Yazıcı’dan Kamuoyuna “Bu Maçı İstiyoruz!”

Yazıcı’dan Kamuoyuna “Bu Maçı İstiyoruz!”

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Kasparov’un Açık Mektubuna TSF Başkanı Yazıcı cevap vermekte gecikmedi. Yazıcı mektubunda Kasparov-Kasimdzhanov maçı hakkında FIDE Genel Kurulu’nun son tarih belirlemesinin gerekli olduğunu, organizasyonun başarısız olması halinde Federasyon olarak harekete geçmeye hazır olduklarını söylüyor. Mektuptan anlaşılan Yazıcının hem  maçın organizasyonuna talip oduğu, hem de Genel Kurul’da FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov’un konumunu zora sokacak hamleler yaptığı. Yazıcı, yazısını maçın fiyaskoyu dönmesi halinde sorumluları istifaya davet edeceğini söyleyerek bitiriyor. Yazının devamından Açık Mektup’un tam metnine ulaşabilirsiniz.
Özerk Türkiye Satranç Federasyonu
Basın bildirisi
Calvia, 20 Ekim 2004

Dünya medyasına

29 Ekim’de Mr Garry Kasparov’un chessbase sitesinde Kasparov-Kasimdzhanov Dünya Şampiyonluğu hakkında yayınlanan “Açık Mektup”unu görmüşsünüzdür.

Türkiye Satranç Federasyonu olarak Türk hümetinin de desteği ile bu maçı Türkiye’de organize etme konusuyla çok yakından ilgiliyiz. Bu ilgi özellikle son üç haftada çok üst düzeye çıktı. Moskova Basın Toplantısı’nda FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov tarafından Dubai, maçın oynanma yeri olarak ilan edildikten sonra Calvia’da FIDE Kongresi yapılana kadar gelişmeleri görmek üzere bekleme konumunda kaldık.

FIDE Kongresi esnasında Dünya Satranç Şampiyonası Komitesi’nin toplantısına katıldım. Maça olan ilgimizi Başkan George Makropulous’a ve üye Israel Gelfer ile Zurab Azmaiparashvili’ye ifade ettim. O­nlar da Dubai için bir “deadline” (son tarih) belirlenmesinin ve sonrasında Türkiye’ye de hükümet garantisi alabilmek için zaman verilmesinin gerektiği konusunda fikirbirliğine vardılar. Mr Gelfer, bu maçın “Satrançta Birlik”in sağlanması için çok önemli olduğunu düşünüyordu. Bu sebepten Genel Kurul’da “son tarih”in belirlenmesi ve ardından Türkiye’ye 10 günlük bir süre tanınması ile ilgili somut bir karar alınmasının gerekli olduğu düşüncesini ortaya attı.

27 Ekim’de Genel Kurul’dan önce Mr Garry Kasparov bana yayınlalanan mektubu yolladı. Bu mektubu Genel Kurul’da dağıtılmak üzere Mr Israel Gelfer’e verdim.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Ne var ki 29 Ekim’de Genel kurul Başkanı Mr. Makropoulos mektubun dağıtılmasını “FIDE Başkanına hakaret olacağı” gerekçesiyle reddetti.

Mektupta Dubai için “son tarih” belirlenmesi ve gerekli koşulların yerine getirilemesi halinde Türkiye’ye 10 günlük bir süre verilmesi hakkında bir teklif vardı. Böyle bir mektubun FIDE Başkanı’na hakaret olduğunu düşünmüyorum. Dünya Şampiyonları sıradan insanlar değildirler ve muhakak dedikleri dikkate alınmalıdır.

Genel Kurul’da Başkan Dubai için “son tarih” belirlenmesinin maçın yapılmasını engelleyebilecek büyük riskler yaratabileceğini vurguladı. Delege olarak “son tarih” belirlenmesi konusunda FIDE en yüksek kara organı olarak Genel Kurul’un somut karar alması gerektiği konusunda ısrar ettim. Başkan, FIDE Başkanı’nın Genel Kurul’da olmadığını öne sürerek teklifimi reddetti ve eğer böyle bir karar alınırsa maçın olmama riski altında kalabileceğini iddia etti.

Herkes takdir eder ki şu andan itibaren FIDE’nin maçı için ilan edilen tarihte yapabilmesi için sadece 70 günü var. Eğer biraz daha beklersek ilgili organizatörün sponsor bulabilmesi ve uygun şartları oluşturabilmesi için çok geç kalınacaktır. Oyuncuların da bu kadar kısa zamanda hazırlanabileceğini de düşünemiyorum. Türkiye Satranç Federasyonu olarak Genel Kurul kararı olmazsa eski hikayelerin tekrar edebileceğini düşünüyoruz. Maçı organize etmek için pek çok başka aday varken Ponomariov-Kasparov maçının iki kez gerçekleştirilemediği ortada.

Umarım Dubai’deki maç organize edilebilir. Satrancın geleceği için bunu çok istiyorum. Ama şunu sormadan da edemem: Eğer maç Dubai’de gerçeleşmezse bunun sorumluluğunu kim alacak? Tabii ki bu maçın organizasyonu için harcanacak para, organizasyon masrafları hariç en az 1.2 milyon dolar.

Özbekistan ve Rusya ile olan tarihi bağlarımızdan dolayı bu maç Türkiye için çok önemli. Genel Kurul kararı olmadan Dubai başarısız olursa ne tür sorunlarla karşılaşacağımızı bilemeyiz. Türkiye adına söyleyebilirim ki şu anda Genel Kurul kararı olmadan bu maçı organize etmemiz çok zor. FIDE icra komitesi maç konusunda büyük bir belirsizlik yaşamakta.

Federasyonum adına, eğer bu maç gerçekleşmezse bu konudan sorumlu insanların FIDE’deki mevkilerinden istifa etmeleri gerektiğini resmen talep ediyorum. Eğer maç gerçekleşirse de çok mutlu olur ve FIDE tarafından yapılan bu işi takdir ederim.

Gens Una sumus
Ali Nihat Yazıcı
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı
Uluslararası Organizatör (FIDE)


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Ali Nihat Yazıcı
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir