04302017Pz
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Klasik Oyunlar (14)

Kasparov-Yusupov-1988

Kasparov'un saldırgan ve dinamik stili pek çok harika oyuna imza atmasını sağlamıştır. Beyzla da siyahla da korkulan bir oyuncuydu. 1.d4'e karşı Şah Hint Savunması rakiplerine korku verirdi. GM Yusupov rakibinin bu silahını etkisisz hale getirmek için Torre Atak'ı oynuyor ama yenilgiden kurtulamıyor. Her ne kadar oyunsonuna girilmiş olsa da Kasparov öyle saldırgan oynuyor ki belli bir noktada yaptığı manevra ile şunu söylemeden edemiyorsunuz: "Kasparov sağ gösterip soldan vurmuş."

tal botvinnik

12 yaşındaki çocuk satranç takımını koltuğunun altına alır ve Dünya Satranç Şampiyonunun yazlığının kapısına dayanır. Kararlılıkla kapıyı çalar ve çıkan kadına "Mikhail Moisevich Botvinnik" ile maç yapmak istiyorum der. Kapıdaki kadın Botvinnik'in eşidir ve büyük olasılıkla pek çok zaman yaptığı gibi çocuğu başından savmak için "Botvinnik şu anda uyuyor, oyun oynayamaz." der. Çocuk pes etmez. Sonraki karşılaşmalarında Botvinnik karşısına çıkmak zorunda kalacaktır!

KarpovveMiles

İngiltere'nin ilk Büyükustası Miles hem renkli kişiliği hem de renkli açılış tercihleriyle bilinen bir oyuncuydu. Hırçın kişiliğini yazılarına da yansıtan Miles özellikle bir dönem Short ile ilgili sert eleştirilerde bulunurdu. Short yüzünden haksızlığa uğradığını düşünen Miles, Başbakan Margaret Thatcher ile görüşmeye çalışırken tutuklanmış ve iki ay hastanede tutulmuştu. Miles diabetten dolayı 46 yaşında vefat etti. Geride belki de bıraktığı en dikkate değer oyunu 1...a6 oynayarak Karpov'u yendiği oyundur. Karpov bu hamleyi görünce notasyon kağıdına "Yanlış Açılış" yazar ama buna rağmen kaybetmekten kurtulamaz!

Rubinstein

Polonyalı satranç ustası Akiba Rubinstein (1882 - 1961) Dünya Şampiyonluğu Maçı bile yapamadığı halde şampiyonluğa layık olabilecek nadir ustalardan biridir. Satranç oynamayı 16 yaşında öğrenmesine rağmen gençlik yıllarında Capablanca ve Schlechter gibi ustaları yenerek takdir topladı. 1914 yılında Lasker ile yapacağı şampiyonluk maçı ise Dünya Savaşı patlak verince iptal oldu. Rubinstein özellikle kale oyunsonlarındaki ustalığı ve oyun tekniği ile bilinir ama size kombinezon kitaplarında hep yer alan ölmez bir oyununu göstereceğiz: Rotlevi - Rubinstein 1907

fischer-1957

13 yaşındaki çocuk 17...Fe6!! hamlesiyle vezirini feda ettiğinde artık satranç tarihine geçmişti. Bu çocuk "Bobby" olarak bilinen Robert James Fischer idi. "Yüzyılın Oyunu" olarak da adlandırılan bu oyun pek çok usta tarafından analiz edildi. Hatta bu oyundan sonra Ruslar, Fischer'i yakından takip etmeye başladılar. Mikhail Botvinnik de şunu demişti: "Bu çocuğa dikkat!"

oyunsonu_21

Satranç tarihinin taçsız kralı Akiba Rubinstein'dan harika bir şah kanadına saldırı örneği. Yandaki konumda beyaz 1.g6 oynarsa 1...fxg6 2.hxg6 h6 sonrası atak çıkmaza girer. 1.h6 sürüşüne ise 1...g6 vardır. Rubinstein harika bir çözüm buluyor. Analizli oyunumuz  Eski Dünya Satranç Şampiyonu Euwe'nin yazdığı "Satrançta Plan ve Değerlendirme" kitabından. 

Örnek için tıklayınız

Suat Boztepe

27 yıl boyunca 1894 - 1921 yılları arasında Dünya Şampiyonluğunu elinde tutan Emanuel Lasker şüphesiz satranç tarihinin en büyük oyuncularından biri. Dünya Şampiyonlarının anlayış olarak çağdaşlarının 10 yıl önünde olduğu sürülür. Lasker de bu anlamda istisna değil. Bununla beraber tüm başarılarının yanında Lasker'i bir kelime ile özetlemek gerekirse "mücadele" diyebiliriz. Lasker hayatı boyunca mücadelenin önemini vurgulamış ve gerekirse rakibi bilmediği sularda yakalamak için kötü hamle oynanabileceğini de ispatlamıştır. Tarrasch - Lasker 1908 oyunu bu anlayışa tipik bir örnek. Lasker mücadeleyi keskinleştirmek amacıyla kalesini çekinmeden büyük bir tehlikenin içine atıyor. Normal şartlarda tercih edilmemesi gereken bu devam yolu sistematik oyunu tercih eden Tarrasch'ın dengesini bozmaya yeterli olacak mı acaba? Suat Boztepe'nin hazırladığı yazı aşağıda.

Lasker'in Kalesi için tıklayınız Hazırlayan Suat Boztepe

Tarrasch-Lasker 1908 Analiz Kasparov, Çeviri Selim Gürcan

Satranç diyagramıAtların Etkin Kullanımı - 10 Botvinnik - Boleslavsky 1941; Klasikler arasına girmiş bu oyunda eski Dünya Şampiyonu Botvinnik Atları için en ideal kareleri buluyor.

Atların Etkin Kullanımı - 11 Taimanov - Karpov 1973; Karpov Nimzo Hint Savunması'nın inceliklerini sergiliyor.

Satranç Sorusu Çözelim

1 hamlede matlar

Beyaz oynar kazanır

Yandaki konumda beyazla oynayan Gurevich, Short'u iki hamlede mat ediyor.