Tata 4. Tur: Yok böyle oyun!

Tata 4. Tur: Yok böyle oyun!

FM Selim Gürcan Yorum yapılmamış

Tata Turnuvasında dördüncü turda heyecan doruktaydı. Dünya Şampiyonu Anand rakibi Aronian’ı açılış hazırlığına düşürdü ve balyoz gibi hamlelerle alaşağı etti. Carlsen ise üst düzeyde hiç oynanmayan Ponziani Açılışı’nın tozunu alarak Harikrishna’yı harika bir biçinde yendi.

75. Tata Çelik Turnuvası 4. Tur

Turnuvanın dördüncü turu oldukça heyecanlıydı. Son yıllarda turnuvalarda pek başarılı olmayan ve rating kaybeden Anand arka arkaya ikinci oyununu kazandı. Rating listesinde üçüncü sıradaki rakibi Levon Aronian’ı yenen Anand, oyun sonrasında açılış hazırlığını kullandığını söyledi. Aronian’ın yorumu ise espriliydi: “Sanırım biraz daha fazla açılış çalışmalıyım!”

12 – 27 Ocak tarihleri arasında Hollanda’nın Wijk aan Zee kasabasında oynanan A Turnuvasının yanı sıra B ve C kategorilerinde de mücadele sürüyor.

tata-4-1



Tüm kitapları görebilirsiniz. Türkiye'nin en geniş satranç kitaplığı bizde!

 aronian-anand

Oyunun kritk anlarından birisi 16…Ade5! Anand’ın anlatımına göre bu oyunda bulduğu ilk hamle. Açılış hazırlığı Gelfand için yapılmış ama kurban olan Aronian.

 

 

 

tata-4-2

Magnus Carlsen açılışta yine sürpriz yaptı. Ponziani Açılışı belki de son 20 yılda üst düzeyde hiç oynanmayan bir açılış. Sadece yine ilginç açılış arayışlarıyla ünlü GM Morozevich’in Ponziani’yi oynadığı hatırlarda. Carlsen oyunortasında 2 piyon feda etti ama bunun karşılığında harika aletleri vardı. Sonrasında baskı arttıkça Harikrishna adeta piyonları geri kustu ve kaybetti.

 

tata-4-3

Caruana beyaz taşlarla İspanyol Açılışı’nda eskiden Bosna Hersek vatandaşı olan ama sonra Hollanda’ya geçen Ivan Sokolov’a karşı galibiyet elde etti.

 

 

tata-4-4

Bayanlar eski dünya şampiyonu Çinli Hou Yifan vatandaşı Wang Hao’ya Nimzo Hint Savunması’nda kaybetti. Wang Hao aynı zamanda Hou Yifan’ın eski hocası. Henüz boynuz kulağı geçememiş!

 

4. Tur Sonunda Sıralama

tata-4-siralama

Turnuvada Carlsen, Anand ve Karjakin 4 oyunda 3 puan ile birinciliği paylaşıyor. Çarşamba günü boş gün. Perşembe günü ise Anand – Carlsen maçı oynanacak.

Oyun sonrasında Carlsen’e Anand’ın parlak Aronian galibiyetinden sonra kendisinden çekinip çekinmediğini sordular. Cevabı kısaydı: “Hayır!”

 Carlsen Röportajı

Anand – Aronian oyununu Anand analiz ediyor.

 

 

 

 


Örnek Dersleri ürün sayfasında görebilirsiniz. Satranç öğrenmek ve ilerletmek artık çok kolay!
Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir