01232017Pzt
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Merdiven matı adını mat ederken oluşan görünümde alır. Mat eden taraf adeta satranç tahtasında merdiveleri çıkar veya iner.

merdiven-mati-1

Konum şu şekilde başlasın.

merdiven-mati-2

Şah çekerek başlıyoruz ve rakip şah geriliyor. Adeta sol ayağımızla bir merdiven basamağı çıktık.

merdiven-mati-3

Şimdi öteki kale ile şah çekiyoruz. Bu sefer de sağ ayağımızla basamak çıkmış olduk.

merdiven-mati-5

merdivben-mati-6

Yine sol ayak ve şah geriliyor. Sonuçta aşağıda gördüğünüz  gibi şah kenarda mat olur.

Tabii siyah kuzu kuzu mat olmamak için kalenize saldırabilir. Bu durumda kalenizi uzak tarafa çekerek merdivenleri çıkmaya devam edersiniz!

Merdiven matı her satranççının muhakkak bilmesi gereken temel bir mattır. İki kale ile yapılabileceği gibi aynı may vezir ve kale ile de gerçekleştirilebilir.

Yeni başlayanlar bölümünde daha detaylı şekilde de inceleyebilirsiniz.

tsf logoSatrançta Türkiye Şampiyonu olmak için önce satranç lisansı sahibi oyuncu olmalısınız. Çeşitli kategorilerde Türkiye Şampiyonası düzenlenmektedir: Yaş Grupları, Kadınlar, Senyorlar, Genel ve Görme Engelliler olmak üzere. www.tsf.org.tr adresinden bu yarışmalarla ilgili duyuruları takip etmelisiniz. Türkiye Şampiyonası herkese açık bir turnuvadır ve 2013 yılında 230 oyuncunun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye Küçükler Şampiyonu'na ise buradan ulaşabilirsiniz. Küçükler Şampiyonası'nda kendi ilindeki yarışmalara katılmak gibi ön şart vardır ve yine lisansa sahip olan her minik oyuncuya açık turnuvalardır. Teoride Türkiye Şampiyonu olmanın yolu budur. Ama emin olun ki şampiyon olmak için çok çalışmanız gerekecektir!

Satranç turnuvalarında oynamak için TSF Lisansına sahip olmalısınız. Türkiye Satranç Federasyonunun sitesinde lisans bölümünden işlemleri yapabilirsiniz. Sonrasında ilinizdeki turnuvaları ankara.tsf.org. tr veya izmir.tsf.org.tr gibi ilinizin adını başa getirmek üzere ad alan sitelerden takip edebilirsiniz.İl Temsilciliği sitelerindeki bilgiler sizi yönlendirecektir.

İllerde düzenlenen temel turnuvalar il genel birincilikleri ve yaş grupları birincilikleridir. Bunun dışında genelde çocuklara yönelik olmak üzere pek çok turnuva organize edilir.

Özellikle İstanbul'da okullar arası yarışmalar yaygındır. Öğrenciyseniz okulunuzdaki sorumlu öğretmeni yönlendirerek bu turnuvalara takım halinde katılabilirsiniz. istanbul.tsf.org.tr sayfasının "Turnuvalar" bölümünde duyuruları ve sonuçları takip edebilirsiniz.

TSF'nin turnuvaları dışında senede bir defa MEB turnuvası il bazında düzenlenir. İllere göre katılım şartları değişmekte. Bu konuda okulunuzun sorumlu Beden Eğiti öğretmenine bilgi gelecektir. Bu turnuva için MEB'in ayrı bir lisansı bulunmakta. Yine öğretmeninizin yönlendirmesiyle hareket edin.

Bir satranç sitesinin editörünün telefonu gece 23:00'da çalar ve telefondaki ses "Kusura bakmayın, geç saatte arıyorum ama kızımın ödevi var. 8 vezir birbirini yemeyecek şekilde satranç tahtasına nasıl dizilir?"  Cevap "Google'a bakın!"

Merak edenler için olası tüm çözümler aşağıda. Lütfen kimseyi geç saatlerde telefon ile rahatsız etmeyin :)

8 vezir problemi

Satranç yarışmaları standartlarına uygun bir satranç takımının altlığı aşağıdaki gibi olabilir.

koordinatlı satranç tahtası

Satranç tahtası harfler aşağıya gelecek şekilde konur. Eğer koordinatsız tahtaysa beyaz köşenin sağda olmasına dikkat edin.

Satranç tahtasında her karenin bir adı vardır.

satranç tahtasısatranç taşları

Beyaz taşlar 1 ve 2 yataylarına siyahlarda 7 ve 8 yataylarına yerleştirilir.

Her taş türü için bir harf vardır. Şah için 'Ş', Vezir için 'V', Kale için 'K' Fil için 'F', At için 'A'. Ya Piyonlar? o­nlar ufak taşlardır ve herhangi bir harf almazlar. Dikkat edin ki aletler için BÜYÜK HARF kareler için KÜÇÜK HARF kullanılır.

Eğer atımızı f3 karesine gideceksek Af3 yazarız.

Eğer at ile e5'teki piyonu alırsak Axe5 yazarız. Alışlar için x kullanılır.

Kısa rok 0-0 ve uzun 0-0-0 şeklinde yazılır.

d1 karesine kalemizi gideceksek ve oraya hem a1'de hem f1'deki kale gidebiliyorsa örneğin Kfd1 yazarız.

Piyonu e8 karesine getirip vezir çıkacaksak e8V yazılır. Kale çıkarsak e8K şeklinde olur.

Satrançta 50 hamle boyunca taş alınmaz veya piyon sürülmezse oyun berabere biter. Bu kuralın amacı hiçbir şekilde gelişme gösterilmeyen oyunları sonsuza kadar oynamaktan kurtarmaktır. Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter.

Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır.

Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.

Satrançta mat bir anlamda "şah ve mat"ın kısaltılmışıdır. İngilizcede "checkmate" diye geçer. Şah tehdidi altındaki Şah hiçbir şekilde kendini güvenceye alamıyorsa oyun mat ile sonuçlanmış demektir. Kısaca mat edebilmek için önce şah çekmeliyiz. Şah şu aşağıdakilerden hiçbirini yapamıyorsa oyun mat ile sonuçlanmış demektir

1) Şah çeken taşı almak

2) Araya taş kapatmak

3) Şah tehdidinden güvenli bir kareye kaçabilmek.

Aşağıdaki konumda beyaz kale siyah şaha "şah" çekmiştir. Siyah şeh kurtulamıyor. Şah ve Mat!

şah ve mat

Satrançta sıklıkla rastalanan "Koridor Matı" veya "Arka Yatay Matı" aşağıda görülmekte. Siyah şah adeta bir koridorda ateş altında kalır ve kurtuluş yolu olmadığı için mat.

koridor matı

Aşağıda şah tarafından korunan vezir rakip şahı tahtanın kenarında mat eder. Ölüm Öpücüğü veya Yüzden Mat olarak da adlandırılır.

vezir ve şah matı

Bu örnekte ise veziri destekleyen fildir. Yine şah ve mat

vezir matı

Satrançta beraberlik şu durumlarda olur:

1) İki tarafın da mat edecek taşı kalmazsa oyun berabere biter. Aşağıdakiş konumda sadece şahlar kalmış. Mat etmenin imkanı yok. Taraflar el sıkışır.

satrancta-berabere

Tek at ve tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir.

tek at ile berabere

2) Teklif üzerine oyun berabere bitebilir. Oyunculardan biri konumun eşit olduğunu düşünüyorsa hamlesini yaptıktan sonra berabere teklif edebilir. Rakip de kabul ederse oyun berabere biter.

3) Aynı konum hamle sırası ay kişideyken 3 kez oluşursa oyun berabere biter. Buna satrançta 3 fotoğraf da denir. Beraberlik isteyecek kişi üçüncü konum tekrarını oluşturacak hamleyi yapmadan saati durdurur ve hakemi çağırarak yapacağı hamle ile 3 kez konum tekrar olduğunu iletir.

4) 50 hamle boyunca piyon sürülmez veya taş alınmazsa oyun berabere biter.

5) Taraflardan biri sürekli şah çekiyor ve rakip kurtulamıyorsa oyun berabere biter. Aslında bu kural 3 kez konum tekrarının da uygulanmasıdır.

Satrançta pat olması oyunun berabere bitmesi haline gelir. "Pat oldu" veya "Pata kaldık" şeklinde de ifade edilir. Pat satrançta özel bir beraberlik türüdür.

satrançta pat 1

Yukarıdakikonumda hamle sırası siyahta. Siyahı kurallar dahilinde yapabileceği bir hamle yok. Şah herhangi bir yere gidemez. Oyunda şah çekilmedi. Dolayısıyla pattır. Şah çekilmemiş durumda kurallar dahilinde yapabileceğiniz bir hamle yoksa oyun pat ile sonuçlanır.

satrançta pat 2

Yukarıdaki konumda sıra siyahta ama durum pat değil çünkü siyahlar piyonuyla oynayabilir.

satrançta pat 3

Hamle sırası yine siyahta ve yine pat.

Dikkat: Satrançta her beraberlik pat değildir. Pat yukarıda anlatıldığı gibi özel bir durumdur.

Merdiven matı adını mat ederken oluşan görünümde alır. Mat eden taraf adeta satranç tahtasında merdiveleri çıkar veya iner.

merdiven-mati-1

Konum şu şekilde başlasın.

merdiven-mati-2

Şah çekerek başlıyoruz ve rakip şah geriliyor. Adeta sol ayağımızla bir merdiven basamağı çıktık.

merdiven-mati-3

Şimdi öteki kale ile şah çekiyoruz. Bu sefer de sağ ayağımızla basamak çıkmış olduk.

merdiven-mati-5

merdivben-mati-6

Yine sol ayak ve şah geriliyor. Sonuçta aşağıda gördüğünüz  gibi şah kenarda mat olur.

Tabii siyah kuzu kuzu mat olmamak için kalenize saldırabilir. Bu durumda kalenizi uzak tarafa çekerek merdivenleri çıkmaya devam edersiniz!

Merdiven matı her satranççının muhakkak bilmesi gereken temel bir mattır. İki kale ile yapılabileceği gibi aynı may vezir ve kale ile de gerçekleştirilebilir.

Yeni başlayanlar bölümünde daha detaylı şekilde de inceleyebilirsiniz.