Carlsen Durdurulamıyor!

Carlsen Durdurulamıyor!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Londra Satranç Klasik’in beşinci turunda da Adams’ı yenen Carlsen galibiyete 3 puan sisteminde 13 puanla lider. Carlsen anlık ratingini 2860.5’e yükseltti. McShane’i yenen Kramnik 11 puanla ikinci sırada. Anand, Gawain Jones’u yenerken Nakamura da Polgar’ı yendi.

Dünya Şampiyonu olmasına rağmen açık turnuvalardaki düşük performansı ile eleştirilen Anand turnuvada ilk oyununu kazandı. Gawain Jones ile oynadığı oyunu diğer oyuncular henüz oyunortasına geçmişken taktik bir şekilde Anand kazandı.

Amerikalı Hikaru Nakamura ise Judith Polgar’ı mat ağına sokarak kazandı. Seyirciler kesinlikle mücadeleden memnun. Bunda 3 puan sisteminin de şüphesiz büyük katkısı var.

Bu turnuvanın bir başka özelliği katılımcıların tek sayıda olması. Böylece her tur bir oyuncu boşta kalıyor ve oyunları yorumluyor.

Aşağıda boşta kalan oyuncu olarak Aronian İngiliz GM Short ile oyunları analiz etmekte.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

londra-1

 

Magnus Carlsen yine normalde pek çok oyuncunun berabereye razı olduğu bir konumu kazanmayı başardı. Oyun sonrası Carlsen kötüydü diyenlerin yorumları ise amatörce. Bilgisayarı çalıştırdığınız zaman + 0.30 civarında Adams’a üstünlük görebilirsiniz. Yalnız bu üstünlüğü devam ettirebilmek için arka arkaya çok kuvvetli hamleler yapmak gerekli. Ve de bu üstünlüğün pratikte ne anlam ifade ettiği de şüpheli. Öte yandan Carlsen’in girdiği konumda rakibi ufak bir hata yaptığı anda dengeler bir anda bozulabiliyor.

londra-2

 

 

Kramnik’in McShane ile oyununda adeta gözü dönmüştü. Açılış bölümünden hemen sonra rakibine kalite önerdi. Mcshane teklifi reddetti ama kale kudurmuş gibi üzerine gelince artık kalite Mcshane’in “Reddemeyeceği bir teklif” haline gelmişti! Sonrasında Kramnik bir kalite daha feda etti ve şahı mat ağına sokmaya çalıştı. Mat ağından kaçarken McShane yediklerini birer birer geri kustu. Toz bulutu kalkınca materyal olarak çok altta olan McShane’in terkten başka çaresi yoktu.

londra-3

 

GM Gawain açılışta adeta kendini yaktı. Sürekli berabere yapan Anand herhald ebu oyunu rakibine borçlu. Oyunun önemli bölümü ev hazırlığı da olabilir.

londra-4

 

 

İki taktik usta bir ipte oynadı ve kazanan Nakamura oldu. Nakamura oyunsonunda mat ağı dizmeyi başardı.

londra-5

 

 

 

 5 tur sonrası sıralama (3-1-0 puan sistemi)

İsim Fed Elo Gms Puan
Carlsen, Magnus NOR 2848 5 13
Kramnik, Vladimir RUS 2795 5 11
Nakamura, Hikaru USA 2760 5 8
Adams, Michael ENG 2710 4 7
Anand, Viswanathan IND 2775 4 6
Aronian, Levon ARM 2815 4 4
Jones, Gawain C B ENG 2644 5 2
McShane, Luke ENG 2713 4 1
Polgar, Judit HUN 2705 4 1

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir