06252017Pz
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Satranç Testi - 4

18 Şubat 2013 by
testler1) Dr Savielly Tartakower bir keresinde satrancın üç aşamasının olduğunu söylemiştir.Birinci bölüm "Bir tarafın avantaj sahibi olduğunu umduğu "durumdur. İkincisi "Bir tarafın avantaj sahibi olduğunu düşündüğü" bölümdür. Peki üçüncü bölüm nedir?

(a) Bir tarafın iyi oyunortasını kazanç oyunsonuna dönüştürdüğü bölümdür
(b) Bir tarafın kesin olarak avantaj sahibi olduğunu bildiği bölümdür.
(c) Bir tarafın üstünlüğünü kazanç yönlere çektiği bölümdür
(d) Bir tarafın avantajını şaha saldırıya çevirdiği bölümdür
(e) Bir tarafın artık kaybettiğini anladığı bölümdür
Cevap:e

 

(2)İlk uluslararası turnuva 1851'de nerede olmuştur?
(a) New York
(b) Londra
(c) Berlin
(d) Moskova
(e) Paris
Cevap:b Howard Staunton tarafından organize edildi ve bu organizasyon resmi olmayan dünya şampiyonluğu ünvanının Adolph Anderssen'e geçmesine neden oldu.

(3) İkinci ulularası turnuva 1851'de nerede olmuştur?
(a) Londra
(b) Berlin
(c) Paris
(d) Moskova
(e) New York
Cevap:a Londra'lı tüm oyuncular 1851'deki ilk turnuvayı desteklemediler. Muhalifler aynı yıl Londra'da kendi turnuvalarını organize ettiler. Satrançta bazı şeyler hiç değişmiyor.

(4) "Döner" sistemi uygulayan ve zaman kontrolu kullanan ilk uluslararası turnuva nerede oynanmıştır?
(a) Londra
(b) Berlin
(c) Paris
(d) Moskova
(e) New York
Cevap:a

(5) Eski toprak dünya şampiyonu adayı Yefim Geller dünya şampiyonlarını bireysel maçlarda yenmek konusunda rekor sahibidir. Dünya şampiyonu yenebilmek için tavsiyesi nedir?
(a) Rakibinizin dünya şampiyonu olduğunu unutun
(b) Rakibinizin dünya şampiyonu olduğunu aklınızdan çıkartmayın
(c) Açılışlarda çok saldırgan olun
(d) Oyunsonlarından sakının
(e) Hem (a) hem (b)
Cevap:e Garip bir şekilde mantıklı.

(6) Dünya şampiyonları Bobby Fischer ve Anotoly Karpov birbirleriyle nerede ve ne zaman oynadılar?
(a) Caracas, 1970
(b) Hiç oynamadılar
(c) Palma de Majorca, 1970
(d) Buenos Aires, 1970
(e) Moskova,1967
Cevap:b ne yazık ki

(7) Ossip Bernstein, zamanının en kuvvetli oyuncularından biriydi. Çok zengin bir aileden gelmekteydi ve çok iyi bir avukattı. Buna rağmen servetini neden kaybetti?
(a) Satranca sponsor oldu
(b) Canada'daki elmas madenlerini araştırdığı için
(c) Üç kez kaybetti
(d) Alekhine borç olarak verdi
(e) 1905'deki Rus devriminde
Cevap:c 1917 yılında Rus devrimi esnasında servetini kaybetti, yeniden servet yaptı ve onu da 1929 krizinde kaybetti, üçüncüsünü yaptı ve onu da İkinci Dünya Savaşı'nda kaybetti.

(8) Zamanının tümünü satranca adamayan satranççılar aynı zamanda dikkate değer kariyer sahibi olabilmişlerdir. Papyrologist ( GM Robert Hubner) asker (Defalarca ABD şampiyonu Captain George Henry Mackenzie) vb. Avukatlık eğitimi gören IM Norman Whitaker ne kariyerini seçmiştir?
(a) Uluslararası hakemlik
(b) Geneva konvamsiyonuna danoşman
(c) Antartika araştırmacısı
(d) Aracı, vekil
(e) Politikacı
Cevap:d Her ne kadar Lindburgh kaçırılmasına karışmasa da bir daha bulunamayan 100.000 dolarlık fidye parasını gaspetti.

(9) Sovyet oyuncu Rashid Gibyatovich Nezcmetdinov neyiyle ünlüydü?
(a) Gününün en korkulan atak oyuncusu olarak
(b) Kazan'lı ilk IM olarak
(c) RSFSR (Rusya Federasyonu)'nin şampiyonu olarak
(d) Hem satranç hem de damada aynı anda ilk uluslararası usta olarak
(e) Hepsi
Cevap:e Batılı yazarlar tarafından gözardı edilse de Necmetdinov dünya şampiyonluğu adayı Polugaevsky ve diğerleri tarafından övülür.

(10) Geçen yüzyılın en büyük oyuncusu Joseph Henry Blackburne oyundan önce ne yaptığını söylemiştir?
(a) En az 12 saat uyuduğunu
(b) Ayılmak için en az 2 mil koştuğunu
(c) Bir çaydanlık çay içtiğini
(d) Bir kaç bardak içki içtiğini
(e) Hiç biri
Cevap:d Aynı zamanda kuvvetli oyuncuların da böyle yaptığını söylemiştir. ve (b) Herhalde o zamanlar sağlıklı yaşam için koşu furyası başlamamıştı.

(11) Frank Marshall 1909'dan 1936'ya kadar ABD şampiyonuydu. Bu süre içinde ünvanını kaç kez korudu?
(a) Her yıl
(b) Üç senede bir
(c) 4 maçta
(d) 1 maçta
(e) Hiç
Cevap:d Marshall zar zor Edward Lasker'i 1923'teki bir maçta yendi. Öteki oyuncular ödül parasını toplayamadılar. En sonunda Marshall ünvanını kendi bıraktı.

(12) Bobby Fischer'e hayatında ilk kez oyun kaybedince dünya şampiyonu Mikhail Tal ne dedi?
(a) 38.hamlede hata yapana kadar vaziyetim kazançtı
(b) Bir sonraki oyuna kadar bekleyin
(c) Bu çocuk çok hızlı ilerliyor
(d) Kendimi pek iyi hissetmiyordu
(e) Einstein'in teorisine karşı oynamak zor
Cevap:e Acaba genel kuralı mı yoksa özel kuralı mı kastetti?

(13) Amerikalı Samuel Reshevsky'nin dünya şampiyonu Botvinnik ile oynamaya yaklaştığı en yakın an 1953'deki Adaylar Turnuvası olmuştur. Bu turnuvaya nasıl hazırlanmıştır?
(a) İşinden bir ay izin almıştır.
(b) GM Larry Evans'ı yanına sekundant olarak getirmiştir.
(c) GM Arthur Bisguier ile bir hazırlık maçı yapmıştır.
(d) İşini bırakmıştır.
(e) Yukarıdakilerden birini yaptı.
Cevap:e Reshevsky'nin a,b veya d'yi yapmaya ekonomik gücü yetmezdi. Sovyet rakiplerinin fiziksel ve zihinsel olarak mükemmel hazırlıklarını, ve onlara sekundantlık eden GM'leri düşününce onun böyle bir başarıyı elde edebilmesi inanılmazdır. Fischer'e satranç dışı bir iş veya bir aile ayak bağı olmamıştır.

(14) Nerdeyse tüm dünya şampiyonları bir önceki şampiyonu yenerek, ünvanlarını kazanmışlardır. Buradan onların iyi maç oyuncusu oldukları sonucuna varabiliriz. Peki kaç dünya şampiyonu en az bir rakibini dünya şampiyonluğu maçında en azından bir kez yenebilmiştir?
(a) 10
(b) 6
(c) 12
(d) 5
(e) hepsi yenmiştir.
Cevap:b Steinitz, Lasker, Alekhine Petrosian, Karpov, Kasparov

(15) Aşağıdaki sözlerden hangisini Dr. Tartakower söylememiştir?
(a) "Tüm hatalar yapılmak üzere orada bekliyorlar"
(b) "Fedalar birisinin yanlış oynadığının göstergesidir."
(c) "1.e4'den sonra beyaz son demlerini yaşar"
(d) "Taktik oyun, birşey yapılması gerektiği zaman onu yapabilmek, strateji ise bir şey yapmamak gerektiğinde de onu yapmamaktır.
(e) "Erro ergo Sum"
Cevap: c bunu ultra-hipermodern satranççı Julius Breyer söylemiştir.

(16) 20.yüzyılın başındaki en iyi iki, üç oyuncusundan biri olan, ve aşırı derecede mantıksal oyunuyla meşhur olan Siegbert Tarrasch, aynı zamanda doktordu. Oyun boyunca yaptığı gafların sebebini ne olarak göstermiştir?
(a) Alzheimer hastalığı
(b) Parkinson hastalığı
(c) Tarrasch hastalığı
(d) Amourosis Schacchistica
(e) Akşamdan kalmışlık
Cevap:d Latince'de "Satranç Körlüğü".

(17) Paul Keres kaç Aday Turnuvası'nda ikinci olmuş veya ikinciliği paylaşmıştır?
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
(e) 4
Cevap:e

(18) Satranç ustalığı ve servet satranççılar tarafından pek gelecek nesile aktarılmaz. Paul Morpy'ye kalan miras parası bir istisnadır. Aşağıdaki üst düzey oyunculardan hangisi başarılı bir bankacı olmuştur?
(a) Gideon Stahlberg
(b) Emanuel Lasker
(c) Wilhelm Steinitz
(d) Ignac Kolisch
(e) T. S. Eliot
Cevap:d Her ne kadar sıfırdan servete ulaşmış olmasa da (ailesinin mali durumu fena değildi) milyoner olmuştur.

(19) İtalyan oyuncuların "circa"sı 1550 yılında ne isimle adlandırılmıştır?
(a) bedava öğle yemeği
(b) serbest rok
(c) serbest İtalya
(d) serbest aşk
(e) Yukarıdakilerin hepsi
Cevap:b veya e Kale'nin e1/e8 veya d1/d8 boyunca yaptığı serbest rok (diğer seçenekler de daha az kullanılmıştır) bugünkü kurallar başka ülkelerde kullanılırken bir süre daha İtalya'da kullanılmaya devam etmiştir.

(20) Açılış varyantları bazen o varyantın yaratıcısı veya popüler hale getiren kişilerin ismiyle anılır (örneğin Benko Gambit, Alekhine Savunması), veya o varyantın ilk oynandığı yerin ismini alır (Meran veya Cambridge Springs). Damiano Savunması neyin üzerine bu ismi almıştır?
(a) Bu savunmayı bulan Damiano isimli İtalyan oyuncusu adına
(b) Bunun ilk oynandığı İtalya'nın Damiano isimli kasabası
(c) Ian O.Dam isimli içine kapanık bir oyuncu isminin angramını oluşturmuştur.
(d) Bu açılışı kötüleyen Damiano isimli İtalyan oyuncunun ardından
(e) Damiano Savunması diye bir şey yoktur.
Cevap:d

(21) Aşağıdaki hayvanlardan hangisinin ismi bir açılışa verilmemiştir?
(a) Hippopotamus
(b) Fare
(c) Büyük Yılan
(d) Pterodactyl
(e) Brontosaurus
Cevap: e
(22) Dünya Şampiyonu Botvinnik sonradan Dünya Yazışmalı Şampiyonu olacak Viacheslav Ragozin'le çok yararlı hazırlık maçları oynamıştır. Ragozin'in bir diğer hizmeti de neydi?
(a) Fiziksel antrenman
(b) Vodka temini
(c) Yüzüne sigara üflemek
(d) KGB bağlantısı
(e) İngilizce tercümanlık
Cevap: c Botvinnik rakip tarafından içilen sigaradan duyduğu rahatsızlığı azaltmak için Ragozin'den oyunları esnasında sigara içmesini istemişti. Eskiden oyunlar esnasında sigara içmek serbestti.
(23) 1971 Adaylar Turnuvası finalindeki iki oyuncu da şaşırtıcı bir biçimde oraya gelene kadar hiç oyun kaybetmemişlerdi. Fakat kazanç sayıları farklıydı. Fischer iki maçta toplam 12 oyun (hepsi!) kazanmışken, Petrosyan kaç tane kazanmıştı?
(a) 10
(b) 8
(c) 6
(d) 4
(e) 2
Cevap:e Petrosian oyunun güzel bir yansıması ile her maçta sadece bir oyun kazandı - oyun kaybetmezseniz yeterlidir.

(24) Kim "Riga Sihirbazı" olarak tanınır?
(a) Alexi Shirov
(b) Aivar Gipslis
(c) Alexander Koblentz
(d) Mikhail Tal
(e) Alexander Alekhine
Cevap:d

(25) Kim "Der schwarze Tod" olarak tanınırdı?

(a) Wilhelm Steinitz
(b) Conrad Black
(c) J. H. Blackburne
(d) Edward Blackmar
(e) Adolf Schwarz
Cevap:c "kara ölüm"

Joomla SEF URLs by Artio