04302017Pz
Last updateCts, 23 Tem 2016 1pm

marketbanner-1

Kasparov Anlatıyor (23)

emanuel-laskerTarrasch, Siegbert - Lasker, Emanuel, Dünya Şampiyonluğu Maçı 1908 (Oyunu Tahtada İzle)

Siegbert Tarrasch ile Lasker'in 1908 yılında yaptığı maç Lasker'in satranç felsefesinin en önemli sınavlarından biriydi. Dr. Tarrasch Steinitz'in teorilerinin en ateşli destekçilerindendi. Bu sebepten sonraki kuşaklar tarafından haksız tere "kalpsiz dogmatik" olarak adlandırılmıştır. Aslında Steinitz'in konumsal fikirlerinin bitmek tükenmeyen propagandası satrancın gelişimine büyük katkıda bulunmuş ve ortalama oyuncuların seviyesini oldukça yükseltmiştir. Satranç pratiğinde de Dr. Tarrasch söylemleriyle çelişmemek için özel bir gayret sarfetmiştir.

emanuel-laskerCapablanca - Bogoljubow Moskova 1925 Oyunu Tahtada İzle

Aslen Rusya doğumlu olan Efim Bogoljubow, Almanya'ya göç etmiş ve 10 seneden fazla dünyanın en iyi 10 oyuncusu arasında yer almıştır. 1929 ve 1934 yılında iki kez Alekhine ile başarısızlıkla sonuçlanan Dünya Şampiyonluğu maçlarında oynamıştır. 1925 yılında Moskova'daki turnuva en büyük başarısıdır. Turnuvayı Lasker ve Capablanca'nın önünde kazanmıştır. Başarısının en büyük nedenlerinden de Rus oyuncuları iyi tanıması ve onlara karşı +7, -0, =2 yapmasıdır. Bu oyundan önce Capablanca liderin 2 puan gerisindeydi bu sebepten oyunda normalde almayacağı riskleri almıştır.

Botvinnik-DenkerEski Dünya Şampiyonu Botvinnik satranç tarihinde özel bir yeri olan şampiyonlardandır. 1948 yılında Alekhine'in ölümü ile boşalan tahtı, zamanın önde gelen oyuncuları arasında yapılan turnuvayı  kazanarak devralmıştır. Defalarca unvanını korumuş, bir kez Smyslov'a, bir kez de Tal'e kaybetmesine rağmen rövanş maçlarında unvanını geri almayı başarmıştır. 1963 yılında Petrosian'a maçı kaybedince FIDE bu sefer rövanş hakkı vermez ve Botvinnik de en azından Dünya Şampiyonluğu için mücadeleyi bırakır ve hayatının son yıllarında Karpov ve Kasparov gibi yeni şampiyonlara hocalık yapar. Yandaki konum Botvinnik Sisteminin başlangıç konumu olarak bilinir. Bu çok keskin konumun ilk oynandığı oyunu Kasparov analiz ediyor.

Denker - Botvinnik 1945

Steinitz

"Pek çok kuvvetli satranççı ve tabii ki Dünya Şampiyonları değişik açılış sistemlerindeki değerlendirmeleri değiştiren planlar bulmuşlardır. Ama sadece pek azımız hem açılış hem de oyunortası stratejisini değiştiren bir plan bulabilecek kadar şanslıydık. Bu oyunda Steinitz tarafından ortaya konulan plan o kadar inandırıcıydı ki 4.e5 ile başlayan varyant sonradan Fransız Savunmasında "Steinitz Varyantı" olarak adlandırılmıştır. Siyahın göreceli olarak zayıf oyunu sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Bu belli bir noktaya kadar Steinitz'a planın gücünü en etkili şekilde sergileme imkanı vermiştir. Ortalama bir uluslararası usta Steinitz'in iyi düşünülmüş uzun vadeli stratejisi ile baş edemezdi zaten." Garry Kasparov

İşte Steinitz-Sellman 1895  

paulmorphyPaul Charles Morphy 1837 yılında Amerika'da doğdu. Zengin bir aileden gelen Morphy, Capablanca gibi satranç oynamayı izleyerek öğrendi Bu açıdan satranç tarihinin ilk çocuk dahisidir. 12 yaşına geldiğinde artık ülkenin en iyi satranççılarından biri olmuştur. Kolej eğitimi için satranca ara veren Morphy 20 yaşındayken elde ettiği ilk önemli turnuvada büyük başarı gösterek Amerika Şampiyonu unvanını alır. 1858 yılında avukatlık kariyerine başlamadan önce Avrupa'ya giden Morphy, Anderssen de dahil olmak üzere tüm önemli ustaları yenerek gayri resmi Dünya Şampiyonluğu unvanını el etmiştir. Tüm bu başarıların ardından eve dönen Morphy artık ciddi bir şekilde satranç oynamayacağını; ancak piyon veya tempo avanslı oyunlar oynayacağını ilan etmiş ve satranç arenasından çekilmiştir. Kasparov Morphy-Anderssen oyununu analiz ediyor.

capabo-bogoAslen Rusya doğumlu olan Efim Bogoljubow, Almanya'ya göç etmiş ve 10 seneden fazla dünyanın en iyi 10 oyuncusu arasında yer almıştır. 1929 ve 1934 yılında iki kez Alekhine ile başarızılıkla sonuçlanan Dünya Şampiyonluğu maçlarında oynamıştır. 1925 yılında Moskova'daki turnuva en büyük başarısıdır. Turnuvayı Lasker ve Capablanca'nın önünde kazanmıştır. Başarısının en büyük nedenlerinden de Rus oyuncuları iyi tanıması ve onlara karşı +7, -0, =2 yapmasıdır. Bu oyundan önce Capablanca liderin 2 puan gerisindeydi bu sebepten oyunda normalde almayacağı riskleri almıştır. Devamı Capablanca-Bogoljubow oyununda.

capablanca-nimzowitschAaron Nimzowitsch (1886-1935) 1920'lerdeki satranç anlayışını değiştiren "yeni ekol"ün kurucularından biriydi. Onun devrimsel konumsal fikirleri satrancı daha derin anlamamızı sağladı. Başlarda çağdaşları tarafından ciddiye alınmayan Nimzo Hint Savunması 1.d4 Af6 2.c4 e6 3.Ac3 Fb4! bugünlerde en çok güvenilen açılışlardan biridir. Nimzowitch'in orjinal fikirleri ve uzun vadeli planları daha zayıf rakipler karşısında ölümcüldü ama dünya şampiyonları karşısında da yetersiz kalıyorlardı. Özellikle Capablanca karşısındaki oyunları çok zorluydu. Kübalının doğal yeteneği Nimzowitsch'in karışıklık yaratma çabaları karşısında asla sarsılmıyordu. Devamı Nimzowitsch-Capablanca oyununda

reti-alekhineDevlerin çarpışması: Modern yaklaşım her dem yeşil yaratıcılığına karşı. 1889-1929 yıllarında yaşayan Büyük Çek oyuncu Richard Reti büyük turnuvalarda hiçbir zaman süper sonuçlar elde etmedi ama satranç açılış teorisine katkıları satranççıların ufkunu inanılmaz derecede genişletmiştir. 1.Af3 ve devamında g2-g3 veya hatta 1.g3 uygulamaya soktuğu açılışlardır. Bu tür bir oyun tarzı o zamanlarda klasik satrancın ustaları tarafından kabul edilemezdi; "Beyazın merkezi ele geçirme imkanı vardır ve bundan vazgeçilemez" Reti zamanının tutucu yaklaşımını kabul etmedi. Aksine rakip merkezin çaprazdan geliştirilmiş iki fil karşısında hedef olabileceğini iddia etti. Bu devrim niteliğindeki yaklaşım, oyunun dönüm noktasını fark edemeyen pek çok kuvvetli oyuncu üzerinde yıkım yarattı. Devamı Reti-Alekhine 1925 oyununda.

capablanca-kan

Amatörler ve hatta pek çok iyi satranççı için oyunsonu heyecanın bitmesi anlamına gelir. Oysa ki sözde basitliğin gerisinde derin sırlar ve karşıklıklar vardır. Her zaman dev oyuncular oyunun son bölümündeki üstünlüklerini kullanmayı bilmişlerdir. Capablanca ise muazzam oyunsonu tekniği sayesinde efsanevi ününü ve "satranç makinesi" ismini almıştır. Şimdi göreceğiniz oyun 1936 yılında Moskova'da oynandı. 48 yaşındaki Capablanca'nın iyi yılları geride kalmıştı. Gençliğinde olduğu gibi keskin oynayamıyordu. Ama eğer oyunsonunda kazanç şansı varsa da hiç fırsat kaçırmıyordu.

Kan-Capablanca oyununu Kasparov analiz ediyor.

tal_bakis"1960 yılının ilk baharı dünya satrancında unutulmazdır. 49 yaşındaki Botvinnik 24 yaşındaki Tal'e karşı ünvanını korumaya çalışmaktadır. Kendine has oyununu imrenilecek tekniğiyle birleştiren Tal sonunda maçı kazanır. Dünya satrancında pek az kişi böyle inanılmaz bir yükseliş göstermiştir. 18 yaşında usta 21 yaşında Büyükusta 24'ünde de dünya şampiyonu! Bu unvan maçı boyunca Tal atak stiliyle Botvinnik'i oldukça şaşırtır." Bakalım Kasparov'un anlattığı Tal-Botvinnik karşılaşmasında rakibinin saldırısı karşısında Botvinnik ne yapacak?