Gel de bu fedayı anla!

Gel de bu fedayı anla!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Zürih Turnuvası’nın dördüncü turunda Kramnik siyah taşlarla Gelfand’a öyle bir feda yaptı ki şaşırmamak elde değil. Yandaki konumda 22…Axf2! hamlesiyle Kramnik adeta taktik satranç ziyafeti başlatıyor. Anlaşılması zor bu feda sağlam temellere dayalı. Zorlu oyun haberin devamında. Anand, Kramnik, Gelfan ve Caruana’nın oynadığı çift turlu döner turnuvanın diğer oyununda Caruana siyah taşlarla Anand’ı yendi.

 

zurich01

Genç İtalyan yıldız Caruana siyahla İspanyol Açılışı’nda ilginç bir plan uyguladı. Anand oyunun  belli bir aşamasında baskıdan kurtulmak için kalite feda etti ama insiyatifini yavaş yavaş kaybedince terk etmek zorunda kaldı. Anand, Dünya Şampiyonu ama hem satranç severlerin gözünde hem de rating listesinde puan kaybetmeye devam ediyor.

Caruana-Zurich



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 

 

kramnik-zurich

2810 rating ile elo listesinin iki numaralı oyuncusu eski şampiyon Vladimir Kramnik son yıllarda daha keskin satranç oynuyor. Oyunundaki bu değişim ile 2800 sınırını aşmayı başaran Kramnik rakibi Gelfand karşısında yine keskin oynama fırsatını kaçırmadı.

gelfand-kramnik

Yukarıdaki konuımda oyun 22…Axf2! 23.Şxf2 Axd2 24.Vxd2 c5! şeklinde devam etti. Fedanın ilginç tarafı karşılığının hemen alınmaması ama süregelen bir atak ile insiyatif kazanmak.

 

Turnuvayı ziyaret eden efsanevi şampiyon Garry Kasparov oyunlarla ilgili yorumlar yaptı.

 

 

Turnuva Tablosu

zurich-tablo


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir