Carlsen ucuz kurtardı!

Carlsen ucuz kurtardı!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Genç yaşta vefat eden Büyükusta Vugar Gashimov anısına Azerbaycan’da düzenlenen Shamkir Turnuvası’nın ilk turunda Anand ile Carlsen karşılaştı. Son iki Dünya Şampiyonluğu maçını yapan ikilinin oyunun büyük ilgi odağıydı. Siyahla Marshall Atak oynayan Carlsen büyük bir dikkatsizlik yaparak rakibinin 20. Ad5! hamlesini görmedi ve piyon altta oyunsonuna girmek zorunda kaldı. İyi bir teknikle Anand’ın kazanması beklenirken Carlsen dirençli bir oyun sergileyerek berabere yapmayı başardı. Bu beraberliği getiren sadece Carlsen’in oyun gücü mü yoksa Anand’ın Carlsen karşısında yaşadığı psikolojik zorluklar mı tartışılıyor.

 

Turnuva geçen seneki gibi oldukça güçlü. Yerel oyuncular ise Mamedyarov ve Mamedov. Turnuvaya Radjabov katılmamış olması ise ilginç.

oyuncular-shamkir

 



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

carlsen-marshall

 

Daha önceleri İspanyol Açılışı’na karşı genelde oyunsonuna götüren Berlin Savunması’nı tercih eden Carlsen bu sefer uzun hazırlık gerektiren Marshall Gambiti tercih etti. Hayatında ilk kez bu keskin sistemi tercih eden oyuncu oldukça hazırlıklı gözüktü ve ilk yeni hamle yapan oyuncu oldu. Tam eşit konuma ulaşmışken Carlsen büyük bir dikkatsizlikle kötü konuma düşecekti.

 

 

carlsen-anand-shamkir

 

Turnuvanın ilk turu oldukça heyecanlı başladı. Anand kendine sunulan altın fırsatı yine değerlendiremeyerek hayranlarını üzdü.

 

kramnik-shamkir

 

Vladimir Kramnik tam kendi stiline uygun biçimde rakibi Adams’ı yendi. Baskı sonucunda bir piyon kazandı, karşı baskıya göğüs gerdi ve kale oyunsonunda rakibi terk etmek zorunda kaldı.

 

 

Genç GM Wesley So diğer genç GM Anish Giri’yi yenmeyi başardı. Amerika Şampiyonası’nda notasyon kağıdına hamleler dışında yazı yazdığı için hükmen oyun kaybeden So şoku atlatmış gözüküyor çünkü o kayıptan sonra arka arakaya üç oyun kazanmış durumda. Bakalım Amerika’nın yükselen yıldızı bu turnuvada ne yapacak.

 

wesleyso

 

Oyun sonrasında Wesley So hükmen kayıp oyunuyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Kısaca uyarıldığını ama aksi halde hükmen kaybedeceğinin kendine bildirilmediğini söyledi. So, notasyon kağıdına kendini motive edici kısa notlar yazıyordu.

 

 

Turnuvanın ratingi en düşük oyuncusu Rauf Mamedov ile Vachier Lagrave berabere kaldı.

 

 

Zirveyi zorlayan Şehriyar Mamedyarov rakibi Caruana’yı çok zorladı ama Caruana zor da olsa beraberliği aldı.

  

 

Canlı Yayın 13:00’da Chess24

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir