04302017Pz
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Ders 27 - Satranç Taktikleri

satranç taktikleri

Satrancın %99'u taktiktir. Çatal, şiş, açmazı herkes bilir ama desperado, aşırı yüklenme, değirmen, ara hamle ve sadeleştirme savunması gibi taktikleri biliyor musunuz? Kendini geliştirmeye hevesli oyuncular için tüm taktik temaları bir araya getirdik. Buyrun satranç taktiklerine

Açılış Tuzakları -1: Açmaz tam mı yarım mı?

tuzak-1-1-ufakAçmaz satrançta önemli birtaktik imkandır. Geçen haberimizde Carlsen'in nasıl açmazı kullanarak beraberliği zor durumda sağladığını görmüştük. Her düzeyde açmaz oyunlarda belirleyici faktör olabilir. Bununla beraber açmazların iki türlü olabileceğini ve her açmazın iyi olmayacağını dabiliyor muydunuz? Açılış Tuzakları -1 dersimizde hem İskoç Açılışı'na bakıyor hem de açmazın tehlikesini inceliyoruz.

Açılış Tuzakları - 2

minyatur-1-ufak Yandaki konumda hamle sırası siyahta ve siyah oynar kazanır. Konumu haberin devamında daha büyük görebilirsiniz. Siyah oynar kazanır denildiğinde kasdedilen illa ki bir tarafın mat etmesi değildir. Bir alet veya 2 piyon öne geçmek bile kazanç konum ilan etmek için yeterli olabilir. Ayrıca kazanç varyantlarından birisi mat ile de sonuçlanabilir.

Ders - 26 Şilin Gambiti

Satranç diyagramıŞakacı bir şekilde adlandırılan, Blackburne'ün Şilin (eski İngiliz gümüş parası) Gambiti, İtalyan Açılışının şüpheli bir varyantı olarak bilinmektedir. Gambitin, adını Kara Ölüm lakaplı, Büyük İngiliz usta Joseph Blackburne'den (1841-1924) almasının nedeni bir rivayete göre şöyledir; Blackburne kahvehanelerde amatörlerle 1 şilinine oyunlar oynarmış ve bu oyunlarda genelde bu varyantı kullanarak amatörlerin şillerini kazanırmış. Halbuki bu açılış ustalara karşı bir türlü işlemiyormuş.