Yine kazandı! Carlsen Şampiyon sayılır

Yine kazandı! Carlsen Şampiyon sayılır

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Anand – Carlsen maçının dokuzuncu oyununu kazanan Carlsen 6-3 öne geçerek büyük bir avantaj elde etti. Yarınki oyunda alınacak beraberlik Carlsen’in şampiyonluğunun ilanı anlamına gelecek. Beyazla oynayan Anand son şansını kullandığını düşünerek  ilk kez 1.d4 sürdü ve Carlsen’in Nimzo Hint Savunmasına keskin bir şekilde yanıt verdi. Şah kanadında tüm gücüyle mat saldırısı yapan Anand karşısında Carlsen soğukkanlı savunma yaptı. Karmaşık varyantlar içinde zorlayıcı bir yol bulamayan Anand büyük bir hata yapınca terk etti.

Dokuzuncu tur Anand için ya hep ya hiç oyunuydu. Oyunun belli bir noktasında siyahın kuvvetli bağlı b3 geçeri, beyazınsa şah kanadında mat atağı vardı. Beyazın f5 ve g5’e ilerleyen piyonları oldukça tehditkar gözükmekle beraber Carlsen’in savunma imkanları da yeterliydi. Anand oyunun belli bir noktasında 40 dakika düşündü. Açıkçası bu oldukça kötü bir sinyaldi. GM John Nunn’a göre bir oyuncu herhangi bir hamle için 15 dakikadan fazla harcıyorsa bu kısır döngüye girdiğinin habercisidir. Anand’ın 40 dakika düşünerek yaptığı 23.Vf4 hamlesine Carlsen belki de sadece 40 saniye düşünerek 23…Ac7 cevabını verdi.

carlsen-sampiyo-2

Kayıptan sonra basın toplantısında Anand olabildiğince sakindi. Carlsen ise heyecanını ve mutluluğunu kontrol etmeye çalışıyordu. Nigel Short’un “Carlsen artık şampiyon” tweetine “Doğru değil” yanıtını verdi.

Bununla beraber neredeyse herkes Anand’ın şampiyonluğu kaybettiğini kabul etmiş durumda. Yorumcular Anand’a hakettiği saygıyı göstererek bu tespiti yapmaktalar. Gerçekten de Anand tarihte Kasparov sonrasında Kramnik ile beraber anılacak bir isim. Her ne kadar Anand geçen yıllarda güç kaybetse veya diğerleri ona yaklaşmış olsa da talihsizliği Carlsen gibi bir oyuncunun gelmiş olması. Carlsen dışında bir oyuncunun böyle bir sonuç elde etmesi kolay kolay beklenemezdi.



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Bu oyun satrançseverlere ünlü Botvinnik – Capablanca oyununu hatırlattı. 1938 AVRO’da oynanan bu oyunda Capablanca vezir kanadında piyon kazanır ama Botvinnik’in şah kanadı saldırısı mat ile sonuçlanır. Carlsen’in oyununda ise siyahın bağlı b3 geçeri vardı ki oyun bu piyon sayesinde kazanıldı.

Aşağıdaki oyunda ise Kasparov şah kanadında Anand’a karşı mat saldırısı yapar ve başarılı olur. İnsan kendini bu oyunda Anand’ın yerinde Kasparov olsa nasıl olurdu diye düşünmekten alamıyor.

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir