi ve Kasparov ile iptal edilen maçı hakkında soruları yanıtladı.

Ruslan Olegovich FIDE’nin siz ve Kasparov arasındaki maç ile ilgili arabuluculuğu konusundaki değerlendirmeniz nedir? (“Haftalık Satranç” Moskova)

Bana göre FIDE’nin görevi Dünya Şampiyonluğu maçlarını sürdürmek ve bunun devamını sağlamaktır. Ne yazık ki bu sefer tersi oldu. FIDE maçı gerçekleştiremedi. Önce Buenos Aires de yapılması planlandı ama finansal sebeplerden gerçekleşmedi. Daha sonra Yalta’da olacaktı ama ortak zemin bulunamadı. Durum epey karışık. Zannederim Kasparov ile maç için hala umut var ama zıtlıklar iki yönlü şekilde giderilebilmeli. Bunun yanı sıra bir başka mesele daha var. Maç nerede ve ne şartlar altında oynanacak.

Kasım’ın başlarında Yunanistan’da gerçekleşecek FIDE kongresini yakından takip edeceğim. Orada ne kararlar alınacak? FIDE başkanının Dünya Şampiyonluğu maçları ile ilgili plan ve yönlendirmelerini bilmek isterim. Ne yazık ki Kongreye katılamayacağım çünkü o esnada önceden söz verdiğim üzere Fransa’da bir turnuvada olmak zorundayım.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Kongrede Vladimir Kramnik’in durumla ilgili görüşlerini almalıyız. Ponomariov-Kasparov maçı gündemden çıktığına göre diğer maçın (Kramnik-Leko) da durumu şüpheli demektir. Belki de en iyisi beraber oturmak ve en iyi sonucu alabilmek için Prag anlaşmasını baştan düzenlemektir. Tüm güçlü satranççılar için Dünya Şampiyonluğu için eşit şartlarda yarışmak mümkün olabilmeli.

Bir sonraki knock-out Dünya Şampiyonasında oynamayacağınıza dair beyanlarınız oldu. Birkaç ay sonra yeni bir FIDE Dünya Şampiyonu seçilir ve bu kişi de tek bir Dünya Şampiyonu seçme amaçlı “birleşme turu”nda sizin yerinizi alırsa nasıl hissedersiniz? Benzerlik kurmak istemem ama Fischer’den sonra ünvanını korumadan kaybeden bir Dünya Şampiyonuna sahip olacağız gibi geliyor. (“Shahmatna Misal”, Sofia)

Normal şartlarda ünvanımı korumaj için satranç oynamak isterim. Bu mümkün değise… Bilmiyorum… Belki alternatif bir şampiyonluk düzenlenir. Bilemiyorum…

Belki de en iyisi Kasparov’u Dünya Şampiyonu ilan etmek ve ünvanın korunması için normal bir sistem başlatmaktır. Kasparov o­nursal Dünya Şampiyonu da ilan edilebilir.

Dünya Şampiyonluğu için mücadele eden tüm oyuncular için normal şartları talep edeceğim.

Garry Kasparov maçın olmaması konusunda büyük sorumluluğu açık bir şekilde menejeriniz Silvio Danailov’a yükledi. Sizin tarafınızdan ek finansal talepler var mıydı? (“24 saat” Bulgaristan)

Bence bu saçma. Maç Ilyumzhinov tarafından iptal edildi ve tüm sorumluluk o­na aittir. Bunun sebebi neydi bilemem. Anlıyamıyorum da Belki de Moskova’dayken nasıl hareket edeceğini sormak için Kasparov’u aradı. Belki Kasparov maçın Ukrayna’da olmasından korktu. Bu sebep olabilir.

Bled’te (son FIDE kongresinde) Kirsa Ilyumzhinov zayıf bir muhalefet buldu karşısında. Bu olaylar karşısındaki muhalefeti güçlendirebilir mi? (Bulgar Ulusal Televizyonu)

Ilyumzhinov umrumda değil. Çok yetenekli bir insan ve organizatör. Satranç için pek çok iyi şey yaptı. Ama şimdi yeni meseleler ve sorunlarla karşıyız. Dünya satrancı nasıl ileriye gidecek. Yeni çözümler gerekli.

Bu konuda kendime hedefler belirlemiyorum. Ama Ilyumzhinov yeni sorunlar karşısında hazırlıklı olmalı ve o­ndan daha iyi bir aday çıkarsa desteğimiz yeni adaya gitmeli.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Ponomariov
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir