Basit Bir Taktik: Çatal

0
2719

Basit bir taktik temanın birçok önemli maçta gözden kaçtığına inanabilir misiniz?

İlk öğrendiğimiz taktik fikirlerden biri at çatalıdır.

Oldukça da basit görünür ama oyun içinde bir çok taşın olduğu kalabalık pozisyonlarda at çatalı gibi basit bir fikir bile gözden kaçabiliyor. Hem de çok önemli maçlarda.

Önce bu basit taktik temanın ne olduğuna bakalım.

Fikir bu kadar basit işte Sonraki örneğe bakalım.

Yukarıdaki pozisyon Alekhine-Euwe 1937 deki dünya şampiyonluğu maçında oluştu ve dünyanın tepesindeki iki oyuncu da bu basit çatal fikrini atlamışlar ve oyun berabere bitmiştir. Şimdi daha yakın tarihten modern bir partiye bakalım.

Yukarıdaki pozisyon Morozevich – Giri 2012 oyunundan alınmıştır iki süper büyükusta yine bu basit fikri Vh6 hamlesini gözden kaçırmışlar ama bu sefer beyaza pahalıya mal olmuş oyunu kaybetmiştir. Çok daha yeni bir örnek şimdi de.

Sinquefield cup 2015 Caruana – So maçından alınmış yukarıdaki pozisyon biraz daha komplike ama geçen sene aynı turnuvayı üç puan farkla kazanmış Caruana için zor olmasa gerek ama Caruana birazda zaman sıkışıklığının etkisiyle olsa gerek bu basit fikri göremiyor ve maç berabere bitiyor. Sizin oyunlarınızda oluşursa kaçırmazsınız umarım.

Satranç Okulu tarafından çıkartılan 25 CD’lik Okul ve Kulüp Seti hem öğrenciler hem de öğretmenler için rehber niteliğinde. Bu set ile hiç bilmeyen bir oyuncu tüm incelikleriyle satranç oynamayı öğrenebilir ve turnuvalarda başarıyla oynayabilecek seviyelere kadar yükselebilir. 7’li Satranç Öğreniyorum, açılış, oyunortası ve oyunsonu cd’lerinden oluşan bu seti indirimli fiyatla alabilirsiniz.

Önceki İçerikGranda Zuniga
Sonraki İçerikAlkışlar Mamedyarov İçin!
Serkan Yeke
Milli oyuncu FM Serkan Yeke uzun bir süredir antrenörlük yapmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır hem oyuncu olarak hemde antrenör olarak satrancın içindedir. 2002 yılında Can Arduman ile eş puanla Türkiye Şampiyonu olmuştur. 2008 yılında hem bireysel olarak hem de takım halinde NATO Şampiyonu olmuştur. Üç kez İstanbul Şampiyonu olmuştur. Birçok turnuvada derece elde etmiştir. Son yıllarda ağırlıklı olarak ilköğretim düzeyinde okullarda ve özel dersler vermektedir. Bülent Güner ile birlikte kurduğu İstanbul Bostancıdaki İdeal Satranç Merkezinde faaliyetlerine devam etmektedir.