03232017Prş
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

oyunsonu_21

Bir başka merkezde kalan saldırıya uğramış şah örneği. Analizli oyunumuz  Eski Dünya Satranç Şampiyonu Euwe'nin yazdığı "Satrançta Plan ve Değerlendirme" kitabından. 

Örnek için tıklayınız

konumsal satranc2002 yılında S.Evan Kreider tarafından yazılmış bir makalenin çevirisi. Hızla ilerleyen satranç zamanı için biraz yetersiz görünsede, amatör seviyede pozisyonel açılış seçimleri ve kişinin satranç gelişimi için iyi bir değerlendirme. Amatör seviyede ve yeni başlayanlar için çok iyi bir kaynak.

satrancta-acilis-hazirligiGünümüzde özellikle genç oyuncular açılışlara çok önem vermekte ve oyundaki başarılarının açılıştaki başarılarına bağlı olduğunu düşünmekteler. Oyuna iyi bir başlangıç yapmak şüphesiz oyunu kazanacağımızı göstermez ama oyunortası mücadelesine ordumuzu iyi hazırlamış olarak girmek de bir avantajdır.

carlsen_ufakMagnus Carlsen hem satranç masasındaki performansı hem de oyunuyla genç yaşta satranç dünyasının yıldızı olmayı başardı. Henüz 21 yaşında olmasına rağmen 2843 rating ile elo listesinin en tepesinde olan Carlsen, Kasparov'un 2850'lik rating rekorunu bakalım ne zaman kıracak? Bir süre önce Kasparov ile de çalışan Carlsen çok ilginç bir oyun stiline sahip. Kasparov'un aksine amacı rakibine açılışta büyük zorluk çıkarmak değil. Aksine amacının açılıştan sağ salim çıkmak olduğu bile söylenebilir. Mücadeleye açık bir oyun ortasında ve oyunsonunda ise bu dezavantaj hemen ortadan kalkıyor. Oyunsonundaki becerisi ise Capablanca ile karşılaştırılmakta. Oyun stilleri açısından benzerliği bazı oyunlarla gösterelim.

kaleye-karsi-2aletSatranca yeni başlayanların en çok kafasını karıştıran şeylerden biri de yandaki diyagramdır. Beyaz şimdi 6.Axf7 Kxf7 7.Fxf7 Şxf7 varyantıyla rakip şahı ortaya çıkartabilir. Üstelik beyazlar materyal açısından da feda yapmış olmaz; kale piyona karşı fil ve at verilmiştir. Kalıp olarak pek çok satranç öğretmeni "Bu durumda iyi değil" deyip geçebilirler ama tam cevap almayan öğrencinin aklında hep soru işareti kalır. Elimizden geldiğince bu dersimizde buradaki değişmenin neden kötü olduğunu ve kalenin iki aletten iyi olabileceği durumları inceleyeceğiz.

satrancta catal ufak Kısa bir süre önce esprili bir dille "Satrançta Obezite" sorununu işlemiştik. Satrançta yemekle ilgili çok kavram var: "Taş yemek", "Çatal" ve "Şiş". Satrançta çatal iki veya üç taşı aynı anda çatal şekline benzer şekilde tehdit etmektir. Bu dersimizde sıra dışı çatal konumlarını inceliyoruz.

kale-mati

Kale matı bilmeyenler için zor olabilir. Hele zaman az ise ve paniklerseniz tehlike giderek artar. 50 hamle içerisinde de kuralla gereği mat etmek zorundasınız. Kuralı hatırlatalım; 50 hamle boyunca taş alınmaz veya piyon sürülmezse konum beraberedir. Kale matını kesin biliyorum demiyorsanız bir göz atmanızda fayda var.

iki-fil-mati

Yandaki konum oluştuğunda 2 fil ile mat edebilmek için toplam 50 hamleniz var. Kural şu: 50 hamle boyunca taş alınmaz ve piyon sürülmezse oyun berabere biter. 16 hamle gibi bir kural kesinlikle yok. Bu dersimizde iki fil ile kolayca nasıl mat edebileceğinizi göreceğiz.

satrançta plan

Satrançta değerlendirme ve plan kapsamlı bir konu olduğu için genel ve kolay örneklerden daha karışıklarına doğru adım adım ilerleyeceğiz.

İlk adım olarak taşların değerlerinin bilinmesini ve kuvvetli hamle serilerinin doğru bir şekilde çıkarılabilmesini gerektiren konumlardan yola çıkacağız. İnceleyeceğimiz konumlar, bir kanatta mata giden veya alet üstünlüğünü sağlayan devam yollarıdır.
1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Af6 5.d4 exd4 6.cxd4 Fb4+ 7.Ac3 Axe4 8.O-O Fxc3 9.d5 Ae5 10.bxc3 Axc4 11.Vd4 Acd6 12.Vxg7 Vf6 13.Vxf6 Axf6 14.Ke1+ Sf8 15.Fh6+ Sg8 16.Ke5 Ade4 17.Ad2

Botvinnik M - Kmoch

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Af6 5.Ac3 Ac6 6.Fg5 e6 7.c5 Fe7 8.Fb5 O-O 9.Af3 Ae4 10.Fxe7 Axe7 11.Kc1 Ag6 12.O-O Fd7 13.Fd3 f5 14.b4

Bu konum için teori beyazın üstün olduğunu söylüyor!

Orta seviyede bir oyuncu "Beyaz neden üstün?" diye sorabilir. Alet sayıları eşit, iki tarafın da birer veziri ve fili, ikişer kalesi, aları ve yedi eri var. Beyazın konumunun siyahtan daha iyi olduğunu da söyleyemeyiz.