Satrançta Temel Matlar – 1/3

0
5604

Satrancın temel amacı mat etmek. Belli mat kalıplarını bilmenin önemi sadece geldiği anda değil ama öncesinden o matı hayal edebilmek açısından önemlidir. Öğrenciler ve öğretmenlere kaynak olacak şekilde matları derledik. Temel matların ilk bölümü aşağıdaki gibidir.

1Arka Yatay veya Koridor Matı

Kale arka yataydan şah çeker. Piyonları tarafından engellenen şah, mat ollur. Koridor matı olarak da bilinir.

2Anastasia Matı

Kale dikeyden şah çekerken şahın kaçış karelerini at kontrol eder.

3Anderssen Matı

Piyon tarafından korunan kale arka yatay matı yapar.

4Arap Matı

At tarafından korunan kale rakip şahı tahtanın köşesinde mat eder.

5Blackburne Matı

İki Fil ve At ile rok atmış şah mat ediliyor.

6Boden Matı

Fil şah çekerken öteki fil ve rakibin taşları şahın kaçışına engel olur.

7Damiano Matı

Piyon tarafından korunan vezir, rakip şahı mat eder.

8At ile Köşe Matı

Kale rakip şahı kısıtlar. Kendi piyonu kaçşını da engelleyince At mat eder.

9Cozio Matı

Şahı tarafından korunan vezir, rakip şahı mat eder.

10David ve Goliath Matı

Korunan bir piyon matı sağlar. Şahın kaçış yolları kendi taşları ve rakip taşlar tarafından engellenir.

11İki Fil Matı

İki Fil rakip şahı köşede sıkıştırıp mat eder. Rakip taş veya taşlar da kaçışı engeller.

12Kurtağzı Matı

Piyon tarafından korunan Vezir mat ediyor.

13Apolet Matı

Sağ ve solundaki taşlar yüzünden kaçamayan şah mat olur. Apolet görüntüsü vardır.

14Greko Matı

Vezir dikeyden şah çeker. Kaçışı fil tarafından engellenen şah, mat olur.

15Kanca Matı

Kale ve atın kanca şeklini oluşturarak yaptığı mattır.

16Köşe Matı

Fil ve alet işbirliği ile köşeden yapılan mat.

Önceki İçerik“Caissa Yaşıyor” (mu?) – 2
Sonraki İçerikGashimov Anısına Shamkir 2018 Turnuvası Başlıyor
Bülent Kırca
1961 Samsun doğumludur. 1980 yılında Galatasaray Lisesinden mezun oldu. 1980-1986 yılları arasında Lyon’da (Fransa) Makina Mühendisliği eğitimi gördü. Çok iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmektedir. 1975 yılından beri İSD üyesidir. 2016 yılı Şubat ayında, uzun süre yönetici olarak çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra, fiilen satranç eğitmenliğine başladı. Şu anda, iki yıldır Beşiktaş JK Satranç Okulunda ve Skype üzerinden Türkçe, İngilizce ve Fransızca online satranç eğitimleri vermektedir. İstanbul Mecidiyeköy’de yaşamaktadır. İletişim: 0543 7638952; E-mail: mbkirca@gmail.com; Facebook : https://www.facebook.com/profile.php?id=100015719531677; Skype: mbkirca