05222017Pzt
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

yenibaslayanlar ortaseviye ileriseviye
satranctaktik satrancacilislari kasparov

Satranç Sözlüğü

Efsanevi dünya şampiyonu Fischer'e gelmiş geçmiş en kuvvetli oyuncu kim diye sorulduğunda (70'li yıllarda), Morphy cevabını vermişti. Fischer şüphesiz günümüzde artık üst düzey oyuncuları tarafından sık oynanmayan Evans Gambiti'ni en az o­nun kadar maharetli oynuyor.

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.b4 Fxb4 5.c3 Fe7 6.d4 d6?

6...Aa5 7.Axe5 Axc4 8.Axc4 d5! eşit olurdu.

Evans Gambiti denilince Kasparov'u da unutmamak lazım. Eski açılışları günümüzde popülarize etmekte başarılı olan Kasparov 1995 yılında bir süreliğine bu açılışı iyi neticelerle kullanmıştı. Şimdi de Kasparov'un ellerinde Evans Gambiti'nin ne tür güzellikler yaratabileceğine bakalım.

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.b4 Fb6

Evans Gambiti kabul etmemenin sonuçları üzerine önemli bir oyun

1.e4 e6 2.d4 c5
Fransız Savunması'nda normal hamle 2....d5'tir

3.d5 e5
Morphy'nin açık konumlardaki üstünlüğünü bilen rakibi konumu kapatmaya çalışıyor. Ama yine de Morphy ustaca konumu açmanın bir yolunu buluyor.

4.f4! d6 5.Af3 Fg4 6.fe5 Ff3
Kırışmalarla tempo yitirme olgusu. Siyah, atı kırıyor, beyaz da yeni bir taş gelişerek vezirini oyuna sokuyor.

1.e4 e5 2.Af3 d6 3.d4 Fg4
Tempo kaybına yol açacak bir hamle. Doğrusu 3... Ad7 veya 3...Af6 dır.

4.de5
Şimdi Siyah er kaybetmemek için 4...Ff3 kırmak zorundadırlar.

5.Vf3 de5 6.Fc4 Af6
Siyah son hamlesini yapmıştır. Karşılıklı gelişim hamleleri sayıldığında Beyaz'ın bir tempo üstte olduğu görülür.

7.Vb3 Ve7
8.Vb7'den sonra bir piyon geri olmasına rağmen ...Vb4 ile Vezirleri keserek oyun sonuna girmek amacıyla

Başlarken...
Kendini sürekli yenileyen Satrancokulu.com'un artık yeni bir köşesi var, satranca yeni başlayanlara yönelik köşemizin adı: "Acemi Gözüyle". İsimden de anlaşılmıştır ki UKD'si (Ulusal Kuvvet Derecesi) 1800'ü aşmış oyuncuların bu köşede bulabileceği pek birşey yok. 1600-1800 arasındaki oyuncular için bazen okumaya değer olabilir ama hedef kitlemiz 1600 altındaki oyncular.

Bu köşede sizlerle çeşitli yazılımların tanıtımlarını, bazı turnuva oyunlarımının analizlerini ve Amerika'da şu anda yaşamakta olduğum satranç deneyimlerimi paylaşmayı planlıyorum.

dusunce teknigiSatrançta Düşünme Tekniğinin Yaratılması

1971 yılında klasik bir Rus satranç kitabının İngilizce çevirisi yapıldı. Bu kitap, belki de ilk kez bir kitapta, bir satranç oyuncusunun analiz gücünü nasıl geliştirebileceğini detaylı olarak anlattı. Bu kitap, Think Like a Grandmaster - Alexander Kotov , büyükusta olmanın ve hızlı, doğru bir şekilde analiz yapma sanatından bahsetti. Aşağıdakiler, nasıl "gerçek" bir satranç oyuncusu olunabileceğinden bahsediyordu.

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 ed4

Bu noktada, Morphy'nin rakiplerinde sık sık gözlemlenen kırışmalarla tempo yitirme olgusu üzerine bir iki söz edilebilir. 

3...ed4, bir gelişme hamlesi olmamakla birlikte bunun tempo yitirdiği de söylenemez; Beyaz, Erini geri almak için ileride Ad4 oynamak zorundadır, buysa f3'teki gelişmiş Atı ikinci kez oynattığından artık bir gelişme hamlesi değildir. Buna karşılık 4.Ad4 ile yanıtlarsa, bu kırışma bir tempo yitimine yol açar; çünkü Beyaz 5.Vd4 ile daha önce gelişmemiş bir aleti oyuna sokar. Bu sağlıksız kırışmadan önceki konumu inceleyecek olursak, her iki yanın da birer alet geliştirmiş olduğunu görürüz. Beyaz'ın d4'te, Siyah'ın c6'da birer Atı bulunuyor. Buna karşılık kırışmadan sonra Beyaz'ın hala gelişmiş bir aleti var; d4'teki Vezir. Siyah'ınsa hiç gelişmiş aleti yok. Böylece d4'teki ikinci kırışmanın bir zaman yitimine yol açmış oldugunu kesinlikle kanıtlanıyor.

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 ed4 4.Fc4 Af6

Açık konumlarda önemli olan, bütün aletleri bir an önce oyuna sokmaktır. Bu yüzden açık oyunlarda yalnız gelişmiş aletleri sayarak yüzeysel de olsa, çabucak, yeterli bir konum değerlendirmesi yapılabilir. Bu yöntemi önümüzdeki konuma uygulayalım. Beyaz iki alet geliştirmiş. Şah Atı ve Şah Fili, iki de merkez eri sürmüş. Ama merkez erlerinin sürülmesi aletlerin gelişmesi için zorunludur. Öyleyse Beyaz'ın konumunda dört tempo sayabiliyoruz. Siyah da iki alet geliştirmiş, ama yalnızca bir er sürmüş; böylece üç temposu var. Bu, Beyaz'ın şimdiden üstünlük sağladığını gösterir mi? Hayır:çünkü şimdilik Beyaz'ın bir Eri eksiktir, bunu geri almak için Ad4 oynaması gerekir ama at zaten f3'te çıkmış olduğundan Ad4 bir gelişme hamlesi olmayacak.

Demek ki Beyaz'ın erini geri alması için tempo üstünlüğünü geri vermesi gerekiyor. Bu yüzeysel irdeleme sonucu oyunu denk sayabiliriz.

Schulten -Morphy,New York 1857

1.e4 e5 2.f4 d5 3.ed5 e4 4.Ac3 Af6 5.d3 Fb4 6.Fd2 e3
Burada, Morphy oyunlarında sık rastlanan ve kesin bir kombinezona dayanmadan salt konumsal değerlendirmelerle yapılan tipik bir er fedası görüyoruz. Morphy açık oyunlarda en önemli şeyin alet geliştirmek olduğunda bir yol bilinçlendikten sonra, açık oyunlarda gelişme üstünlüğü sağladığı anda,erleri kırışarak ya da rakibin er zincirini bozarak, hiçbiri olmazsa Er feda ederek hatları aletlere açmak gerektiğinde de elbette bilinçlenmişti. 

Oyunda, e-dikeyini rakibinden daha kolay ele geçireceğini gören Siyah Şah Erini feda ediyor. 

Oyun Ortasında Saklı Stratejik İmkanlar

Aşağıdaki oyun, Alman yazışmalı satranç birliğinin 25' inci kuruluş yıl dönümünü kutlamak maksadıyla düzenlediği yazışmalı 1972-1974 turnuvasında oynanmıştır. Bu turnuvayı İsveçli büyük usta Arnlind kazanmıştır. Bu parti turnuvanın en güzel oyun ödülünü kazanma konusunda kuvvetli bir aday olduğu gibi, ilk bakışta umutsuz görünen pozisyonlarda nasıl galibiyete gidileceğini gösteren iyi bir kaynaktır.

Yudovitch (USSR) - Arnlind (İsveç) Şah Hint Savunması, 1972-1974

1 d4 Af6 2 c4 g6 3 Ac3 Fg7 4 e4 d6 5 Af3 O-O 6 Fe2 e5 7 O-O Ac6 8 d5 Ae7