Tur 10: Carlsen, Aronian ve Kramnik kazandı

Tur 10: Carlsen, Aronian ve Kramnik kazandı

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Adaylar Turnuvası’nda heyecan devam ediyor. Turnuvanın bitmesine 4 tur kala Gelfand’ı yenen Carlsen 10 turda 7 puan ile lider. Aronian ise Ivanchuk’u yenerek 6.5 puanda. Ivanchuk bu oyunda dördüncü kez zamandan kaybetmiş oldu. Kramnik ise Svidler’in ardından yine vatandaşı Grishchuk’u yenmeyi başardı. Bu galibiyet akla ruslar arasındaki eski söylentileri getirdi.

Adaylar Turnuvası Tur 10

2013 Kasım ayında Anand ile Dünya Şampiyonluğu Maçı yapacak oyuncuyu belirlemek üzere düzenlenen turnuvada sona yaklaşılıyor.  Carlsen 7 puanla lider. Aronian 6.5 puan ikinci ve de eski şampiyon Kramnik 6 puan ile üçüncü sırada. Kramnik’in 2 kazancını da iddialarını kaybeden Rus meslektaşlarına karşı elde etmesi dedikodu kazanını kaynattı. 1960’lı yıllarda bugünkü formatta oynanan Adaylar Turnuvası Fischer’in şike iddiaları ile kaldırılmıştı. Fischer’e göre iddiasını kaybeden SSCB oyuncuları önde giden arkadaşlarına zorluk çıkarmıyor ama onun rakiplerine karşı tüm güçleriyle oynuyorlardı.

Son turda Grishchuk’un zaman sıkışmasında olmasına rağmen kaba bir hatayla kaybetmesi bu eski söylentileri akla getirdi. Kramnik’in oynadığı Berlin Savunması sağlamlığıyla ünlü ve oyunsonuna girilen konumu üst düzeyde siyahlara en fazla beraberlik getirmekte. Kramnik’in de üst düzeyde berabereden iyi sonuç elde ettiği görülmedi. İşte tüm bu olayların çakışması akla yukardan gelen bir talimat var mı düşüncesini getiriyor! Şüphesiz bu dedikodular işin biraz magazini çünkü artık Soğuk Savaş çok geride kaldı ve Rusya da kapitalizme teslim oldu.

Bir Şike Hikayesi



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

Fischer’in itirazlarından sonra FIDE turnuva formatını eleme sistemine dönüştürür. Satranca fırtına gibi dönen Fischer önce Taimanov’u 6-0 yener. Sonra da ünlü rakibi Larsen’i de 6-0 devirir. Bu sırada diğer yarı final maçı Petrosian ve Korchnoi arasındadır. Bu maç ise Fischer maçının aksine oldukça dengeli geçmektedir. 9 beraberlik! Spor komitesi iki oyuncuyu da çağırır. “Bakın Fischer Larsen’i de 6-0 yendi. Onu durdurmamız lazım. Hanginiz kendinizi Fischer karşısında şanslı görüyorsunuz?” Korchnoi tereddütlü konuşur. Petrosian ben yaparım deyince. Onuncu oyunun sonucu belirlenir. Maçı Petrosian kazanacaktır. Gerçek mi abartı mı bilinmez ama buna benzer şaşırtıcı hikayeleri Fischer Ruslara Karşı kitabından okuyabilirsiniz.

phpwrmPv3

Şüphe uyandıran galibiyet Kramnik’e ikinci kazancını getirdi. FIDE olası söylentileri engellemek için Rus oyuncuların maçlarını son turlara bırakmamıştı.

 

carlsen-aroniani-izliyor

Carlsen “Ben de seni takip ediyorum!”

Ivanchuk iki şeyi yine yaptı: 1) Dördüncü defa bayrağını düşürdü. 2) Sıradışı açılış oynadı ve Budapeşte Gambiti’ni tercih etti.

carlsen-yakin-plan

O oynayınca satranç öyle kolay ki! Taşlar en ideal yerlerine geliyor. Her hamle tam istediğinde imdadına yetişiyor. Kazanç konumları muhakkak kazanıyor. Hafif altta konumları muhakkak kurtarıyor. Şu anda anlık ratingi 2878 ve önü hala açık! 

Carlsen rakibi Gelfand’ı yine inandırıcı bir şekilde yendi. 

Turnuva yorgunları Radjabov ve Svidler kısa berabere yaptılar.

 

table10

 

Resmi Site: http://www.worldchess.com/

Pgn oyunlar


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Anahtar Kelimeler
Carlsen
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir