Priyome nedir?

0
1360

Priyome Rusça bir sözcük satrançta tipik manevra veya tekniği temsil ediyor. Fakat açıklaması o kadar basit değil ve belli bir seviyedeki oyuncuların kesinlikle bir çok priyome örneklerini bilmesi gerekiyor.

Sanırım Türkçeye belli başlı kalıplar olarak çevirebiliriz çünkü piyon yapısı öncelikli rol oynuyor priyomede.

Rus antrenör Anatoly Trekhin en az 100 farklı kalıp (priyome) örneğinin bilinmesi gerektiğini söylüyor.

Priyomede hamleler değil hamleler dizisi ve şematik düşünce önemli rol oynuyor.

Geçenlerde Kramnik – Zvyagintsev 1998 oyununu incelerken Kramnik’in pozisyon hakkındaki yorumu dikkatimi çekti.

1.Fb5!

Rakibim burada standart bir priyome’yi gözardı etti.

Ne anlama geliyor bu.

Filleri değişmek (üstelik beyazın fili daha iyi) tamamen siyahın savunmasının belkemiğine saldırı anlamı taşıyor.  a ve d piyonlarının zayıflığını ortaya çıkarıyor ve açık e hattında baskıyı daha da artırıyor.

Yani rakip piyon yapısı göz önüne alınarak taşlarımızı konumlandırmamız gereken noktalar önem kazanıyor.

Aşağıdaki pozisyon Anand – Ivanchuk 2001 partisinden alınmadır.

Burada beyazın kullandığı priyome fikri kalelerin d hattında etkili olabilmeleri üzerine kuruludur. Buradaki hamle 1.e5! ve beyaz kaleler d hattını kullanarak yedinci yataya sızmayı başarıyor.

Diğer bir örnek 1972 Spassky – Fischer maçından

Spassky son hamlesinde 1.a4 oynayarak kalenin a hattını 2.a5 hamlesi ile açmak istemektedir. Fischer ise hemen 1…a5! karşılığını vermiştir. Burada Fischerin kullandığı savunma priyomesi a4 piyonunu fikse ederek yani sabitleyip zayıf bırakarak ileride hedef yapmak düşüncesidir.

Diğer bir örnek Zsofia Polgar-Apol 1988

Bu tür piyon yapılarında sıklıkla kullanılar priyome yöntemi d5 karesini kontrol eden atı ortadan kaldır ve d5 karesi senin olsun. Yani 1.Fg5! Şimdi çok etkili priyome yöntemlerinden bir tanesi olan Alekhine Silahı ya da Alekhine Bataryası dediğimiz kalıp ile ilgili şu oyunlara bakalım.

Alekhine-Nimzowitch 1930

Şimdi kendi oyun pratiğimden bir örnek Serkan YEKE-Cihan GENÇ 2003

Bunun gibi birçok priyome örneği için GM Andrew Soltis’in “100 Chessmaster Trade Secrets” kitabını okuyabilirsiniz.

Satranç Okulu tarafından hazırlanan 26 cd’lik Turnuva Seti ile turnuvalara hazırlanmanız artık çok kolay. Bu sette hem oyunortasına yönelik daha kapsamlı dersler alacak hem de açılış cd’leri ile rakiplerinize karşı daha hazırlıklı olacaksınız. Sette Ustalar Nasıl Kazanıyor 1-2-3-4-5, İspanyol Açılışı, Caro Kann Savunması, Açık Açılışlar 1-2 ve daha pek çok cd var. Bu seti indirimli olarak almanız mümkün.

Önceki İçerikKarpov ile Caro Kann Savunması – 2
Sonraki İçerikKarpov’dan Çılgın Oyun!
Serkan Yeke
Milli oyuncu FM Serkan Yeke uzun bir süredir antrenörlük yapmaktadır. Yaklaşık 20 yıldır hem oyuncu olarak hemde antrenör olarak satrancın içindedir. 2002 yılında Can Arduman ile eş puanla Türkiye Şampiyonu olmuştur. 2008 yılında hem bireysel olarak hem de takım halinde NATO Şampiyonu olmuştur. Üç kez İstanbul Şampiyonu olmuştur. Birçok turnuvada derece elde etmiştir. Son yıllarda ağırlıklı olarak ilköğretim düzeyinde okullarda ve özel dersler vermektedir. Bülent Güner ile birlikte kurduğu İstanbul Bostancıdaki İdeal Satranç Merkezinde faaliyetlerine devam etmektedir.