Oyunsonu Tekniği

Oyunsonu Tekniği

Serkan Yeke Yorum yapılmamış

London Chess Classic sona erdi.

Magnus Carlsen tiebreakler sonucunda MVL ve Anis Giri’yi yenerek birinci oldu.

Bu turnuvada beni özellikle etkileyen oyun hangisiydi derseniz Carlsen’in Nakamura’ya kazandığı oyun diyebilirim. Taktik öğelerden uzak strateji ve tekniğin üst seviyede kullanıldığı bu oyun gerçekten inanılmaz.

Daha sonra bu oyuna döneceğiz.

Tabii ki taktik oyunlar göze daha hoş gelir vurdulu kırdılı varyantlar içerir satrançtan biraz anlamak bu tür oyunlardan zevk almak için yeterlidir.

Ancak satranç strateji ve taktiğin birleşimidir ve her zaman taktik oyunu kazandırmaya yetmez aslında çoğunlukla belli bir seviyeden sonra oyunlar OYUNSONU dediğimiz evrede neticelenir.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Böyle olması da çok doğaldır çünkü her zaman kuvvetli bir rakibin taktik tuzaklara düşmesini ümit etmek hayalperestliktir.

Dolayısıyla oyunsonu tekniğinizin iyi olması gerekir.

Burada bir ayrım yapmakta fayda var OYUNSONU BİLGİSİ ile OYUNSONU TEKNİĞİ arasında ciddi bir fark vardır.

Kuvvetli bir oyuncu ya da kuvvetli olmak isteyen bir oyuncu temel oyunsonu bilgilerini bilmek zorundadır zaten.

Omuzlama, Opozisyon, Üçgen manevrası, Kare kuralı, Lucena teması,V ancura pozisyonu, Philidor teması vs gibi temel oyunsonu kalıpları ve birçokları bilinmeli ancak bunları bilmek oyunsonunda doğru oynamak için yeterli değil maalesef.

Hemen bir örnek vereyim.

 

Capablanca-Menchik 1929

 

Gördüğünüz gibi ikisi de dünya şampiyonu olan iyi bilinen bu oyunda her iki oyuncuda temel oyunsonlarında bilinmesi gereken fikirleri kalıpları uygulayamamış. Yani demek istediğim teorik oyunsonu kalıplarını bilmek iyidir ama salt bu bilgi oyunu kazanmaya yetmez tekniğinizinde iyi olması gerekir.

Şimdi gelelim Carlsen-Nakamura partisine

 

Kritik pozisyon. Çok az taş değişilmiş fakat Carlsen şunu farkediyorki beyazın çift fili var ve eğer taşları değişip oyunsonuna taşırsa bu pozisyonu çift fil her oyunsonu kitabında yazdığı gibi beyazlara kalıcı stabil bir üstünlük kazandıracak.

Kısıtlı zamanda bulunan kritik doğru hamleler sadece hesap gücüyle açıklanamaz.Oyunsonu Tekniği doğru hamleleri bulmada büyük yol gösterici olmuştur kesinlikle. Şimdi Oyunsonu tekniğini çok beğendiğim bir oyuncunun muhteşem bir patisi ile bitirelim konuyu.

Vladimir Malakhov 2694-Laurent Fressinet 2625 Moskova 2006

Standart bir oyunsonu pozisyonu ve eşit bir durum.Birçok oyuncu burada berabere yapıp kalkar ama oyunsonu üstadı asla.Rakibini zorlayabileceği kadar oynayabileceğini bilir.Bir çok oyuncu usta oyuncular bile oyunsonunu yeterince anlayamaz ve peşpeşe hatalar yapar.Şimdi bakalım tamamen eşit bu oyunsonunu beyazlar nasıl muhteşem bir teknikle kazanıyorlar.

Oyunsonu tekniğinizi mutlaka geliştirecek çalışmalar yapın en azından böyle oyuncuların oyunlarını inceleyin.Her zaman rakibinizi mat edemezsiniz.

Satranç Okulu tarafından hazırlanan 26 cd’lik Turnuva Seti ile turnuvalara hazırlanmanız artık çok kolay. Bu sette hem oyunortasına yönelik daha kapsamlı dersler alacak hem de açılış cd’leri ile rakiplerinize karşı daha hazırlıklı olacaksınız. Sette Ustalar Nasıl Kazanıyor 1-2-3-4-5, İspanyol Açılışı, Caro Kann Savunması, Açık Açılışlar 1-2 ve daha pek çok cd var. Bu seti indirimli olarak almanız mümkün.


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir