Damiano Hakkındaki Gerçekler

Damiano Hakkındaki Gerçekler

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Damiano Savunması satrançta en berbat savunmalardan biri olarak geçer. Pek çok satranççı da Damiano Savunması’nın ismini amatör satranççı Damiano’dan aldığını bilir. 1480 – 1544 yılları arasında yaşamış Portekizli bir eczacı olan Pedro Damiano ismini tarihe yazdırmak için kesinlikle berbat bir açılış seçmiş diye düşünebilirsiniz. O zaman bildiğiniz ezberi biraz bozalım ve Pedro Damiano’ya yapılan haksızlığı biraz gidermeye çalışalım. Gerçek 1 : Yandaki kitap ki adı : Questo libro e da imparare giocare a scachi et de li partiti  Damiano tarafında yazılmış. Ve 16. yüzyılda tam 8 baskı yapmıştır. Damiano kesinlikle amatör değildir.

 Damiano Hakkında Yanlış Bildikleriniz

Damiano

Damiano yukarıda gördüğünüz kitabında ilk kez beyaz köşenin sağda olması gerektiğini vurgulamış. Ayrıca satrancın Pers kralı Serhas (Xerxes) icat edildiğini iddia etmiş. Bu sebepten satranç Portekizce’de Xadrez ve İspanyolca’da da Ajedrez olarak bilinir.

Damiano’nun kim olduğunu açıkladık.

Merak edenler için savunmayı gösterelim artık.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

damiano-diyagram-1

1.e4 e5 2.Af3 sonrası 2…f6 Damiano Savunması olarak geçmiştir. 2…f6 birkaç sebepten kötü. 1) Gelişim hamlesi değil. 2) Şah kanadını zayıflatıyor 3) a2-g8 çaprazı zayıf. 3.Fc4 sonrası siyah zor rok atar. 4) Ölümcül çapraz yani e8-h5 zayıfladı. Savunmayı kötülemek için bu kadar yeter sanırım.

Gerçek 2

Damiano 2…f6‘yı önermemiştir. Aksine o hamlenin kötü olduğunu söylemiş! Onun kitabındaki önerisi zaten 2…Ac6. Gelin görün ki insanlar 2…f6’ya onun adını vermişler.

Damiano Savunması’nı anlatırken Damiano’nun aslında çok iyi bir açılış  bularak tarihe geçmek istediğini ama aksine dünyanın en berbat savunmasının yaratıcısı olarak hatırlandığını az anlatmamışımdır. Bu yazı ona özrüm olsun.

damiano-diyagram-2

2…f6 sonrası 3.Axe5 fxe5 4.Vh5 ile siyah felakete uğrar.

damiano-diyagram-3

4…Şe7 (4…g6 5.Vxe5 kale kaybeder) 5.Fc4 ve  beyazların kazanan bir atağı var.

Şöyle bir örnek olabilir:

Aşağıdaki konuma bakınız.

damiano-diyagram-4

 

Gerçek 3

Damiano aslında kayıp değildir. İşte bu konumda siyah At fedasını kabul etmek zorunda değil. 3…Ve7 ile devam mümkün.

Hatta 1964 yılında bir simultanede de olsa amatör bir oyuncu Fischer ile berabere kalmayı başarmıştı. Kramnik’in belki de bundan dolayı yine bir simultanede tercihi 3.Fc4 oldu. Beyaz basitçe siyahın rokunu engeller.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Kategoriler
Genel Dersler
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir