Kötü kokular yüzünden satrancı bıraktı!

Kötü kokular yüzünden satrancı bıraktı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Bulgar oyuncu Ivanov hakem aramasında “Ayaklarım kokuyor” diyerek ayakkabısını çıkartmayı reddedip hükmen kaybettikten kısa bir süre sonra satrancı bıraktığını açıkladı. Bulgaristan’da sürekli bilgisayar hamleleri yapıp Büyükustaları rahatlıkla yenen IVanov’un yarattığı kabus en azından şimdilik bitmiş gözüküyor. Yine de tartışmalar devam etmekte. Kimilerine göre hiçbir şey ispatlanmamış durumda

Daha önce yayınlanan haberimizde GM Dlugy’nin şüpheleri üzerine Ivanov’un üstü aranmış ama birşey bulunamamıştı. Ivanov’un oyun esnasında ayaklarıyla yaptığı hareketlerden şüphelenen Dlugy ayakkabıları kontrol ettirmek istemiş ama Ivanov bunu reddedince hükmen kaybetmişti.

ivanov uckagiti

Chessbase’in koyduğu bu resim bazı okurlar tarafından eleştirildi. “Komik! Bir insan ayaklarıyla nasıl cep telefonunu kontrol eder.” diyen de oldu, “Suçluluğu ispat edilmeyen birini yargısız infaz ediyorsunuz” diyen de…

ivanov aranma



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Ivanov’un Bulgar yayınlarda çıkan aranma görüntüleri. Dedektörde birşey yakalanmıyor. Daha önce kimsenin aklına ayakkabıları kontrol etmek gelmemiş. Bu şeytanın aklına gelmez ama Dlugy’nin aklına gelmiş!

Ivanov ayakkabılarını çıkarmama sebebini şöyle açıkladı: “Rakibim ayakkabımı ve çoraplarımı çıkarmamı istedi. Reddetim çünkü orada bitmeyeceğini biliyordum. Turnuvalara katılmayacağım çünkü bana izin verilmeyecek. Beni herşey için suçlayacaklar – sıra dışı nefes almaktan düzgün olmayan duruşa kadar. Artık bunlara alıştım ama satranççı olarak kariyerim bitti. Karşımdaki psikolojik cephe çok kuvvetli. Büyükusta olmak istiyordum ama gözüken o ki bu mümkün değil.”

Bu konuyla ilgili bazı başlıklar aşağıda. Siz ne dersiniz?

– Kesin kanıt bulunmadıkça Ivanov suçsuz kabul edilmeli.

– Üst arama doping testi gibidir. Kabul etmemek kayıp anlamına gelmeli.

– Üst aramalar taciz anlamına gelebilir. Sebepler çok belirgin olmalı.

– FIDE satranç hilebazları konusunda ciddi önlemler almalı.

– Turnuvada yapılan hile bir hırsızın para çalması gibidir ve hukuki sonuçları olmalı.

– Bilgisayarla uyuşan hamlelerin aşırı yüksekliği şüphe için yeterli sebeptir.

Ivanov’un hilesi tam olarak ortaya çıkarılmadığı için gizem sürmekte. Tıpkı Uri Geller’de olduğu gibi.

uri geller

Psişik olduğunu iddia eden Uri Geller uzaktan kaşığı bükebildiğini iddia ediyordu. Yaklaşık 40 yıl boyunca dünyada tartışılan Geller artık kendini bir showman ve gizem yaratıcısı olarak tanımlıyor.

uri geller_saat

Geller’in bir diğer iddiası da çalışan saatleri durdurmaktı.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir