İnsanla Makine Yenişemedi, 4-4.

İnsanla Makine Yenişemedi, 4-4.

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Sekizinci ve son oyun açılış bölümünden sonra berabere bitti. Vezir Gambiti Açılışı’nın Ortodoks Varyantı’nın oynandığı bu oyunda Kramnik berabere sonucundan memnun olsa gerek ki oyunu fazla zorlamadı. Şüphesiz maçın başında 2 farkla öne geçen Kramnik için bu maçın berabere bitmesi hayal kırıklığı. Bu maç Kramnik için hoş anılarla dolu değil çünkü oyunlardan birini atını boşta bırakıp kaybetti, diğerinde de altıncı oyunda berabere olabilecek konumu erken biçimde terketmek gibi inanılmaz bir hata yaptı. Ali Dikmen’in analiz ettiği Kramnik’in berabere konumda terkettiği oyun için tıklayınız Kramnik Deep-Fritz Maçında Yedinci Oyun Berabere. Durum 3.5-3.5
Siyah taşlarla oynayan Kramnik Vezir Hint Savunması’ndan bilgisayarların plan bulmakta çok zorlandıkları kapalı bir konuma ulaştı. Fritz bir süre bekledikten sonra 24.f4 hamlesini bulunca rahatlamış oldu ve oyun kısa bir berabere ile neticelendi. Bu arada satranç dünyası hala 6. oyundaki Kramnik’in kaybının şokunu yaşıyor. Şaşırtıcı olan Kramnik’in kaybetmesi değil ama belki de berabere konumda terketmesi. Yakında bu oyunla ilgili analizleri yayınlayacağız (17/10/2002).

Kramnik’in beyaz taşlarla oynadığı bu oyunda Fritz Vezir Hint Savunması’nı kullandı. Konumsal bir açılış gibi gözükmekle beraber merkezde çok karışık bir mücadele konumu yaratan bu açılışın devamında Kramnik, taktik karışıklıklardan çekinmeyerek taş fedalı bir devam yoluna girdi. Bir insan ile oynarken büyük olasılıkla başarıya ulaşabilecek bu atak Fritz gibi bir taktik oyun canavarı karşısında sonuçsuz kaldı. Kramnik’i bu şekilde rakibinin çok kuvvetli olduğu bir alana sürükleyen neydi acaba? Kim bilir belki de Kramnik bir önceki oyundaki kaybın rövanşını güzel bir şekilde almak istemiştir (15/10/2002).

Kramnik’ten İnanılmaz Hata. Deep-Fritz İlk Zaferini Elde Etti.
Beşinci oyunu Fritz kazandı. Siyah taşlarla oynayan Kramnik 1.d4 hamlesine karşı Vezir Gambiti’nde Lasker Savunması’nı denedi. Bu açılışı daha önce Kramnik beyaz taşlarla Kasparov’a karşı oynamış ve berabere yapmıştı. Bu sefer ise ters renkle berabereye ulaşacakken oyunun 34. hamlesinde inanılmaz bir hata yapan (34…Vc4??) Kramnik atını ve de oyunu kaybetti(13/10/2002).

Bu sefer Deep-Fritz Altta Bir Oyunsonunu Berabere Yaptı. Kramnik 3-1 Önde.
Dördüncü oyunda beyaz taşlar la oynayan Kramnik bu sefer oyunsonunda galibiyet elde edemedi. Sahip olduğu er üstünlüğü tahtadaki taşların azlığından kazanca yetmedi. Fritz açılışta Tarrasch Savunması’nı seçti. Beşinci oyun yarın 15.00’da. Dördüncü oyunu aşağıdan izleyebilirsiniz (12/10/2002).

Ne varsa oyunsonunda var! Bu sefer de İskoç Açılışı’ndan gelen bir oyunsonu Kramnik’e galibiyet getirdi. Açılış Kramnik için iyi değildi ama ulaşılan konum ince manevralar gerektiriyordu. Bu durum da tabii ki insanlığın temsilcisine yaradı. Kramnik, Steinitz’in “ufak üstünlüklerin birikimi” diye ifade ettiği şekilde galibiyete ulaştı (09/10/2002).

İkinci oyunu beyaz taşlarla Kramnik kazandı. Böylece skor 1.5-0.5 Kramnik’in lehinde. İlk oyundakine benzer bir taktik uygulayan Kramnik, Kabul Edilen Vezir Gambiti’nde vezir değişme fırsatını kaçırmayarak Fritz’in oyunsonu zayıflığından yararlandı. 3. oyun 8 Ekim’de (06/10/2002).



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

İlk Oyun berabere bitti. Oyun süresinin 40 hamle için 120 , geri kalan hamleler için 60 dakika olduğu maçta Kramnik siyahlarla İspanyol Açılışı’nda Berlin Savunması’nı seçti. Belli ki Fritz’in oyunsonunu iyi oynayamayacağını düşünüyordu. Ve de haklı çıktı. Fritz 1800’lük bir oyuncunun yapmayacağı bir hamle yaparak kendine en ufak kazanç şansı bile vermeyen bir devam yolu seçti. Herhalde bu oyundan sonra Fritz ekibi kara kara Berlin Savunması’na ne yapacaklarını düşünecektir (04/10/2002).

Uzunca bir süre satranç dünyasının gündemine yerleşen bu maç 4 Ekim’de Bahreyn’de başladı. 4-19 Ekim arasında 8 oyun (4, 6, 8, 10, 13, 15, 17, 19 Ekim’de) üzerinden yapılacak bu maç sonucunda Kramnik kazanması halinde 1 milyon, berabere kalması halinde ise de 700.000 dolar alacak. Kramnik’e göre bu maç inanılmaz hızlı bir bilgisayarda çalışacak dünyanın en iyi satranç programına karşı olacak. Ve de çok daha zayıf bir programın Kasparov’u yıllar önce yenmiş olması, bilgisayar alanındaki gelişmeler göz önüne alınınca şimdiki maçın ne kadar güç olabileceğinin göstergesi. Ne var ki Kasparov hiç de aynı fikirde değil ve zehir zemberek bir demeç veriyor: “Bu maçı Kramnik’in kazanacağı kesin. Sokaktan alabileceğiniz bir programla IBM’in gizli laboratuvarlarında inanılmaz paralarla geliştirilen bilgisayarı karşılaştıramazsınız. Kramnik basının ilgisini çekebilmek için olayları saptırıyor”   Bu maçın ikinci oyunu 8 Ekim’de saat  15.00’da başlayacak.  İzlemek için Easy Chess programını kullanarak ICC’ye giriniz ve  observe 2″ yazınız. Eğer siteye üye iseniz veya 2 haftalık deneme fırsatından yararlanıyorsanız “observe 1” yazarak Büyükusta Svidler’in analizlerini de izleyebilirsiniz. Bu programı kullanma kılavuzu için tıklayın

Oyun 1 (Analiz Selim Gürcan)    Oyun 2 (Analiz Selim Gürcan)  Oyun 3

Oyun 4   Oyun 5   Oyun 6   Oyun 7   Oyun 8

Resmi  site:  İnsan Makineye Karşı


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Kramnik Bilgisayarlar
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir