Oyunları başladığı gibi bitti!

Oyunları başladığı gibi bitti!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Reyjkavik Turnuvasına katılan oyuncularımızdan Mustafa Yılmaz ve Ipatov 7 alırken Barış Esen ve Dragan Solak 6.5 puanda kaldı. Turnuvada sekizer puanla Pavel Eljanov, Wesley So, Bassem Amin birinciliği paylaştı. Son turda ise sık rastlanılmayan bir olay gerçekleşti. Başkalarının oyunları yeni başlarken 2 GM’nin oyunu bitmişti bile!

1972 yılında Spassky – Fischer maçına evsahipliği yapan Reyjkavik ve İzlanda yüzölçümüne en çok GM ve satranççı düşen özel bir ülke. 19-27 Şubat tarihleri arasında 28’incisi düzenlenen Reyjkavik Açık Turnuvası’na milli takımımızdan 4 oyuncu da katıldı. Turnuvayı 8 puanlı Pavel Eljanov, Wesley So, Bassem Amin kazandı. Özellikle Mısırlı GM Bassem Amin’in başarısı çok dikkat çekici.

reyk13-03

Turnuvanın son turunda 2 lider Eljanov ve Wesley So oynuyordu. Son turda kıran kırana mücade beklenirken.

reyk13-01

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

1.d4 Af6 2.c4 g6 3.Ac3 d5 ve beraberlik! Büyük hayal kırıklığı. Maç sonrasında Eljanov biraz daha oynamayı düşündüğünü ama berabere teklifi gelince reddetmek için bir sebep görmediğini söyledi. Şüphesiz reddetmeme sebebi birinciliği garanti ederek kazanacağı ödül.

Futbol maçına gelmiş taraftarların 2. dakikada berabere anlaşarak sahayı terk eden futbolculara olası tepkilerini düşünün. Neyse ki satranç ve futbol farklı. En azından Eljanov – So maçını özellikle izlemeye gelen onbinlerce taraftar yok. O kadar taraftar olsa turnuvanın toplam ödülü 15 bin avro gibi diğer sporlarla kıyaslanınca komik kalacak bir rakam olmazdı.

Teknik soru şu: Oyuncuların bu kadar kısa berabere yapmaya hakları var mı?

Evet hakları var ki berabere yapabildiler. Bazı turnuvalarda 40 hamle öncesinde berabere yapamazsınız. GM Mamedyarov bir oyununu bu sebeple kaybetmişti.

Bu anlaşmalı bir beraberlik mi? Anlaşmalı beraberlikler FIDE kurallarına uygun mu?

Eljanov ve So önceden beraberlik konusunda konuşmuş olabilirler. Bununla beraber bu ispatlanamıyorsa suç teşkil etmiyor. FIDe kurallarına göre maç sonucunun önceden belirlenmesi kurallara aykırı. Bu sebeple anlaşmalı beraberlik yapmayı düşünenler bunun kurallara aykırıı olduğunu da unutmamalı.

Turnuva Sonuçları


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir