Capablanca Nasıl Kazanıyordu?

0
345
Capablanca

Büyükustalar Modern Görüşler kitabında Reti şöyle demiştir: “Morphy piyon öndeyken vezirleri değiştiği için eleştirliyordu. Sonrasında ise Capablanca ufak konumsal üstünlükler için bile vezirleri değişmeye başlamıştı”  Elbette bu iki oyuncu da konumun gerektirdiğini yapmaktaydı. Piyon öndeyken oyunsonuna geçmek herkes için çok doğal öte yandan oyunsonundaki konumsal üstünlüğü anlayıp vezir değişimine gidebilmek ciddi bir konumsal anlayış gerektirmekte. Gelin hep beraber Capablanca’nın ne tür oyunsonlarına girmeyi tercih ettiğini görelim.

Aşağıdaki konum Carranza – Capablanca oyunundan. Capablanca üstün kale oyunsonuna girmeyi başarmış durumda. Üstünlüğü iki sebebe dayanıyor 1) Siyahlar d geçeri yaratabilir. 2) Siyahın şahı daha aktif olabilir.

Unutmayalım ki oyunsonunda iki şey daha da önemli hale gelir. 1) Geçer piyon ve 2) Şah aktifliği. Elbette oyunortasında ve hatta açılışta geçer piyona sahip olabilirsiniz ama bir sürü alet varken geçer piyon fazla tehlike yaratmaz ama oyunsonunda işler değişir.

carranza-capablanca

Konum değerlendirmesi: Siyahlar geçer piyon yaratabilir ve şahı daha aktif olacak

Plan: 1) Önce şahın aktifleştirilme (e6’ya yerleşmesi) 2) b5, c4, d3 sürüşü ile geçer yaratmak. 3) Beyazın bu planı engellemesi halinde şah kanadında g5,h5 ve g4 sürüşü ile yeni bir cephe açmak. Veya vezir kanadında a hattını açarak yeni saldırı hedefleri oluşturmak.

Tüm bunları Capablanca nasıl uygulayacak görelim. Videoyu ürün sayfasından izleyebilirsiniz.

kazandiran oyunsonu video