Magnus Carlsen: 2951 performans, 2872 elo, 1.5 puan fark!

Magnus Carlsen: 2951 performans, 2872 elo, 1.5 puan fark!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Magnus Carlsen Tata Turnuvası’nda rakipleriyle arasındaki farkı 1.5 puana yükseltti. Arkasından 6.5 puan ile gelen Anand, Aronian ve Nakamura 2800 üstü performans gösteriyorlar ama 2954 performanslı Carlsen’in yanında sönük kalmaktalar. Carlsen hem 2900’e ulaşmak hem de dünya şampiyonu olmak istediğini açıkladı!

 

Tata Çelik Turnuvası Tur 9 ve 10

10. tur sonunda 8 puana sahip olan Magnus Carlsen anlık hesaplamaylar 2872! eloya sahip. Üstelik bu elo gerçek gücünü yansıtıyor mu o da belli değil çünkü turnuvadaki performansı da 2954! Onun arkasından gelen Anand, Aronian ve Nakamura 2800 üzeri performans ile normal şartlarda birinci konumda olabilirlerdi ama Carlsen varken normalin tanımı kesinlikle değişmekte!

Önce Hou Yifan’ı yendiği oyuna bakalım. Çinli usta Hou Yifan, Carlsen’in Harikrishna’ya karşı tozlu raflardan indirdiği Ponziani Açılışı’nı kendisine karşı kullandı. Psikolojik bir tercih karşısında Carlsen etkilenmemiş gözüktü.

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

Maç sonrası Carlsen’in analizi

 

Analizin sonunda Carlsen’e Kasparov’un aynı turnuvada gösterdiği 13’te 10 puanlık performansa ulaşıp ulaşamayacağı sorulunca gerçekleştirilebilecek bir hedef olduğunu söyledi. Diğer ilginç soru ise şuydu:” Bir sene sonra kendinizi 2900 eloyu geçmiş mi yoksa Dünya Şampiyonu olarak mı görmek istersiniz?” Carlsen tereddütsüz cevap verdi: “İkisi de”

Henüz turnuva sonlanmadı ama bu turnuvadaki performansı Fischer ile ilgili bir anketodu hatırlattı.

Amerika Şampiyonasını Fischer 11 oyunda 11 puan ile bitirir. Ödül törenini sunan kişi 7.5 puan ile ikinci olan Evans’ı davet eder ve “Turnuvayı birinci bitirdiğiniz için tebrik ederim”  “Büyükusta Fischer sizi de gösteriyii 11’de 11 ile bitirdiğiniz için tebrik ederim!”


– Magnus güzel bir oyundu.
 – Bir başkasının bana karşı Ponziani oynaması sürprizdi. İyi konum elde ettim ve sonra piyon kazandım. Sonra sadeleştirmeye çalıştım ama sanırım üstünlüğümün bir kısmını kaybedip işi zorlaştırdım. Neyse ki fırsatı kaçırmadım ve sonuçta kazanabildim.

10. turda Carlsen yine oyunsonunda L’Ami’yi yendi. Baştan sona adeta ezik oynayan L’Ami terk ettiği konumda mücadeleyi sürdürebilirdi ama Carlsen’in mükemmel oyunsonu tekniğine güvenerek şansını bile denemedi!

 

 

10. Tur Sonunda Sıralama

tata-10-tablo

 

Grup A: Tur 10 
Loek van Wely – Anish Giri
½-½
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura
0-1
Levon Aronian – Wang Hao
1-0
Magnus Carlsen – Erwin L’Ami
1-0
Pentala Harikrishna – Hou Yifan
0-1
Vishy Anand – Sergey Karjakin
½-½
Ivan Sokolov – Peter Leko
0-1

 

Grup A: Tur 9
Ivan Sokolov – Loek van Wely 0-1
Peter Leko – Vishy Anand ½-½
Sergey Karjakin – Pentala Harikrishna ½-½
Hou Yifan – Magnus Carlsen 0-1
Erwin L’Ami – Levon Aronian ½-½
Wang Hao – Fabiano Caruana ½-½
Hikaru Nakamura – Anish Giri ½-½

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir