Priyome nedir?

0
716
sematik satranc

Priyome Rusça bir sözcük satrançta tipik manevra veya tekniği temsil ediyor. Fakat açıklaması o kadar basit değil ve belli bir seviyedeki oyuncuların kesinlikle bir çok priyome örneklerini bilmesi gerekiyor.

Sanırım Türkçeye belli başlı kalıplar olarak çevirebiliriz çünkü piyon yapısı öncelikli rol oynuyor priyomede.

Rus antrenör Anatoly Trekhin en az 100 farklı kalıp (priyome) örneğinin bilinmesi gerektiğini söylüyor.

Priyomede hamleler değil hamleler dizisi ve şematik düşünce önemli rol oynuyor.

Geçenlerde Kramnik – Zvyagintsev 1998 oyununu incelerken Kramnik’in pozisyon hakkındaki yorumu dikkatimi çekti.

1.Fb5!

Rakibim burada standart bir priyome’yi gözardı etti.

Ne anlama geliyor bu.

Filleri değişmek (üstelik beyazın fili daha iyi) tamamen siyahın savunmasının belkemiğine saldırı anlamı taşıyor.  a ve d piyonlarının zayıflığını ortaya çıkarıyor ve açık e hattında baskıyı daha da artırıyor.

Priyome Rusça bir sözcük satrançta tipik manevra veya tekniği temsil ediyor. Fakat açıklaması o kadar basit değil ve belli bir seviyedeki oyuncuların kesinlikle birçok priyome örneklerini bilmesi gerekiyor.
Sanırım Türkçeye belli başlı kalıplar olarak çevirebiliriz çünkü piyon yapısı öncelikli rol oynuyor priyomede.

Rus antrenör Anatoly Trekhin en az 100 farklı kalıp (priyome) örneğinin bilinmesi gerektiğini söylüyor.

Priyomede hamleler değil hamleler dizisi ve şematik düşünce önemli rol oynuyor.

Yani rakip piyon yapısı göz önüne alınarak taşlarımızı konumlandırmamız gereken noktalar önem kazanıyor.

Aşağıdaki pozisyon Anand – İvanchuk 2001 partisinden alınmadır.

Burada beyazın kullandığı priyome fikri kalelerin d hattında etkili olabilmeleri üzerine kuruludur. Buradaki hamle 1.e5! ve beyaz kaleler d hattını kullanarak yedinci yataya sızmayı başarıyor. Diğer bir örnek 1972 Spassky – Fischer maçından

Spassky son hamlesinde 1.a4 oynayarak kalenin a hattını 2.a5 hamlesi ile açmak istemektedir. Fischer ise hemen 1…a5! karşılığını vermiştir. Burada Fischerin kullandığı savunma priyomesi a4 piyonunu fikse ederek yani sabitleyip zayıf bırakarak ileride hedef yapmak düşüncesidir. Diğer bir örnek Zsofia Polgar-Apol 1988

Bu tür piyon yapılarında sıklıkla kullanılar priyome yöntemi d5 karesini kontrol eden atı ortadan kaldır ve d5 karesi senin olsun. Yani 1.Fg5! Şimdi çok etkili priyome yöntemlerinden bir tanesi olan Alekhine Silahı ya da Alekhine Bataryası dediğimiz kalıp ile ilgili şu oyunlara bakalım. Alekhine-Nimzowitch 1930

Şimdi kendi oyun pratiğimden bir örnek Serkan YEKE-Cihan GENÇ 2003

Bunun gibi birçok priyome örneği için GM Andrew Soltis in 100 Chessmaster Trade Secrets Kitabını okuyabilirsiniz.