06252017Pz
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

Açmaz, oldukça geniş çaplı taktiksel bir temadır.

Bu temayı kısaca tanımlamak gerekirse; aletlerin (ya da piyonların) aynı yol üzerinde (çapraz, yatay, dikey) bulunan daha değerli aletleri korumasız bırakmamak için kısmen hareketsiz kalmaları olayıdır.   "Açmaz" dersi için tıklayınız (pdf) 

Açmaz, oldukça geniş çaplı taktiksel bir temadır.

Bu temayı kısaca tanımlamak gerekirse; aletlerin (ya da piyonların) aynı yol üzerinde (çapraz, yatay, dikey) bulunan daha değerli aletleri korumasız bırakmamak için kısmen hareketsiz kalmaları olayıdır.   "Açmaz" dersi için tıklayınız (pdf) 

Umut Sayman oyunortasının en önemli konularından biri olan iyi fil, kötü fil konusu inceliyor.   "İyi Fil Kötü Fil" dersi için tıklayınız (pdf) 

Smith-Morra Gambit, Sicilya Savunmasına karşı, oldukça saldırgan bir yaklaşımdır. Yeni başlayanlar ve orta seviye oyuncular için, bu tarz gambitlerin oynanması, taktik yeterlilik ve saldırı yeteneklerinin kazanılması için mükemmel bir yoldur.

Beyaz, c-piyonunu feda ederek, ilk önce Vezir Atını, ardından tüm taşlarını hızlıca geliştirmeyi hedefler.

5..d6 devam yolu 3..dxc3 4 Axc3 Ac6 5 Af3 d6 6 Fc4 e6

Siyahın merkezi hareketli olmakla beraber, iki merkez piyonu da e6 ve d6?ya ilerlemiş olduğu için aynı zamanda hassas ve zayıf da olabilir.

Açılışların sınıflandırılmaları ve ECO kodları ile ilgili detaylı bilgiler yazının devamındadır.

satranç diyagramıEuwe'nin "Satrançta Plan ve Değerlendirme" kitabından derslere devam ediyoruz. Yandaki konum Vezir Gambiti'nden (1.d4 d5 2.c4) gelir. Beyaz daha geniş alana sahip ve siyahın fili içerde tıkalı halde. Eliskases beyazın oyunun nasıl kazanca çevirileceğini öğretici bir şekilde gösteriyor. Yorumlar eski Dünya Şampiyonu Euwe'nin.

Eliskases - Landau

Satranç diyagramı

Dahi Dünya Şampiyonu Capablanca gençlere satrançlarını geliştirmeleri için oyunsonu çalışmalarını önermiştir. Gerçekten de sonuca iyice yaklaşılan oyunsonunda her hamle daha da önemli olmaktadır. Örneğin yandaki konumda beyaz doğru oynarsa kazanır, yanlış oynar ise kaybeder. Kilit konumu olarak adlandırılan bu konum Oyunsonu 10 dersinde inceleniyor. Dersteki diğer konu başlıklarından bazıları ""Geniş Alan", "Erin karesi", "Gögüsleme" ve "Kritik Kareleri Değiştirmek"

Satranç diyagramı

Günümüzde gelişen teoriyle beraber açılışlara giderek daha fazla önem verilmeye başlandı. Büyükusta düzeyinde bazen oyunlar açılış ve açılışın ev analiziyle desteklenmesi sayesinde kazanılıyor. Bunun yansımaları her düzeyden oyuncuların üzerinde de hissedilmekte. 7'den 70'e satrançla az da olsa ciddi ilgilenen her satranççı iyi bir açılış yapmayı hedefliyor. Eski yıllardan farklı olarak internet ve değişik satranç programları sayesinde elimizdeki imkanlar çok fazla ama asıl soru pek çok açılış sistemi arasından hangilerini seçmemiz gerektiği. Sitemize değerli katkılarda bulunan Ferdi Sert son çevirdiği yazıyla bu soruya yanıt veriyor. Oğul Köseoğlu'nun redaksiyonunu yaptığı bu yazı sayesinde "Hücumu Seven Oyuncular İçin Açılış Repertuvarı"na sahip olabilirsiniz.

Satranç diyagramı

Bursalı usta satranççı ve başarılı antrenör Koray Okay "Ders Amaçlı Hayali Oyun" dersinde açılıştan oyunsonuna kadar nasıl oynanması gerektiği konusunda genel ilkeleri anlatıyor. 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 3.c3 Af6 4.d4 exd4 5.cxd4 Fb4 6.Fd2 Fxd2 7.Abxd2 d5 sonrasında yanda oluşan açılış satrançseverlerin muhakkak incelemesi gereken bir konum.

Ders - 1

Ders - 2

Ders - 3