Tata’da Ivanchuk lider, Carlsen takipte

Tata’da Ivanchuk lider, Carlsen takipte

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Hollanda’da düzenlenen Tata Çelik Turnuvası’nda Ivanchuk 6 turda 4.5 puan ile lider durumda. Turnuvaya 3’te 1 ile çok kötü başlayan Carlsen ise arka arkaya aldığı 3 galibiyet ile 4 puana ulaştı ve ikinciliğe yükseldi. Carlsen’in önce Aronian’ı sonra da Caruana’yı etkili bir şekilde yenmesi taraftarlarını şüphesiz sevindirdi. Haberin devamında Carlsen’in Aronian’ı nasıl yendiğini inceleyeceğiz.

Tata Çelik Firması sponsorluğunda organize edilen turnuvada 14 oyuncu döner sistem ile oynuyor. 40 hamle için 100 dakika sonraki 20 hamle için 25 ve geri kalan oyun için 15 dakika verilmekte ve her hamlede de 30 saniye artırma var.

Beşinci turdaki Carlsen – Aronian maçı çok önemli bir karşılaşmaydı. Vezir Gambiti’nde Carlsen fil çiftinden vazgeçti ama rakibinin atını c6’dan çıkmasını sağlayarak vezir kanadında şanslar elde etti. Oyunun devamında Carlsen üstünlüğünü o kadar rahat kazanca çevirdi ki bazı Büyükustalar tarafından Aronian’ın dirençsiz oyunu şaşkınlıkla karşılandı.

Carlsen’in kazançları pek çok zaman fazla çaba gösterilmeden elde edilmiş kazançlar gibi gözükmekte. Benzer şeyler Capablanca ve Karpov için de söylenirdi zaman zaman. Oysa Carlsen’in yarattığı baskılı oyuna rakipleri karşı koyamayınca sanki çok kötü oynamışlar da kaybetmişler gibi bir görüntü oluşuyor.

carlsen-tatada-yukseliyor



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Carlsen mi iyi oynadı yoksa Aronian mı kötüydü?

carlsen-aronian-01

 

14.a3 sonrası konum. Carlsen vezir kanadında oyun geliştirme çabasında. Siyahların fil çifti var ama nasıl bir oyun geliştireceği belli değil. Carlsen temel kurala uyuyor ve kuvvetli olduğu vezir kanadından oynuyor.

 

carlsen-aronian-02

 

16.Aa4 sonrası durum. Siyahın 16…b6 hamlesi şüpheli olarak değerlendirildi.

 

carlsen-aronian-03

 

19.a4 sonrası durum. Önemli bir hamle amaç 20.a5 sürmek. Eğer siyah 20…b5 yaparsa c5 karesi boşalır ve c piyonu ebediyen geri kalır. 20…b5 sürmezse ve 21.axb6’ya izin verirse de a6 piyonu hedef olacak.

 

carlsen-aronian-04

 

Carlsen vezir kanadında amacına ulaştı. c7 piyonu geri. Siyahın Fd62sı savunma için çok önemli. Beyaza ikinci bir cephe veya zayıflık gerekli.

 

carlsen-aronian-05

 

25.Fg4! ile Carlsen şah kanadında oyun başlatıyor. Klasik bir stratejidir. Satrançta tek zayıflık kazanmaz ama iki zayıflık sayesinde kazanabilirsiniz. Üstün taraf iki zayıflığa da yüklenir ve siyah aynı hızda iki zayıflığı korumakta zorlanır.

 

carlsen-aronian-06

 

27.Vf3 ile vezir değişimi öneriyor. Vezir değişiminden sonra beyaz Af4 gelecek Siyah …Fxf4 yaparsa c7 piyonu iyice zayıf kalır. Yapmazsa da d5 piyonu hedef olur. Af4 fikrinin vezirlerin değişilmesinden sonra yapılması önemli çünkü beyaz gxf4 yapacak. Vezirler tahtadayken beyaz şah kanadını bu şekilde zayıflatamaz.

 

calsen-fikri

 

Siyah vezirleri değişmekten kaçındı ama bu sefer beyazın şah kanadında güçlü fikirleri var. Carlsen iki kanattan bvirde yükleniyor. Çifte zayıflık veya hedef yaratma stratejisi başarıya ulaştı.

 

carlsen-aronian-07

Aroanian bu durumda 30…g6? oynuyor ve 31.h5! gelir. Beyazın cevabını görünce Aronian çok kötü oynamış gibi ama apmak istediği 31…h5 ile şah kanadını bloke edip Carlsen’in g4 sürüşünü engellemek. Belli ki devamında görmediği bir varyant var.

Devamında Carlsen etkili biçimde kazanıyor.

GM Bojkov’un analizleriyle oyun aşağıda.

Bu oyundan çok daha ilginç oyun ise altıncı turda Carlsen’in siyahlarla Caruana’yı yendiği oyundu. Yaşı, sahip olduğu rating ve Carlsen karşısındaki skorlarla Caruana, carlsen’in en büyük rakibi kabul ediliyor.

 Yime GM Bojkov’un analizleriyle oyun:

6 tur sonunda sıralama

tata-2015-tablove


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir