03232017Prş
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

CapablancaRus Süper Büyükusta Vladimir Kramnik, Dünya Şampiyonları anlatmaya devam ediyor. Steinitz ve Lasker'den sonra sıra Capablanca'da. 1921-1927 tarihleri arasında Dünya Şampiyonu olan ve tarihin en çarpıcı satranç dehalarından biri olarak kabul edilen Capablanca hakkında acaba Kramnik ne düşünüyor? Acaba yeterince çalışsa Cabaplanca dehasının sınırlarını artırabilir miydi? Alekhine'e beklenmedik yenilgisinin gerçek sebebi neydi? Hepsi yazının devamında.

anand tavsiyeler 2

1. Zihninizi devamlı zorlayın

Sürekli aynı açılıştaki varyantları oynayınca konsantrasyonunuzu kaybeder ve zorunlu yollara sokmayan hatalar yaparsınız (konumsal hataları kasdediyor - Satranç Okulu) Ev hazırlığı ve bilindik konumlar sizi gevşetir ve dikkatinizi azaltır. Bazen sırf konumu alevlendirmek için gereksiz riskler alırım. Beynimi zor konumlardan nasıl başarıyla çıkacağımı bulmak için zorlarım. Aksi halde bazen insan uyuyakalabilir.

2. Korkmayın

Sizi başarısızlıktan 100% koruyan sistem yok. Bir karar verirken sezgilerinize danışarak risk almanız gerekebilir. Bazen kumar oynar ve kazanırsınız. Bazen de tam tersi olabilir ve çok güvenli oynarsınız. Kaybetmekten korktuğunuz için risk almamak ve aşırı güvenli oynamak büyük bir hata olabilir.

satrancta basari

Herhangi bir konuda  en üst düzey hale gelebilmek için 10 bin saat harcamanın gerektiğine dair Malcolm Gladwell'e ait bir tez bulunmakta. Kendini satranca ufak yaştan itibaren adayan satranççıların 15-16 yaşında Büyükusta olduklarından yola çıkalım. 8 yaşında başlayan sporcunun 16 yaşında Büyükusta olduğunu ve günde 4 saat satranç ile 8 yıl boyunca ilgilendiğini varsayalım. 4x365x81= 11.680 saat ile hesap aşağı yukarı tutuyor.

Yaygın bir görüşe göre 4 yıl boyunca kendini tamamen satranca adamak Uluslararası Usta olmanın ön şartı. Ondan sonra da yine 4 yıl boyunca azimli bir şekilde devam ederseniz de Büyükusta olabiliyorsunuz.

mae-clark-capablancaSatranç, üzerinde seminer vermesi zor bir temadır. İlgileneceğiniz grup çok değişkendir; dinleyenlerin güç seviyeleri arasında büyük fark vardır ve sonuçta tek bir seminerde tüm izleyenlere uygun olacak konu işlemek neredeyse imkansızdır. İzleyenler arasında çok sayıda güçlü oyuncular görüyorum ve tahmin ederim ki çok daha fazla da daha az güçlü oyuncular vardır. Dolayısıyla en iyisi meseleleri daha az güçlü olan ve başlangıç seviyesinde olmayan oyunculara yönelik anlatmak. Başlangıç seviyesindekiler dinlerken yardıma ihitiyaç duyabilirler ama diğerleri daha fazla yarar görecektir. Sonuç olarak bu gece meseleleri anlatırken kendimi orta seviye oyunculara yönelik olacak şekilde kısıtlayacağım. Bazı güçlü oyuncular kendilerine yararlı şeyler bulabilirken daha zayıf olanlar da yararlanabilir ama amacım orta seviyeye yönelik anlatımda bulunmak.

seirawan02

Güçlü oyuncularla oynayın ve yenilgilerinizden ders alın

Hep daha fazla oynadıkça daha iyi olduğumu hissetmişimdir. Herkes şunun farkına varmalı ki iyi satranççı olmanız için 10 bin civarında oyun kaybetmelisiniz. Ben şahsen daha iyi şekilde kaybetmeye başladığımda güçlendiğimi anladım. Daha doğrusu tahtada süpürülmüyordum. Daha dirençliydim ve hem ben hem de rakibim iyi oynuyorduk.

Sizden daha kuvvetli oyuncularla oynamalısınız. Böylece onların fikirlerini ve tahta başındaki motivasyonlarını görebilirsiniz. Daha güçlü oyuncularla oynamak için çevrenizi genişletmenizi öneririz.

bebek satranci 3Satranca başlama yaşı konusunda iki yaygın görüş vardır.

Birinci görüş 6-7 yaşından itibaren satranç eğitiminin başlamasıdır. Daha önce kreş ve anaokulu eğitimi alan çocuk karışık sayılabilecek satrançla ilgili kural bilgisi almaya hazır hale gelmiş olacaktır. Özellikle on ve üzeri öğrencinin bulunduğu sınıf ortamlarında 6-7 yaş eğitim için uygundur.

İkinci yaklaşım ise eğitim yaşını olabildiğince aşağıya çekmektir. Kreşe giden çocukların çoğunun eğitimi 4 yaşından itibaren başlayabilir. Yalnız bu yaş grubunda özel çalışma veya en fazla 2-3 kişilik grup çalışması gereklidir. Ders süresi 15-20 dakikayla sınırlı olacaktır ve ders boyunca çocukların aktif katılımı şarttır. Örneğin kalenin hareketi öğretilirken öğrencinin elini de tutarak beraber kale adım adım hareket ettirilmelidir.

carlsen-morphy

Paul Morphy de Magnus Carlsen de henüz 21 yaşındayken satrancın zirvesine ulaştılar. Morphy, Dünya Şampiyonu Anderssen'i yendiğinde sadece 21 yaşındaydı. Magnus Carlsen de aynı yaşta 2800 eloyu geçerek rating listesinde bir numaraya oturdu. Dünya Şampiyonu olması beklenendi ve 2 sene sonra o da gerçekleşti. Morphy'nin sadece 3 satranç kitabı vardı. O satranç kaynaklarının az olduğu dönemde şampiyon oldu. Carlsen'in ve herkesin önünde ise sınırsız kaynak vardı. O da bilginin ve oyuncunun bu kadar çok olduğu dönemde diğerlerine fark atmayı başardı. Satrançta yetenek bilinen birşeyi başkalarından çok daha iyi yapmaktır. Satrançta deha ise hiç kimsenin farkında olmadığı bir şeyi anlamak ve onu uygulanır hale getirmektir.

kasparov vitra_bellini_chair

Satrançta kullanabileceğiniz ekipman oldukça kısıtlıdır. Nihayetinde standart bir satranç takımı ve bir rakip ile oyuna başlayabilirsiniz. Resmi turnuvalarda ise bir de satranç saatine ihtiyaç duyarsınız. Buı basitliği vutgulamak amacıyla TSF zamanında her lisanslı sporcuya bir spor tesisi (!) kampanyasıyla ilgi çekmişti. Biz bir başka önemli malzemeyi; sandalyeyi inceleyeceğiz. Satrançta sandalye de nedir deyip geçmeyin!

juttahempelResimde görülen dahi çocuk Jutta Hempel 6 yaşındayken Streichmuhle Satranç Kulübü'nde 12 kişiye karşı oynuyor. Küçük Alman oyuncu 6 oyunu kazanırken diğer altı oyun berabere bitiyor. 1966 yılında Batı Almanya'da çekilen fotoğraftaki sıradışı çocuğun geleceği ne oldu acaba?

korchnoi ufakİki kez Dünya Şampiyonluğu için Karpov ile unvan maçı yapan Korchnoy 2011 yılında şok bir iddiada bulunmuş. Verdiği bir röportajda 80 yaşındaki GM "Carlsen'in satranç yeteneği olduğunu düşünmüyorum ve elde ettiği inanılmaz başarıyı anlayamıyorum. Bir tahminim var ama bunun doğrudan satrançla alakası yok." diyerek şaşırtıcı bir açıklama yapıyor. Bu açıklamayı Korchnoy'un ilerlemiş yaşına verebilirsiniz ama o tarihte hala gayet iyi satranç oynadığını da hatırlatalım. İnandırıcı gelmese de satrançta rakibi hipnotize etmek, rakibi kötü oynattırmak mümkün mü?