01242017Sal
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

Satranç Çalış (110)

test edin

Satrançta yetenek oyuncunun eksiklerini görüp onları giderebilme becerisidir. Pek çok oyuncu pek çok satranç kaynağını inceliyor, çalışıyor. Bununla beraber ciddi ilerleme kaydedenlerin sayısı çok azdır. Özellikle hesaplama becerisini geliştirebilmek en zorudur. Pek çok kombinezon çözülür ama buna rağmen kaba hatalar gelmeye devam eder. Elbette bol kombinezon çözmek size klasik motifleri öğretir ama oyunlarda karşılaştığımız sıkıntılar çok daha farklıdır. Satrançta Hesaplama Teknikleri derslerinde bu tür sorunlara çare önermiştik. Şimdi size sunacağım örneklerde sözel düşünmenin hesaplamamızı nasıl olumlu etkilediğini göreceksiniz. Örneğin rakibin bir taşının savunmaya bağlı olduğunu görünce aklınıza hemen şu gelmeli: "Bir taş savunmaya bağlıysa, yok edilebilir, kovalanabilir veya saptırılabilir" Bir fırsat varsa artık kaçırmayacaksınız! Aşağıdaki örnekleri dikkatlice çözmeye çalışın ve çözemediğinizde kendinizi sorgulayın!

fischer-morphyFischer'e en beğendiği satranççı sorulduğunda tereddütsüz Morphy'nin ismini verir. Bunda şüphesiz temel etken Morphy'nin de Amerikalı olması değil ama bugün bile takdir edilen olağanüstü oyun düzeyidir. Belki de satranç tarihinin en büyük iki isminin 100 yılı aşkın bir ara ile çok sıra dışı bir fikri nasıl uyguladıklarını görmek gerçekten ilginç.

ivanchuk-kasparov

Konum adeta usta - amatör tarzında bir oyun. Siyahlar ezilmiş, büzülmüş, kıpırdayamaz hale gelmiş. Beyaz son hamlesi ile öldürücü darbeyi indiriyor. Üstelik mat etmek için herhangi bir aletini feda etme gereği de duymamış. Belli ki siyahların durumu uzunca bir süredir kötüydü ve neredeyse utanmasa mat olana kadar oynayacak! Siyahların kim olduğunu öğrenince şaşıracaksınız.

satranc-hatalari-ufakSatranç şüphesiz en köklü strateji oyunlarından birisi. Satrancın eğitim aracı olarak kullanılma sebeplerinden birisi de dikkati artırması. "Satrançta bir kötü hamle kırk iyi hamleyi boşa çıkarır" lafı çok haklıdır. Oyun boyunca sürekli dikkatli olmalı ve pek çok karışık stratejiyi kurarken kaba hata da yapmamalısınız. Özellikle gelişim aşamasındaki oyuncular kaba hatalardan yakınır. Olimpos'un zirvesindeki Büyükustalar hatta dünya şampiyonlarının da hata yapabiliyor olması sizi rahatlatmasın ama ders çıkarabilmek için üst seviyedeki hatalara bakalım dedik.

olmez-berabere

Satrançta "Ölmez Oyun" , "Yüzyılın Oyunu", "Her Dem Yeşil" gibi isimleri alan pek çok güzel oyun vardır. Taraflardan birinin inanılmaz hamleleri ve kazancı satrançseveri kendine hayran bıraktırır. Berabere oyunlar ise pek çok zaman çok güzel oynansa da o kadar beğenilmez. Seyirci galibiyet ister genelde. Size sunacağımız "Ölmez Berabere" oyunu belki bu fikri değiştirebilir.

byrne-fischer-1963

1963 ABD Şampiyonası'nda Byrne - Fischer oyununda Fischer çıldırmışçasına hatalı gözüken bir feda yaptı. Analiz odasında oyunu analiz eden iki Büyükusta Fischer'in nasıl yanlış oynadığını ve kaybedeceğini anlatıyorlardı. Anlatımları bitmemişti ki bekledikleri terk haberi geldi. Tek farkla; Fischer'in rakibi terk etmişti. Fischer'in derin kombinezonu sizi şaşkınlığa düşürecek!

najdorfPolonya Varşova doğumlu Miguel Najdorf (1910-1997) 1939 yılında Buenos Aires'de Satranç Olimpiyatı'nda oynarken 2. Dünya Savaşı patlak verir. Bunun üzerine ülkesine dönmeyen Najdorf, Arjantin vatandaşlığına geçer. İletişime geçmenin zor olduğu dönemde ailesine sağ olduğunun haberini vermek için ise 40 kişiye körleme simultane atar! Najdorf'u en ünlü oyunu kabul edilen "Polonya Ölmezi" ile anıyoruz.

testPuanlı satranç sevilen bir çalışma yöntemidir. Güzel oynanmış bir oyunda belli bir noktadan sonra taraflardan birinin hamlelerini tahmin etmeye çalışırsınız. Hamlenin zorluğuna göre puanlar verilir. Yazının devamında kendinizi test edebileceğiniz 8 puanlı satranç bulabilirsiniz. Örneklerin sağ tarafında hamleler görülmemekte. Puan yazan yerlere geldiğinizde hamleleri ilerletmeyi kesip düşünmeye başlayın. Puanlarınız en sonunda otomatik olarak toplanacaktır.

oyunsonu satranc_2

"Kötü bir açılıştan sonra iyi bir  oyunortasın için umut olabilir. Kötü bir oyunortasından sonra ise oyunsonunda umut olabilir. Bir kez oyunsonuna geldiğinizde artık her şey tüm gerçekliğiyle ortadadır" Edmar Mednis

"At oyunsonu aslında piyon oyunsonudur" Mikhail Botvinnik. Oyunsonlarını incelemeye devam ediyoruz.

oyunsonu satrancCapablanca: "İyi satranççı olmak istiyorsanız oyunsonu çalışın!" demiş. Bu tavsiyeye kulak vermemek olmaz. Gerçekten de herkesin açılış çalıştığı günümüzde satranç öğrencileri oyunsonlarını çok kötü oynayabiliyor. Sıkıntılar hem teorik bilgilerin eksikliğinde hem de oyunsonunda ne yapacağını bilmemek anlamında çıkıyor. Şu tavsiye işinize yarayabilir: "Oyunsonunda iki şey daha da önemli hale gelir..."