Nakamura’ya kamyon çarptı!

Nakamura’ya kamyon çarptı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

 

Tata Çelik Turnuvası’nın 12. turunda Nakamura’ya adeta kamyon çarptı. Kamyonun adı ise Carlsen’di. 31’nci hamlede terk ettiğinde Nakamura hem zaman sıkışmasındaydı hem de mat olmak üzereydi. Farkı 1.5 puana çıkaran Carlsen son tura birinciliği garantilemiş olarak giriyor. Carlsen’in anlık elosu 2871 oldu!

Tata Çelik Turnuvası 12. Tur

Turnuvanın en çok beklenen oyunlarından biriydi ama mücadele açısından adeta hayal kırıklığıydı. Daha önce Satranç Okulu’nda yayınlanan “Bir gecede 40 yıldırım oyunu” haberinden de hatırlayacağınız gibi genç neslin iki temsilcisi birbirlerinin stilini oldukça iyi bilmeteydiler. Ne var ki 13. turun en erken biten oyunlarından biri Carlsen – Nakamura maçı oldu.Sicilya Savunması’nı tercih eden Nakamura Carlsen’in sözleriyle “İyi olmaktan çok orjinal” olan bir açılış denedi ama oyunortasında hızlı bir çöküşle adeta kamyon çarpmışa dönerek kaybetti.

Bu galibiyet ile Carlsen performansını 2953’e yükseltti. 12 turda 9.5 puan toplayan carlsen son turda Giri’yi yenerse Kasparov’un 1999 yılında aynı turnuvada elde ettiği 10 puanlık rekor performansı da geçmiş olacak. Kasparov kendi ölmez oyununu da bu turnuvada Topalov ile oynamıştı.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

tata-13-1-magnus-carlsen

Nakamura’nın terk ettiği konuma ve zamanlara bakın. Adeta üstün bir güç tarafından ezilmiş gibi!

carlsen-nakamura-2

 

 

– Magnus, tebrikler. Çok kolay oyun oldu gibiydi.

– Başta karışık gibiydi ama sonra toz duman ortadan kalkınca tüm üstünlük bendeydi. Sonra da oynaması kolaydı.

– Nakamura ne yapıyordu öyle!

– Bilmiyorum. Açılışta yaptığı iyi olmaktan öte orijinaldi. Yine de belli noktaya kadar kabul edilebilir konumu vardı. Sonra yanlış oynadı ve gerisi benim için kolaydı.

– Birinciliği paylaşmayı garantilediniz. Nasıl hissediyorsunuz ? (Henüz Aronian’ın maçı bitmemişti)

– İyi hissediyorum. +7 skor gayet güzel. Bakalım Levon kazanabilecek mi? Teorik olarak hala mümkün bu.

Carlsen oyununu analiz ediyor

tata-13-2-aronian

Magnus Carlsen’in en yakın takipçisi konumunda olan Ermeni Büyükusta Levon Aronian’ın birinciliği tehdit edebilmesi için Rus asıllı Hollandalı oyuncu Giri’yi yenmesi gerekiyordu. Ne var ki oyunda kazanç şansı elde edemedi. Aronian ve Anand 8 puan ile Carlsen’in 1.5 puan gerisinde.

 

tata-13-3

Dünya Şampiyonu Anand, L’Ami’yi yenerek ikincilik şansını devam ettirdi. Önceki tur Hou Yifan’ı piyon öndeyken hatalı oynayarak yenemeyen Anand epey bir prestij kaybı yaşamakta. Oysa Anand 2846 performans ile son yıllardaki en iyi turnuvasını geçiriyor. Sorun şu: Carlsen o kadar muhteşem bir performans sergiliyor ki Anand onun gölgesinde kalmaktan başka birşey yapamıyor.

 

 

tata-13-4

Hollandalı Büyükusta Loek Van Wely’nin stili mücadele gücüyle Türkiye Şampiyonları’ndan Hakan Erdoğan’a benziyor. Rakipten çekinmiyor, sonuna kadar oynuyor ve beraberliği sevmiyorur. Bugün de Fabiano Caruana’yı yenerek mücadelesinin karşılığını aldı.

 

 

tata-13-5-hou-yifan

Hou Yifan sevinçli! Sokolov’u yenen Çinli kadın oyuncu 5 puan ile 11’inciliği vatandaşı Wang Hao ile paylaşıyor.

 

 

 

tata-13-6

Leko ile Karjakin bugün hem puanı hem de 4-5 derecelerini paylaşıyorlar!

 

tata-13-7

Wang Hao ile Harikrishna berabere kaldı.

 

13. Tur Sonunda Sıralama

tata-tablo-13

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir